Toimisiko haudankaivajan cocktail lääketieteessäkin? Kuoriaisten tapa käsitellä mätänevää raatoa kiinnostaa tutkijoita

Turkkilot hidastavat raadon mätänemistä, kun ne ruiskuttavat raadon päälle omia suolistomikrobejaan, jotka hävittävät mädättäjäbakteerit.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Turkkilot hidastavat raadon mätänemistä, kun ne ruiskuttavat raadon päälle omia suolistomikrobejaan, jotka hävittävät mädättäjäbakteerit.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Turkkilot ovat raatokuoriaisia ja hyönteismaailman merkillisimpiä otuksia. Ne hautaavat pieniä lintuja ja myyriä maan alle ja munivat niihin sen jälkeen toukkansa. Emo hoitaa toukkia syöttämällä niille raadon mätänevää lihaa.

Turkkiloiden elämänkaarta on tutkittu pitkään, mutta yksi turkkiloiden haasteista on toistaiseksi ollut selvittämättä. Ei ole tiedetty, millaisen ongelman raadon mätäneminen muodostaa turkkilon toukille. Nehän käytännössä kilpailevat raadon lihasta mädättäjämikrobien kanssa.

Ennen mätänemistä raato katoaa parempiin suihin

Tuoreen saksalaistutkimuksen mukaan raadon katoaminen mikrobien suihin on turkkiloille ongelma, mutta niillä on siihen ratkaisu.

Ne ruiskuttavat raadon päälle omia suolistomikrobejaan, jotka hävittävät mädättäjäbakteerit pois ja näin hidastavat raadon mätänemistä. Näin toukkien ei tarvitse kilpailla raadon syömisessä aikaa vastaan.

Raadon mikrobikäsittelyllä oli selvä vaikutus myös toukkien selviytymiseen. Kun tutkijat estivät emoa käsittelemästä raatoa ”palsamointiaineellaan”, toukat eivät kyenneet hyödyntämään ravintoa täysipainoisesti ja ne jäivät kitukasvuisiksi.

Nyt tutkijat ovat kiinnostuneet mikrobeista, joilla turkkilot raadon käsittelevät. Jos ne kykenevät näin tehokkaasti hävittämään toksisia bakteereita ja homeita, niiden taikakeinoilla voi olla käyttöä myös lääketieteen puolella.

X