Huolestuttavatko sään ääri-ilmiöt? Tämä uutinen valaa toivoa: Kalifornian poikkeuksellinen kuivuus vahvisti lopulta luonnon monimuotoisuutta

Tuore amerikkalaistutkimus valaa toivoa ja optimismia kaikille niille, jotka ovat huolestuneita sään ääri-ilmöistä. Se osoittaa, että Kaliforniaa koetellut poikkeuksellinen kuivuus saattoi paradoksaalisesti jopa vahvistaa luonnon monimuotoisuutta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tuore amerikkalaistutkimus valaa toivoa ja optimismia kaikille niille, jotka ovat huolestuneita sään ääri-ilmöistä. Se osoittaa, että Kaliforniaa koetellut poikkeuksellinen kuivuus saattoi paradoksaalisesti jopa vahvistaa luonnon monimuotoisuutta.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Uusi amerikkalaistutkimus valaa toivoa ja optimismia kaikille niille, jotka ovat huolestuneita sään ääri-ilmöistä. Se osoittaa, että Kaliforniaa koetellut poikkeuksellinen kuivuus saattoi paradoksaalisesti jopa vahvistaa luonnon monimuotoisuutta.

Kun valtalajit kärsivät kuivuudesta ja niiden populaatiot kutistuivat, heikot kilpailijat pääsivät lisääntymään ja saivat omia populaatioitaan vahvistettua.

Tutkimus toteutettiin Carrizzon tasangolla, joka on tunnettu luontonsa häikäisevästä monimuotoisuudesta. Siellä elää lukuisia uhattuja kasveja, lintuja ja nisäkkäitä. Washingtonin ja Kalifornian yliopiston tutkijat ovat seuranneet alueen lajistoa jo pitkää. Kun kuivuus alueella pitkittyi, he oivalsivat, että tasanko tarjosi ainutaatuisen elävän laboratorion kuivuuden ekologisista vaikutuksista.

Kuivuus tukee luonnon monimuotoisuutta

Seurannan tulokset tuottivat monia yllätyksiä. Ensimmäinen oli se, miten suuresti heikot kilpailijat hyötyivät tilanteesta. Tutkijat spekuloivat, että kun ajat ovat hyvät, heikot kilpailijat ovat alakynnessä hyvien kilpailijoiden puristuksessa, Kun kuivuus ajaa hyvien kilpailijoiden populaatiot alas, heikot kilpailijat pääsevät vihdoinkin kasvattamaan omaa populaatioitaan. Näin kuivuusjakso saattoi tukea tasangon monimuotoisuutta, sallimalla heikkojen kilpailijoiden voimistaa ”miesvahvuuttaan”.

Toinen yllätys oli, että kuivuus koetteli kaikista eniten petoja ravintoketjun huipulla: kojootteja, kettuja, haukkoja ja pöllöjä. Kun kasvillisuus kuoli, kuolivat myös pikkujyrsijät ja ilman pikkujyrsijöitä eivät pedotkaan voineet alueella elää.

Kukkamerestä autio kuumaisema

Kaikkiaan kuivuuden seuraukset olivat silminnähden karuja. Tasanko, joka aiemmin oli ollut suurta kukkamerta, muuttui vuodessa autioksi kuumaisemaksi. Seurannassa oli yli 400 kasvi- ja eläinlajia, joista noin neljä prosenttia oli hyötyjiä.

Kun sateet palasivat myös ekosysteemi palasi entiselleen yllättävän nopeasti.

Tutkijoiden mukaan sään ääri-ilmiöt voivat aiheuttaa lohduttomia näkymiä, mutta ekosysteemit ovat kestäviä ja poikkeuksellisista sääoloista voi olla hyötyä joillekin lajeille.

Tutkimuksen julkaisi Nature Climate Change

X