Sirkkoja lautasella – Hyönteismassasta saa ympäristöystävällistä ravintoa

Ville Vanhala
Tiede & luonto 13.3.2017 11:00

Voitko kuvitella tekeväsi hyönteisistä ruokaa? Kesämökin kaapin perukoilla mönkivä jauhomato saattaa nimittäin jatkossa olla elintarvike. Ruoan raaka-aineeksi sopivat jauhomatojen lisäksi esimerkiksi erilaiset sirkat.

”Hyönteisistä voidaan jalostaa prosessoitua massaa, jota käytetään esimerkiksi leipomotuotteissa”, kertoo tutkija Terhi Pohjanheimo Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksesta.

Hyönteismassasta on mahdollista leipoa ”hyönteispullia” ja nugetteja, ja massa sopii myös pitsojen täytteeksi.

Hyönteisistä ruokaa kasvattamalla

Suomessa mahdollisesti elintarvikkeiksi käytettävät hyönteiset kerättäisiin luonnosta, ja lisäksi niitä voitaisiin tuottaa myös kasvattamalla.

”Hyönteiset ovat hyötysuhteeltaan parempia kuin esimerkiksi siat, koska hyönteiset tarvitsevat vähemmän vettä ja ravintoa kasvaakseen käytettävään kokoon.”

EU-säännöstöön perustuva lainsäädäntö estää vielä hyönteisten tuottamisen kaupalliseksi elintarvikkeeksi. EU-valtioista esimerkiksi Hollannissa, Belgiassa ja Iso-Britanniassa hyönteisravintoa on jo ostettavissa.

”Uuselintarvikelakiimme saadaan varmasti muutoksia parin vuoden sisällä”, Pohjanheimo sanoo.

”Hyönteiset ovat ympäristöystävällistä ravintoa. Hyönteisiä syömällä myös ihmisen ekologinen jalanjälki pienenee.”

Katso, kuinka hyönteiskokki tekee hyönteisistä ruokaa:

 

YK suosittelee syömään hyönteisiä