Jatkuuko kesä vielä vai joko se on ohi? Näistä merkeistä näet sen

Jos näet tervapääskyn tai raakoja ruusunmarjoja, iloitse! Kesä on vielä täällä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koivun kellastuminen on ensimäisiä merkkejä syksyn saapumisesta.

Jos näet tervapääskyn tai raakoja ruusunmarjoja, iloitse! Kesä on vielä täällä.
Teksti:
Sanna Puhto

Tämä kesä on mennyt kesää odotellessa, mutta nyt on toiveita, että helteet saavuttavat Suomen. Kesä voi alkaa.

Paitsi että.

Näin elokuun alussa kesä alkaa olla luonnossa jo pikkuhiljaa ohi. Merkkejä syksyn tulosta voi nähdä linnustossa ja kasveissa.

”Elokuu on jo vahvasti lintujen syysmuuton aikaa. Kaikki hyönteissyöjälinnut ja valtaosa runsaslukuisimmista pikkulinnuista muuttavat etelään elokuun aikana”, Bird Life Suomen tiedottaja Jan Södersved sanoo.

Pääskyset ovat niitä lintuja, jotka vanhan lorun mukaan tuovat kesän: ”Pääskysestä ei päivääkään.”

Kaupungeissa viihtyvä tervapääsky on myös syksyn airut. Näin elokuun alkupäivinä pääskyt vielä piiskuttavat taivalla, mutta saattavat olla jo huomenna poissa.

”Ne lähtevät kuin varkain, yhtäkkiä, seuraavan kahden viikon aikana”, Södersved sanoo.

Tänään on vielä kesä, sillä Södersvedin talon välikatossa pesivät tervapääskyt ovat paikalla.

”Lintuharrastajan näkökulmasta nyt ollaan kuitenkin jo enemmän syksyssä kuin kesässä. Kiihkein pesintäkausi on ohi ja poikaset maailmalla”, Södersved sanoo.

Kolea kesä saattaa myöhästyttää joidenkin lintujen muuttoa. Ne pääsivät kylmien ilmojen takia pesimään Suomeen myöhässä, joten ne myös lähtevät myöhässä.

Katso koivua

Helsingin yliopiston Kasvimuseon yli-intendentti Henry Väre, mistä varhaisista merkeistä tietää, että kesä alkaa olla ohi?

”Terassit ovat kiinni.”

Luonnossa kesän väistyminen on totta silloin, kun varhainen kellastuja koivu alkaa vaihtaa väriä. Syksystä kielii sekin, että sienikorin kesäinen kantarelli- ja tattisaalis vaihtuu suppilovahveroihin.

Kesä on auttamattomasti takana, kun ruusunmarjat ja pihlajanmarjat punertuvat. Tai silloin, kun kedoilla tai teiden poskilla kukkii enää vain maitohorsma, pietaryrtti ja voikukkaa muistuttava peltovalvatti.

Lisäksi kesän taittuminen näkyy aamuisin maassa: kastetta on enemmän kuin keskikesällä. Voimakas aamukaste kielii kylmistä öistä.

”Kasteen muodostuminen ei tosin liity syksyyn vaan yön alhaiseen lämpötilaan. Kylmässä ilman kosteus tiivistyy kasvin pinnalle. Syksyllä toki on kylmiä öitä enemmän kuin kesällä,” Väre sanoo.

Syksy 2,5 kuukautta

Kylmistä öistä on vielä matkaa varsinaiseen meteorologisesti määriteltyyn termiseen syksyyn.

Terminen syksy tarkoittaa ajanjaksoa, jolloin vuorokauden keskilämpötila on nollan ja +10 asteen välissä. Tämä vaihe kestää tavallisesti noin 2,5 kuukautta.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan terminen syksy alkoi viime vuonna eteläisimmässä Suomessa sekä Oulun ja Kuopion seuduilla 22. syyskuuta. Oulussa ja Kuopiossa kesä jatkui viime vuonna pitkään, koska terminen syksy alkoi pari viikkoa tavanomaista myöhempään.

Pohjois-Lapissa ei termistä syksyä tarvitse enää kauan odotella.

Se alkaa ensi viikolla.

X