Katso kuvat! Kiinalaisluotain Chang'e 4 laskeutui Kuun ”toiselle puolelle” – Paljastuuko nyt jotakin uutta Kuun muodostumisesta?

Kiinan valtion omistaman median mukaan kiinalainen luotain Chang'e 4 on laskeutunut ensimmäisenä Kuun Maahan näkymättömälle puolelle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kiinan valtion omistaman median mukaan kiinalainen luotain Chang'e 4 on laskeutunut ensimmäisenä Kuun Maahan näkymättömälle puolelle.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katariina Taleva

Chang’e 4 -niminen luotain on ensimmäinen alus, joka on onnistunut laskeutumaan Kuun tutkimattomalle puolelle, Aitkenin altaaseen, joka on Kuun kraatereista suurin, vanhin ja syvin.

Kiinan kommunistisen puolueen omistama CGTV ilmoitti, että alus laskeutui Suomen aikaa tammikuun 2. ja 3. päivien välisenä yönä.

Englanninkielinen CGTV tviittasi ensimmäisen lähikuvan pinnalta.

Useat uutiset aiheuttivat hämmennystä

The Guardian kertoo, että aikaiset raportit onnistuneesta laskeutumisesta aiheuttivat hämmennystä, sillä valtion omistama media China Daily ja CGTN poistivat tehtävän onnistumisesta kertovia tviittejä.

Virallinen tieto laskeutumisesta tuli vasta kaksi tuntia myöhemmin valtion median CGTV:n kautta.

Kirjoitetaanko historiaa kohta uudelleen? Chang’e 4 tutkii Kuun maaperää

Chang’e 4 –luotaimen tehtävänä on mitata Kuun maaperää ja mineraalien rakenteita. Aitkenin altaan ajatellaan muodostuneen Kuun historian alussa, ehkäpä törmäyksestä johtuen. Törmäys on mahdollisesti sekoittanut materiaaleja Kuun sisällä.

Chang’e 4 voi siis mahdollisesti saada tietoja Kuun muodostumisen historiasta.

[aesop_video width=”500px” align=”center” src=”youtube” id=”3reQGq3yX8A” caption=”Kiinan median video luotaimen laskeutumisesta” disable_for_mobile=”on” loop=”on” autoplay=”on” controls=”on” viewstart=”on” viewend=”on” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

”Toivotamme heille kaikkea hyvää”

Australian Strategic Policy –ajatushautomo kehui Kiinan onnistunutta laskeutumista ”isona sulkana Kiinan hattuun” kertoo The Guardian.

Itsenäisen ajatushautomon vanhempi analyytikko Malcolm Davis sanoo, että tämä ei ole pelkästään tieteellinen saavutus Kiinalle.

”Tässä on paljon geopolitiikkaa ja astropolitiikka mukana, tämä ei ole pelkästään tieteellinen tehtävä. Tämä on ennen kaikkea osoitus Kiinan noususta maailmassa”, Davis sanoi The Guardianin mukaan.

Yhdysvaltain liitohallituksen alainen ilmailu- ja avaruushallintovirasto NASAn hallintovirkamies Jim Brindestine kuvaili suoritusta vaikuttavaksi.

Australian Avaruusvirasto (Australian Space Agency) ei kommentoinut tehtävää puolestaan mitenkään, vaan tarjosi Kiinalle onnitteluja kommentoimalla ”toivotamme heille kaikkea hyvää”.

X