Metaanikaasuja päästelevät ilmakehään myös sulkahyttysen toukat

Metaanikaasuja levittävät ilmakehään myös lehmää pienemmät eläimet.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sulkahyttynen on toukkavaiheessa metaanipäästelijä.

Metaanikaasuja levittävät ilmakehään myös lehmää pienemmät eläimet.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jani Kaaro

Lehmät ovat saaneet huonon maineen, koska ne röyhtäilevät ilmakehään ilmastonmuutosta kiihdyttävää metaania.

Lehmä ei kuitenkaan ole eläinmaailman ainoa metaaninpäästelijä. Uuden tutkimuksen mukaan myös pieni  sulkahyttynen päästää ilmaan metaania.

Metaanipäästöistä vastaavat makeissa vesissä elävät sulkahyttysen toukat. Ne viettävät päivät järvien pohjamudassa jopa 70 metrin syvyydessä, mutta nousevat öisin pintaan ruokailemaan.

Sulkahyttystoukkien sisällä on ilmataskuja, jotka helpottavat niiden liikkumista. Kun ilmataskut ovat täynnä ilmaa, toukat pulpahtavat pintaan. Kun ilmataskut tyhjennetään, ne painuvat pohjaan.

Kymmenien metrien syvyydessä toukilla on ongelma. Veden paine on niin korkea, etteivät ne voi täyttää ilmataskuja hapella. Pohjamudassa on kuitenkin paljon metaania, joka vapautuessaan pulisee pintaan pieninä kuplina.

Tutkijat selvittivät laboratoriossa, voivatko toukat hyödyntää metaania liikkumisessaan.

Vastaus oli kyllä. Metaani täytti toukkien ilmataskut, ja toukat pääsivät sen avulla vaivattomasti pintaan. Kun toukka ei enää tarvinnut metaania, se vapautti kaasun veteen, josta se karkasi ilmakehään. Näin toukat lisäävät ilmakehän metaanikuormaa.

Koska sulkahyttysiä voi rehevissä vesissä olla satojatuhansia neliömetrillä, ne voivat olla merkittäväkin metaaninpäästäjä.

Lue kirjoittajan blogia Galileon keskisormi

X