Mieltään muuttavalle poliitikolle ei armoa anneta, kun takinkääntäjän kirous lankeaa

Jos poliitikko muuttaa mieltään, hän on tekopyhä, oli hänen mielipiteensä millainen tahansa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos poliitikko muuttaa mieltään, hän on tekopyhä, oli hänen mielipiteensä millainen tahansa.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Oletko koskaan muuttanut mielipidettäsi jostakin moraalisesta kysymyksestä? Jos olet aiemmin esimerkiksi vastustanut homoliittoja mutta myöhemmin alkanut kannattaa niitä, ystäväsi voivat pitää sinua rohkeana ihmisenä. Olet tutkinut omaatuntoasi ja toimit sen mukaisesti.

Valitettavasti tasan eivät käy kunnioituksen lahjat, jos olet poliitikko tai uskonnollinen johtaja.

Tuore tutkimus osoittaa, että mielensä muuttava poliitikko tai arkkipiispa on yleisön silmissä aina takinkääntäjä.

Takinkääntämisen vaikutusta poliitikkojen ja muiden johtajien julkiseen kuvaan selvitettiin Utahin yliopiston tutkimuksessa.

Tekopyhä ja epäpätevä

Yhdessä tutkimuksen koeasetelmassa vapaaehtoiset koehenkilöt tutustuivat poliitikkojen näkemyksiin esimerkiksi kuolemantuomiosta tai homoliitoista. Poliitikkojen perustelut jaettiin kahteen ryhmään: käytännöllisiin ja moraalisiin.

Koehenkilöt kertoivat mielikuvansa poliitikosta tutustuttuaan ensin tämän mielipiteisiin ja toisen kerran kuultuaan, että poliitikko oli muuttanut kantaansa. Mielipiteen muuttamisen perusteet olivat joko käytännölliset tai moraaliset.

Tulokset osoittivat, että mieltään muuttavalle poliitikolle ei armoa anneta. Mielensä muuttanut poliitikko oli aina tekopyhä ja sen vuoksi huono ja epäpätevä poliitikko. Tämä päti jopa siinä tapauksessa, että poliitikon muuttunut kanta oli sama kuin arvioijan kanta. Tuomio oli paljon ankarampi, jos perusteet mielipiteen muuttamiselle olivat moraaliset kuin jos ne olivat käytännölliset.

Tutkijat toistivat kokeen viidessätoista eri asetelmassa, joissa poliitikkojen tilalla oli muita johtajia. Tulokset olivat samansuuntaisia.

X