Mikä ihmeen kiertäjähermo, onko nyt löytynyt apu masennukseen ja migreeniin?

Pisin hermomme voi tuoda helpotusta moneen vaivaan. Sen stimulointia on jo kokeiltu masennuksen ja migreenin hoidossa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pisin hermomme voi tuoda helpotusta moneen vaivaan. Sen stimulointia on jo kokeiltu masennuksen ja migreenin hoidossa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jani Kaaro

Mitä teit, kun sinulla viimeksi oli hikka? Joitko lasin vettä, seisoitko päälläsi, pidättelitkö henkeä tai painoitko ehkä silmämuniasi?

Hikan lopettamiseksi on kaikenlaisia kotikonsteja, mutta niitä kaikkia yhdistää yksi asia: ne tähtäävät kiertäjähermon stimulaatioon.

Hikan uskotaan osaksi johtuvan kiertäjähermon aktivoitumisesta, ja hermon stimuloiminen tavalla tai toisella usein lopettaa hikan.

Kiertäjähermo on pitkä hermo, joka alkaa aivoista ja ulottuu lantion seudulle. Matkan varrella se hermottaa sydäntä, keuhkoja, vatsaa, suolistoa ja sukuelimiä.

Kiertäjähermon ansiosta psyykkinen jännitys tuntuu perhosina vatsanpohjassa, ja vatsavaivat puolestaan voivat aiheuttaa psyykkistä jännitystä.

Apua kaikkeen

Viime vuosina on julkaistu valtavasti tutkimuksia kiertäjähermon stimuloinnin vaikutuksista erilaisissa sairauksissa.

Stimulointi tapahtuu tavallisesti asettamalla kirurgisesti kiertäjähermon kohdalle ihon alle pieni elektrodi, joka voidaan aktivoida nappia painamalla. Kun nappia painaa, hermossa tuntuu pientä kihelmöintiä, mutta muutoin sitä ei huomaa.

On olemassa myös menetelmiä, joissa kiertäjäher- moa voidaan stimuloida ulkoisesti.

Eniten kokemusta kiertäjähermon stimuloinnin vaikutuksista on sydänleikkauksen jälkeisessä toipumisessa, epileptisten kohtauksien ehkäisyssä ja masennuksen hoidossa. Epilepsiassa ja masennuksessa sitä on käytetty tapauksiin, joissa muu hoito ei auta.

Lisäksi kiertäjähermon stimulaatiota on kokeiltu ainakin migreeniin, refluksitautiin ja tinnitukseen.

Auttaako kieräjähermo tulehduksiin?

Kiertäjähermon toivotaan auttavan myös autoimmuunisairauksissa, joissa ihmisen immuunisolut hyökkäävät omia kudoksia vastaan.

Kiertäjähermon aktiivisuuden ja tulehdusreaktion välillä näyttää nimittäin toimivan eräänlainen kiikkulautamekanismi: kun toinen on ylhäällä, toinen on alhaalla. Esimerkiksi masennuksessa tai kovassa stressissä kiertäjähermon aktiivisuus laskee, mutta samalla tulehdusreaktion todennäköisyys nousee.

Kiertäjähermon ja tulehdusreaktion suhde on edelleen hieman epäselvä, mutta sitä on jo testattu joissakin tutkimuksissa.

Kun nivelreumaa sairastavien kiertäjähermoa stimuloitiin, tulehdusreaktio saatiin vaimenemaan. Samanlaisia alustavia tuloksia on saatu Crohnin taudissa.

Sähköhoitoa ja empatiaa

Toistaiseksi näyttö kiertäjähermon stimulaation terveysvaikutuksista on melko vähäistä. Tämän takia menetelmä ei yleisty kovin nopeasti vaan etenee pienin askelin. Tutkijat halua-vat lisäksi varmistua, ettei hoidolla ole haitallisia sivuvaikutuksia.

Lääkärin määrämää ”sähköhoitoa” odotellessa on hyvä tietää, että kiertäjähermoa voi stimuloida myös itse. Siihen on olemassa vippaskonsteja, kuten hengitysharjoituksia, mutta myös syvällisempiä, koko elämänasennetta koskevia harjoituksia.

On nimittäin havaittu, että myötätunnon kokeminen ja kiitollisuuden tunteminen stimuloivat kiertäjähermoa.

Lisäksi kiertäjähermoa stimuloi tunne siitä, että on osa jotakin suurempaa kokonaisuutta.

Lue myös kirjoittajan blogia Galileon keskisormi

X