Puolukkaa matkiva sianpuolukka lievittää tulehduksia – Kuuluu lääkelainsäädännön piiriin

Suomessa kasvaa puolukan ohella myös sianpuolukka.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomessa kasvaa puolukan ohella myös sianpuolukka.
Teksti: Ville Vanhala

Kysymys

Suomessa kasvaa puolukan ohella myös sianpuolukka. Miten ne eroavat toisistaan?

Marjanpoimija

Vastaus

Sianpuolukka ja puolukka ovat toistensa näköismarjoja, vaikka kasvit eivät ole lähisukua keskenään. Myös sianpuolukka tekee tummanpunaiset marjat, mutta sianpuolukan erottaa puolukasta esimerkiksi lehdistä. Sianpuolukan tyvestään kapenevien lehtien alapinnalla on verkkosuonitus, kun taas puolukan lehtien alapintojen ilmarakokuopat näkyvät tummina pisteinä.

”Sianpuolukkaa ei poimita, koska sen marjat ovat mauttomia ja kuivia eikä niillä ole käyttöarvoa”, kertoo projektisihteeri Kaisu Seppänen Arktiset Aromit ry:stä.

Sen sijaan sianpuolukan lehdet sisältävät arbutiinia ja metyyliarbutiinia, joilla on ihmiseen antiseptisia eli tulehduksia lieventäviä vaikutuksia.

” Sianpuolukkaa käytetään lääketeollisuudessa ja se kuuluu lääkelainsäädännön piirin”, Seppänen kertoo.

”Aiemmin sianpuolukkaa on käytetty myös väriaineena ja nahkan parkitsemiseen.”

Sianpuolukan satoaika kestää elokuun alusta lokakuun alkuun. Sianpuolukkaa esiintyy puolukan tavoin koko Suomessa. Kummatkin marjat kasvavat hietaisilla ja karuhkoilla, kuivahkoilla kankailla.

”Koska sianpuolukka esiintyy usein samoissa paikoissa kuin puolukka, niin marjastajien on syytä olla tarkkoina, ettei sianpuolukoita joudu puolukoiden sekaan.”

FB_logo     Jaa juttu Facebookissa

Twitter_icon     Jaa juttu Twitterissä

Seura_Logo

   Tilaa Seura

X