Mysteeritähden arvoitus ratkesi - oliko edessä vieraan sivilisaation rakennelma?

Oliko tähden edessä avaruusolentojen tekemä megarakennelma?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tähden salaperäinen kirkastuminen ja himmeneminen herätti villejä spekulaatioita vieraan sivilisaation rakennelmista. Todennäköisempi selitys oudoille valosignaaleille on yksinkertaisempi. Kuvassa taiteiljan näkemys asiasta.

Oliko tähden edessä avaruusolentojen tekemä megarakennelma?
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Viime vuonna mediassa kohistiin erikoisesta tiedeuutisesta: oliko avaruudesta löytynyt avaruusolentojen megarakennelma?

Kohun keskellä oli tähti nimeltä KIC 8462852, jossa oli merkillisiä piirteitä. Se nimittäin kirkastui ja himmeni vailla mitään säännönmukaisuutta. Joskus himmeneminen kesti päiviä, joskus jopa kuukausia – ja sitten tähti kirkastui entiselleen.

Mitään vastaavaa ei oltu nähty milloinkaan minkään muun tähden kohdalla, joten tilanne oli melkoinen mysteeri myös tähtitieteilijöille.

Yksi tähtitieteilijä spekuloi haastattelussa, että tähden edessä saattoi olla jokin vieraan sivilisaation aikaansaama rakennelma, joka aika ajoin peitti tähden näkyvyyden.

Lausunnosta syntyi melkoinen mediakohu, ja tutkija joutui jopa pyytämään julkisesti anteeksi villejä spekulaatioitaan. Mutta siinä vaiheessa ei vielä tiedetty, mistä voisi olla kysymys.

Pelkkää pölyä

Salaperäinen tähti herätti niin suurta kiinnostusta, että tutkijat onnistuivat keräämään joukkorahoituksella yli 100 000 dollaria tähden tutkimiseen.

Rahalla he ostivat aikaa tähden tarkkailemiseen ja lisäaineiston keräämiseen. Sen avulla mysteeri alkoi ratketa.

Tutkijat keräsivät tietoa siitä, miten voimakkaasti tähti himmenee. Jos tähti himmenisi joka kerta yhtä paljon, tähden eteen tulisi kappale, joka ei päästä valoa lävitseen. Jos tähden himmenemisen voimakkuus taas vaihtelisi, silloin eteen tuleva kappale päästäisi osan valosta lävitseen.

Tutkimustulosten mukaan jälkimmäisen vaihtoehto on totta. Tutkijoiden mukaan syynä tähden eriskummalliseen käyttäytymiseen on pöly. Tähden edessä kiertää pölyä, joka on paikoin tiheämpää ja paikoin harvempaa, minkä vuoksi himmeneminenkin vaihtelee.

Lue myös:

Pyörivä musta aukko voi nielaista tähden

X