Nyt tutkimuskin sen todistaa: Kopea hymy saa ihmisen stressaamaan

Kortisolin määrä pysyi koholla pitkään tapahtuman jälkeen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kortisolin määrä pysyi koholla pitkään tapahtuman jälkeen.
Teksti: Jani Kaaro

Kaikki hymyt eivät ole veljiä keskenään, osoittaa tuore tutkimus.

Kopea ja ylimielinen hymy ei ainoastaan tunnu psykologisesti ikävältä, vaan se saa myös stressihormoni kortisolin määrän elimistössä kohoamaan.

”Tuloksemme osoittavat, että pienet erot keskustelukumppanimme kasvojen ilmeissä vaikuttavat kehoomme ja siihen miten koemme tilanteen”, sanoo tutkimusta johtanut Jared Martin yhdysvaltalaisesta Wisconsinin yliopistosta.

Tutkijat ovat aiemmissa tutkimuksissaan jakaneet hymyn kolmeen erilaiseen tyyppiin.

Ylimielinen hymy alistaa kumppania, veljellinen hymy vahvistaa sosiaalista sidettä kumppanin kanssa, ja palkitseva hymy on se säteilevä hymy, joka tarkoittaa, että olet tehnyt kumppanisi iloiseksi tai onnelliseksi.

Vapaaehtoisen syke mitattiin

Scientific Reports -sarjassa julkaistussa tutkimuksessa vapaaehtoiset pantiin stressaavaan tilanteeseen. Heidän piti pitää puhe tuomarille, joka kuunteli webkameran toisessa päässä.

Vapaaehtoisille sanottiin, että tuomari oli valittu sattumanvaraisesti, mutta hän oli itse asiassa osa tutkimusta.

Puheensa aikana vapaaehtoinen näki tuomarin ottavan jonkin kolmesta hymystä: ylimielisen, veljellisen tai palkitsevan. Hymyt oli ennalta nauhoitettu.

Kokeen ollessa käynnissä tutkijat mittasivat vapaaehtoisen sykettä ja ottivat häneltä sylkinäytteitä kortisolimittauksia varten.

Palkitseva hymy lievensi stressiä

Tulokset osoittivat, että ylimielisen hymyn kohteeksi joutuminen stressasi vapaaehtoisia fysiologisesti ja kortisolin määrä pysyi koholla pitkään tapahtuman jälkeen.

Palkitsevat hymyt sen sijaan näyttivät lieventävän stressiä, mitä kaikki vapaaehtoiset kokivat itse puhetilanteesta.

Veljellisten hymyjen vaikutus oli lähempänä palkitsevaa hymyä kuin ylimielistä, mutta tulokset olivat melko vaikeatulkintaisia.

Tutkijat uskovat tämän johtuvan siitä, että vapaaehtoisten oli vaikea tulkita veljellistä hymyä. He eivät tienneet, oliko hymy negatiivinen vai positiivinen.

Tutkimuksen kolme erilaista hymyä: palkitseva, veljellinen ja ylimielinen.

Tutkimuksen kolme erilaista hymyä: palkitseva, veljellinen ja ylimielinen.  © UW-Madison

X