Onko absoluuttinen sävelkorva geneettinen vai opittu ominaisuus? – Muitakin teorioita löytyy

Absoluuttisen sävelkorvan mysteeriä on tutkittu paljon. Onko sävelkorva opittu ominaisuus vai geneettisesti määräytyvä?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Absoluuttisen sävelkorvan mysteeriä on tutkittu paljon. Onko sävelkorva opittu ominaisuus vai geneettisesti määräytyvä?
(Päivitetty: )
Teksti:
Jani Kaaro

Jos näytän sinulle keltaista väriä, osaat todennäköisesti sanoa, että se on keltaista ilman että sinun on verrattava sitä muihin väreihin.

Sävelten tunnistaminen on toisenlaista. Jos soitan sinulle tietyn sävelen, tuskinpa osaat suoralta kädeltä sanoa onko se C, D tai E. Jos sen sijaan tiedät edellisen tai seuraavan sävelen, ja sinulla on musikaalista koulutusta, mahdollisuutesi paranevat.

Tämä on verrattavissa siihen, että tunnistaisit värin vain, jos voisit verrata sitä muihin väreihin värikartalla.

Jos sinulla sen sijaan on absoluuttinen sävelkorva, tunnistat minkä tahansa sävelen vertaamatta sitä toiseen säveleen. Kantajalleen tämä voi olla siunaus tai kirous. Siunaus, jos olet muusikko. Kirous, koska korvassa särähtää aina, kun ihmiset musisoivat väärältä sävelkorkeudelta.

Absoluuttinen sävelkorva – monta teoriaa

Kaikilla laululinnuilla on absoluuttinen sävelkorva. Niin on myös lepakoilla ja ilmeisesti sinivalailla. Näillä eläimillä absoluuttinen sävelkorva on lajiominaisuus.

Ihmisillä absoluuttinen sävelkorva sen sijaan on harvinainen. Tutkimusten mukaan absoluuttinen sävelkorva on vain yhdellä 10 000 ihmisestä.

Absoluuttisen sävelkorvan salaisuutta on selvitetty uutterasti. Yhden teorian mukaan absoluuttinen sävelkorva määräytyisi geneettisesti.

Geeniä on etsitty ahkerasti, mutta toistaiseksi sitä ei ole löydetty.

Toisen teorian mukaan absoluuttinen sävelkorva olisi opittu ominaisuus. Sitä onkin yritetty opettaa ihmisille lukuisissa tutkimuksissa, mutta säännönmukaisesti huonoin tuloksin.

Lähimmäksi totuutta päästään luultavasti kolmannessa teoriassa. Sen mukaan varhaislapsuudessa on herkkyyskausi, jolloin absoluuttinen sävelkorva voi kehittyä. Jos lapsi tällöin altistuu sävelille, hän voi saada absoluuttisen sävelkorvan. Kun herkkyyskausi loppuu, tämä mahdollisuus sulkeutuu.

Tutkimukset viittaavat siihen, että tämä herkkyyskausi olisi ennen neljän vuoden ikää.

Ei sittenkään harvinainen

Niin kauan kun absoluuttista sävelkorvaa ajateltiin musikaalisena ominaisuutena, se vaikutti harvinaiselta.

Tämä näkemys on muuttunut sen jälkeen, kun Kalifornian yliopiston professori Diana Deutsch keksi, että sävelkorkeudet ovat tärkeitä joissakin kielissä, kuten vietnamissa ja mandariinikiinassa.

Näissä niin sanotuissa tonaalisissa kielissä samalla sanalla voi olla eri merkitys, kun se lausutaan eri äänenkorkeudella. Niinpä kiinaksi sana ma voi tarkoittaa äitiä tai hamppua äänenkorkeudesta riippuen.

Deutsch on tutkinut kiinan ja vietnamin puhujia monissa eri tutkimuksissa. Ne ovat osoittaneet, että heillä on erittäin hyvin kehittynyt sävelkorva, jolla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä musiikin kanssa.

Kiinalaiset ja vietnamilaiset saavat absoluuttisen sävelkorvan kaupan päälle opetellessaan puhumaan.

Absoluuttiseen sävelkorvaan liittyy muitakin mysteereitä. Hiljattain on nimittäin havaittu, että lääke nimeltä valproaattihappo helpottaa sävelten tunnistamista aikuisiälläkin ilman mitään musikaalista koulutusta.

Gelileon keskisormi

X