Shakkimestarit ovat pitkäikäistä sakkia – elävät keskimäärin 14 vuotta kauemmin kuin väestö keskimäärin

Shakki ja lautapelit voivat ehkäistä dementiaa, joka on tärkeä syy ennenaikaiselle kuolemalle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Shakki ja lautapelit voivat ehkäistä dementiaa, joka on tärkeä syy ennenaikaiselle kuolemalle.
Teksti:
Jani Kaaro

Ketään tuskin yllättää se tieto, että urheilun olympiamitalistit elävät pitempään kuin väestö keskimäärin. Tuore tutkimus kuitenkin osoittaa, että sama koskee aivotyön olympiavoittajia: shakin suurmestarit nimittäin elävät yhtä pitkäikäisiksi kuin mestariurheilijat.

Australialaistutkimus sai innoituksensa paljon julkisuutta saaneista yksittäistapauksista, joissa korkealla tasolle päässeet shakkimestarit ovat saaneet sairauskohtauksen tai kuolleet kesken pelin.

Yksi tällainen tapaus sattui esimerkiksi Suomessa vuonna 2000. Tuolloin latvialainen suurmestari Vladimir Bagirov kuoli turnauksessa Jyväskylässä sydäninfarktiin.

Näiden äkkikuolemien perusteella on spekuloitu, että shakki voisi olla peräti terveydelle vaarallista. Siksi tutkijat halusivat selvittää asiaa laajalla aineistolla.

Elinajanodote Venäjällä ja Itä-Euroopassa yllätti

Shakinpelaajien aineisto otettiin Wikipediasta, josta löytyy lähes kahdentuhannen shakin suurmestarin lista. Listasta käy ilmi suurmestarien synnyinvuosi, kotimaa ja kuolinvuosi, jos he ovat kuolleet.

Tämän perusteella tutkijat saattoivat laskea shakin suurmestarien elinajanodotteen. Näitä tietoja verrattiin paljon laajempaan aineistoon urheilun olympiavoittajia, jotka valittiin samoista maista kuin shakin suurmestaritkin.

Tulokset osoittivat, että shakin suurmestarit elävät keskimäärin 14 vuotta kauemmin kuin väestö keskimäärin, mikä on samaa luokkaa kuin urheilun olympiamitalistitkin.

Erityisen silmiinpistävä oli shakin suurmestareiden elinajanodote Venäjällä ja Itä-Euroopassa, jossa väestön keskimääräinen elinajanodote on länsimaita lyhyempi.

Suurmestari-nimitys voi tuoda sosiaalista arvonnousua

Shakinpeluu itsessään tuskin on niin terveellistä, että se selittäisi tuloksia, mutta shakin suurmestareilla voi olla muita ominaisuuksia, jotka pitävät yllä sekä terveyttä että kiinnostusta shakin kaltaiseen ongelmanratkaisuun.

Shakki ja lautapelit voivat myös ehkäistä dementiaa, joka on tärkeä syy ennenaikaiselle kuolemalle.

Lisäksi suurmestarin nimitys voi tuoda sosiaalista arvonnousua, mikä myös heijastuu terveyteen.

Korkea älykkyysosamäärä on myös yhdistetty pitkäikäisyyteen, mutta tämä on ongelmallinen tulkinta, sillä shakinpelaajien älykkyysosamäärän ei ole todettu johdonmukaisesti eroavan yleisestä väestöstä.

X