Signaaleja jalokalan vatsasta: Tornionjoella seurataan lohen ja meritaimenen vaellusta

Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten kauan kalojen pitkät, jopa satojen kilometrien vaellukset kestävät ja miten lohet ja taimenet ylipäätään selviävät vaelluksista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kalan vatsaonteloon on asennettu lähetin, josta kertoo vatsan alapuolella oleva lanka. Jos kalastaja saa tällaisen kalan, se pitää vapauttaa.

Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten kauan kalojen pitkät, jopa satojen kilometrien vaellukset kestävät ja miten lohet ja taimenet ylipäätään selviävät vaelluksista.
(Päivitetty: )
Teksti: Ville Vanhala

Tornionjoelta pyydetään tämän ja ensi vuoden aikana 100 meritaimenta ja 200 lohta, jotka varustetaan radiosignaaleja lähettävillä kalamerkeillä.

Tavoitteena on selvittää, miten kauan kalojen pitkät, jopa satojen kilometrien vaellukset kestävät ja miten lohet ja taimenet ylipäätään selviävät vaelluksista.

Tutkimuksen avulla kerättyä tietoa hyödynnetään Tornionjoen kalakantojen elvyttämisessä ja hoidossa.

Kalan lähetin

Lähetin on noin viiden senttimetrin pituinen. Se mahtuu hyvin kalojen vatsaan.

Lohien ja taimenten vaelluksia seurataan noin kahdellakymmenellä kiinteästi vesistön eri osiin asennettavalla radiosignaalin vastaanottimella.

Merkitty kala lasketaan vapauteen

Seuranta jatkuu kolmesta neljään vuotta, minkä jälkeen niiden vatsaonteloon asennetun kalamerkin paristot loppuvat.

”Sinä aikana osa kaloista ehtii käydä kahdesti kudulla”, kertoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Atso Romakkaniemi.

”Mikäli kalastaja saa saaliikseen lähettimellä merkityn kalan, se tulee vapauttaa hyväkuntoisena jokeen. Huonokuntoisina lopetettavista kaloista toivotaan ilmoitusta tutkimuksen toteuttajille.”

Lisä- ja yhteystietoja: www.luke.fi

X