Tiesitkö, että mahlaa ei saa valutella ilman lupaa?

Kevät on koivun mahla-aikaa. Mikä on mahlan tarkoitus? Mahla alkaa kulkea koivunrungon johtosolukoissa keväisin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kevät on koivun mahla-aikaa. Mikä on mahlan tarkoitus? Mahla alkaa kulkea koivunrungon johtosolukoissa keväisin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Ville Vanhala

Kysymys

Kevät on koivun mahla-aikaa. Mikä on mahlan tarkoitus?

Vastaus

Mahla alkaa kulkea koivunrungon johtosolukoissa keväisin ennen varsinaisen kasvukauden alkua.

”Yleensä mahlanjuoksu käynnistyy lumien ja maan sulaessa koivun kasvualueelta”, kertoo vanhempi tutkija Pentti Niemistö Luonnonvarakeskuksesta.

Koivu on varastoinut sokereita juuriinsa edellisen kasvukauden aikana ja juuripaine pumppaa sokereita nestemäisessä muodossa juurista runkoon.

”Koivu saa kasvunsa käynnistämiseen tarvitsemansa energian mahlasta. Kun puuhun puhkeaa lehdet, mahlan juoksu loppuu ja koivu pystyy taas hankkimaan energiaa yhteyttämällä.”

Mahla koostuu enimmäkseen vedestä. Mahla sisältää kuiva-ainetta noin prosentin verran, ja se koostuu enimmäkseen sokereista. Lisäksi mahlan mukana virtaa hedelmähappoja, hiven- ja valkuaisaineita ja entsyymejä.

Vedenkaltaista, hieman makeaa mahlaa voi valuttaa koivusta kairaamalla puun runkoon reiän, mutta mahlan valuttaminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan sitä varten vaaditaan maanomistajan lupa.

Mahlalla uskotaan olevan piristäviä ja jopa terveydellisiä vaikutuksia.

”Koivun mahlan valumisen ajankohtaa riippuu kevään säistä. Keskimäärin mahla-aika käynnistyy huhtikuussa ja jatkuu eteläisessä Suomessa toukokuun puolivälien tienoille saakka. Pohjoisen koivuissa mahlaa virtaa hieman myöhemmin.”

X