Tiesitkö, että mikrossa keitetyt kananmunat voivat aueta räjähtämällä? Lue, mistä ilmiö johtuu

Kananmunan kypsentäminen mikroaaltouunissa voi olla huono idea.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Youtubesta löytyy lukuisia videoita, joissa mikroaaltouunissa kypsennetyt kananmunat räjähtävät hyvinkin voimakkaasti.

Kananmunan kypsentäminen mikroaaltouunissa voi olla huono idea.
Teksti: Jani Kaaro

Amerikkalainen mies haukkasi ravintolassa keitettyä kananmunaa, joka räjähti hänen suussaan niin voimakkaasti, että hän sai palovammoja ja kuulovaurion. Voiko tarina olla totta?

Amerikkalainen oikeusistuin on joutunut ottamaan asiaan kantaa, koska mies haastoi ravintolan oikeuteen. Oikeusistuimen mukaan tarina on osin totta.

Tarina on uskottava siksi, että kananmuna oli keitetty mikroaaltouunissa. Youtubesta löytyy lukuisia videoita, joissa mikroaaltouunissa kypsennetyt kananmunat räjähtävät hyvinkin voimakkaasti.

Oikeuden oli kuitenkin päätettävä myös, onko räjähdys riittävä aiheuttamaan kuulovaurion. Tätä varten Amerikan akustisen yhdistyksen tutkijat joutuivat selvittämään asiaa.

Huolellisesti kontrolloiduissa kokeissa tutkijat kuumensivat sata kananmunaa vesihauteessa. Tämän jälkeen he tökkäsivät ne rikki lihanpaistomittarilla. Tulokset osoittivat, että kolmannes munista todellakin aukesi räjähtäen.

Räjähdysäänen voimakkuus vaihteli 80–130 desibelin välillä, joten se oli voimakkaimmillaan samaa luokkaa kuin moottorisahan pärinä.

Tutkijat olivat kuitenkin epäileväisiä sen suhteen, aiheuttaisiko tällainen ääni kertakuulemalla kuulovaurion. Mies sai korvauksia vain palovammoista mutta ei kuulovauriosta.

Mistä kananmunan räjähdys viime kädessä johtuu? Tutkijat epäilevät, että keltuaisessa on vesitaskuja, jotka voivat kuumeta mikroaaltouunissa paljon veden kiehumispistettä kuumemmaksi. Kun kananmunan kuori avataan, höyry vapautuu nopeasti ja aiheuttaa räjähdyksen.

Lue myös:

Etkö säilytä kananmunia jääkaapissa? Tipun alkio voi alkaa muodostua huoneenlämmössä

Syöt tietämättäsi ulkomaista kananmunaa

X