Tuhosiko meteoriitti Sodoman ja Gomorran kaupungit? Tutkijoiden mukaan räjähdyksen voimakkuus vastasi 666 Hiroshiman atomipommia

Arkeologit ovat tutkineet Vanhan Testamentin Sodoman esikuvaksi uskotun Tall el-Hammamin kaupungin aluetta 13 vuoden ajan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Arkeologit ovat tutkineet Vanhan Testamentin Sodoman esikuvaksi uskotun Tall el-Hammamin kaupungin aluetta 13 vuoden ajan.
Teksti:
Miikka Järvinen

Nykyisen Jordanian alueella 3 700 vuotta sitten ilmakehässä räjähtänyt meteoriitti saattaa olla esikuvana Raamatun  kertomukselle Sodoman ja Gomorran kaupunkien hävityksestä.

Sodoman tuho
Kun aurinko oli noussut vuorten yläpuolelle ja Loot oli tullut Soariin, Herra antoi sataa taivaasta tulta ja tulikiveä Sodoman ja Gomorran päälle. Hän tuhosi nämä kaupungit ja koko tasangon sekä kaupunkien kaikki asukkaat ja maan kasvitkin. Mutta Lootin vaimo katsoi taakseen ja muuttui suolapatsaaksi.
1 Moos 19

Alueella on ympyrän muotoinen alanko, jonka halkaisija on 25 kilometriä. Kaivausten kohteena on ollut muinaisen Tall el-Hammamin kaupunki, oletettu Vanhan Testamentin Sodoma.

Tiedejulkaisu Universe Todayn mukaan osa tutkijoista on kritisoinut Sodoma-teoriaa virheelliseksi. Joka tapauksessa alueella on tehty arkeologisia kaivauksia jo 13 vuoden ajan.

Tall el-Hammamin tiedetään olleen kaupunki, jota ympäröi 15 metriä korkea ja 2,5 kilometriä pitkä muuri.

Ilmakehässä räjähtäneen meteoriitin uskotaan aiheuttaneen paineaallon, joka tuhosi kaiken ihmisasutuksen 500 neliökilometrin alueella. Kaupungin tuhon aiheutui paineaallosta eikä maanjäristyksestä, koska rakennusten jäänteet ovat levinneet alueelle samansuuntaisesti, säteittäin.

Vastaavanlaisia meteoriittien aiheuttamia säteittäisiä tuhoja on löydetty Siperian Tunguskasta ja Tseljabinskista.

12 000 asteen kuumuus

Alueelta löytyi ruukunsirpaleita, joiden toinen puoli oli sulanut lasiksi, sekä lasikappaleiden sisään jääneitä zirkonikiteitä, jollaisia voi syntyä vain yli 4 000 asteen lämpötilassa.

Lasikerros ruukunsirpaleiden pinnalla oli vain millimetrin paksuinen, joten paineaallon on täytynyt olla erittäin lyhytkestoinen ja kuuma, mahdollisesti muutaman millisekunnin mittainen ja lämpötilaltaan 8 000–12 000 astetta.

Lisää todisteita taivaalla räjähtäneestä kuumasta taivaankappaleesta tarjosi 600 grammaa painava kappale, joka sulanut yhteen kolmesta erilaista kivilajista. Kappaleen pintakerros oli lasittunut, mikä viittaa erittäin korkeaan lämpötilaan.

Meteoriittiin viittaa myös se, että ennen hedelmällistä viljelymaata ollut alue oli jäänyt ilman ihmisasutusta 700 vuoden ajaksi, räjähdys oli muuttanut maan pintakerroksen liian suolaiseksi, jollaisena se pysyi satoja vuosia.

Kuolleen meren koillispuolella, noin kilometrin korkeudessa tapahtuneen räjähdyksen arvioidaan vastanneen kymmenen megatonnin ydinpommia. Yksi megatonni vastaa räjähdysvoimaltaan miljoonaa tonnia trotyyliä eli TNT:tä.

Hiroshiman atomipommin voima oli 0,015 megatonnia, eli Sodoman mahdollisesti tuohonnut meteoriitti vastasi noin 666 atomipommia, ja vähän päälle.

Pirullisia lukemia löytyy myös uudemmista ydinaseista. Neuvostoliitto räjäytti vuonna 1961 ydinkokeessa vetypommin nimeltä Tsar-Bomba, jonka tuhovoimaksi on arvioitu lähteistä riippuen 50–57 megatonnia.

Venäjän 2016 esittelemän mannertenvälisen RS-28 Sarmat -ohjuksen väitetään pystyvän kantamaan 10 000–17 000 kilometrin päähän ydinasekuorman, jonka räjähdysvoima on kahdeksan megatonnia. Sarmat tunnetaan myös nimellä Satan 2.

X