Ovatko työhyvinvointiohjelmat sittenkin ajanhukkaa? Tutkijoiden mukaan investointi ei ole työnantajalle kannattavaa

Hyvinvointiohjelmat ovat vapaaehtoisia, ja niihin hakeutuvat ovat jo lähtökohtaisesti terveempiä ja kiinnostuneempia hyvinvoinnistaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hyvinvointiohjelmat ovat vapaaehtoisia, ja niihin hakeutuvat ovat jo lähtökohtaisesti terveempiä ja kiinnostuneempia hyvinvoinnistaan.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Hyvinvointi on viime vuodet ollut varsinainen pop-aihe työelämässä. Ajatuksena on, että kun työntekijät voivat hyvin, he ovat tuottavampia ja viihtyvät työssä paremmin.

Monilla työpaikoilla on aloitettu hyvinvointiohjelmia, jotka vaihtelevat jumppatunnista joogaan ja kuntosalista mindfulnessiin.

Monet tutkimuksetkin ovat osoittaneet, että jos työntekijät osallistuvat näihin palveluihin, heidän työmotivaationsa kasvaa ja poissaolot vähentyvät.

Miksi positiiviset tutkimustulokset sitten epäilyttävät?

Osa tutkijoista on kuitenkin suhtautunut positiviisiin tutkimustuloksiin epäillen.

Ongelmana on se, että työpaikkojen hyvinvointiohjelmat ovat vapaaehtoisia, ja niihin hakeutuu usein ihmisiä, jotka ovat muutenkin terveempiä ja kiinnostuneita hyvinvoinnista.

Kun näitä aktiivisia osallistujia verrataan niihin, jotka eivät osallistu, ei ole ihme, että osallistujat vaikuttavat terveemmiltä.

Tämän ei kuitenkaan tarvitse johtua hyvinvointiohjelmista, vaan siitä, että osallistujat ovat lähtökohtaisesti terveempiä.

Työnantajan investointi ei maksa itseään takaisin

Riippumattoman NBER-tutkimuslaitoksen tutkimuksessa tämä ongelma kierrettiin sijoittamalla työntekijät erilaisiin hyvinvointiohjelmiin satunnaisesti. Ohjelmat vaihtelivat tai chista painonpudotukseen ja liikuntaohjelmiin. Osallistujia oli tuhansia, ja heitä seurattiin vuoden ajan, joten tutkimuksella on painoarvoa.

Seurannan tulokset olivat täysin päinvastaiset kuin aiemmissa tutkimuksissa.

Hyvinvointiohjelmiin osallistuneilla ei ollut käytännössä mitään eroa vertailuryhmään: ei vähemmän lääkärikäyntejä, ei vähemmän sairastelua eikä vähemmän poissaoloja. Tutkijat kirjoittavatkin, että työnantajan kannalta hyvinvointiohjelmiin laitetut investoinnit eivät maksa itseään takaisin.

X