Suomen luonnon hiljaisuus voi jopa pelottaa ulkomaalaisia turisteja

”Jo kirkas tähtitaivas voi olla miljoonakaupunkien asukkaille elämys. Savusumun ja valosaasteen vuoksi he eivät sitä kotonaan näe ” sanoo Päivi Rosqvist
Ville Vanhala
Tiede & luonto 10.1.2017 10:48

Kun japanilainen tai kiinalainen turisti matkustaa Suomeen katsomaan revontulia, hän ei välttämättä pety, vaikka ei niitä näkisikään.

”Jo kirkas tähtitaivas voi olla miljoonakaupunkien asukkaille elämys. Savusumun ja valosaasteen vuoksi he eivät sitä kotonaan näe”, sanoo viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist Metsähallituksesta.

Suomi on noteerattu sekä kansainvälisesti arvostettuja dokumenttielokuvia tuottavan National Geograhicin että matkaopaskirjoja ja digitaalisia sisältöjä julkaisevan Lonely Planetin matkakohdelistojen kärkisijoille erityisesti luontomme ansiosta.

Suomeen saapuvista kansainvälisistä matkailijoista noin puolet tulee ihastelemaan luontoamme. Toinen puoli suuntaa matkansa pääkaupunkiseudulle.

”Heillekin luontokohteet ovat tärkeitä. Ulkomaalaiset kokevat ihmeellisenä sen, että pääkaupungin ytimestä pääsee 45 minuutissa erämaahan eli Nuuksion kansallispuistoon.”

Kansallispuistomme ovat kansainvälisille matkailijoille jo vahva brändi. Kansallispuistoon suunnatessaan he tietävät näkevänsä ja kokevansa laajoja, luonnontilassa olevia kokonaisuuksia, jotka kuvaavat meidän luontotyyppejämme.

Suomen luonnon puhtauden lisäksi talvisin tänne suuntaavia matkailijoita kiinnostavat erityisesti pimeys ja hiljaisuus.

”Osa matkailijoista tarvitsee hiljaisuuteen ohjaamista. He saattavat kokea luonnon hiljaisuuden aluksi pelottavaksi, mutta totuttuaan siihen he pysähtyvät haltioituneina kuuntelemaan sitä.”

Keskustelu