Vakoojavirus salakuuntelee bakteereita, odottaa ja iskee oikealla hetkellä – Tulevaisuuden ase superbakteereita vastaan?

Princetonin yliopiston tutkijat ovat löytäneet ensimmäisen bakteriofagin, eli bakteereita tappavan viruksen, joka osaa salakuunnella bakteerien välistä viestintää.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Princetonin yliopiston tutkijat ovat löytäneet ensimmäisen bakteriofagin, eli bakteereita tappavan viruksen, joka osaa salakuunnella bakteerien välistä viestintää.
Teksti:
Miikka Järvinen

Molekyylibiologi Bonnie Bassler ja opiskelija Justin Silpe, Princetonin yliopistosta ovat löytäneet kaikkien aikojen ensimmäisen viruksen, joka osaa kuunnella bakteerien välistä viestintää ja tappaa ne juuri oikealla hetkellä.

Salainen agentti bakteerimeressä?

Muiden bakteriofagien, eli bakteerinsyöjävirusten tapaan VP882 loisii bakteereissa. Se on kuitenkin ensimmäinen virus, joka osaa salakuunnella bakteerien välistä viestintää. Virus pysyy lepotilassa, kunnes bakteereita on kertynyt yhteen riittävän suuri joukko, jolloin on virukselle otollinen aika aktivoitua.

Aktivoituessana virus tappaa isäntäbakteerinsa lisääntymällä nopeasti, jolloin isäntäbakteeri kuolee ja uudet virukset hakevat itselleen isäntäbakteerin.

Viruksen selviytymisen ja lisääntymisen kannalta sille on tarkoituksenmukaista odottaa lepotilassa, kunnes isäntäbakteerin ympärillä on riittävästi muita bakteereita. Jos virus aktivoituu eli lisääntyy väärällä hetkellä, sen jälkeläiset kuolevat ilman uutta isäntäbakteeria.

VP882 osaa tarttua monenlaisiin soluihin

Molekyylibiologi Basslerin oppilas Silpe onnistui ohjelmoimaan VP882-viruksen tappamaan käsketyllä hetkellä syöttämällä sille väärää tietoa – eli bakteerien toisilleen välittämiä molekyylejä. Kokeissa Silpe manipuloi viruksen tappamaan salmonella-, kolera- ja kolibakteereita.

VP882-viruksesta odotetaan mahdollista tulevaisuuden asetta antibiooteille vastustuskykyisiä superbakteereita vastaan. VP882 pystyy tarttumaan hyvin monenlaisiin soluihin, toisin kuin esimerkiksi flunssavirukset, jotka tarttuvat ainoastaan keuhkojen soluihin.

X