Valehtelu onnistuu jo pikkulapsilta - kovimmat valehtelijat löytyvät toisesta ikäluokasta

Milloin pikkulapsi oppii valehtelemaan? Entä missä iässä valehtelemme eniten?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Milloin pikkulapsi oppii valehtelemaan?

Milloin pikkulapsi oppii valehtelemaan? Entä missä iässä valehtelemme eniten?
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Valehtelu on inhimillistä. Valehtelemme joka päivä, tutkimusten mukaan jopa kerran tai kaksi päivässä. Kerromme isoja valheita ja pieniä valkoisia valheita, ja valehtelemme sekä omaisille että vieraammille ihmisille.

Eikä ole mikään ihme, että tavalliset ihmiset valehtelevat, jos monet poliitikot ja papitkin ovat jääneet kiinni valehtelusta.

Jos valehteleminen on näin olennainen osa ihmiselämää, milloin se alkaa? Emme kai ole valehtelijoita syntymästämme asti? Ja kun kerran olemme oppineet valehtelemaan, miten valehtelijan tiemme etenee?

Kurkkasitko lelua?

Tutkimusten mukaan valehteleminen alkaa jo kauan ennen kuin lapset oppivat sitomaan kengännauhansa. Kanadalaistutkimuksessa vuodelta 2013 havaittiin, että valehtelussa on selvä ero kaksi- ja kolmevuotiaiden välillä.

Tutkimuksessa lapsi laitettiin hiljaiseen huoneeseen. Huoneessa oli lelu, ja lapselle sanottiin, että hän ei saisi kurkata lelua sillä välin, kun tutkija kävi huoneen ulkopuolella. Kuten arvata saattaa, 80 prosenttia lapsista ei malttanut olla kurkkaamatta lelua.

Kun tutkija palasi, hän kysyi lelua kurkanneilta lapsilta, olivatko nämä kurkanneet lelua. Kaksi- ja kolmevuotiaiden välillä oli selvä ero valehtelussa. Kaksivuotiaista vain noin 25 prosenttia valehteli, mutta kolmevuotiaista peräti 90 prosenttia.

Kovin taitavia valehtelijoita lapset eivät olleet. Kun heiltä kysyttiin, mikä oli se lelu, jota he eivät kurkanneet, 76 prosenttia sanoi oikean vastauksen.

Nuoret valehtelijat

Kun lapset noin kolmen vuoden iässä pääsevät valehtelun makuun, valehteleminen jatkuu nousujohteisesti. Tästä kertoo hollantilaisessa tiedekeskuksessa järjestetty suurtutkimus.

Tutkimuksessa tiedekeskuksen kävijät osallistuivat valehtelun totunnaisuutta mittaavaan testiin ja vastasivat valehtelemista koskeviin kysymyksiin. Osallistujia oli yli tuhat, ikäskaala 6–77 vuotta.

Tulokset osoittivat, että valehtelulla on paljon tekemistä iän kanssa. Valehtelun innokkuus muodosti ylösalaisen U:n muotoisen käyrän.

Nuorimmat osanottajat valehtelivat vähän, mutta sen jälkeen valehtelu lisääntyi tasaisesti, kunnes saavutti huippukohtansa 18–29-vuoden iässä. Tämän jälkeen valehtelu alkoi tasaisesti vähentyä, kunnes taas yli 60-vuotiaat valehtelivat yhtä vähän kuin 6-vuotiaat.

Paras valheenpaljastin

Lapset eivät ole erityisen taitavia valehtelijoita, mutta ei heidän tarvitse ollakaan. Ruotsalaisessa tutkimuksessa vuodelta 2007 havaittiin, että aikuiset ovat kehnoja tunnistamaan, milloin lapset valehtelevat.

Tutkimuksessa lapset kertoivat todellisesta ja kuvitellusta tapahtumasta, ja yliopisto-opiskelijat koettivat arvioida, milloin lapset puhuvat totta ja milloin eivät. Opiskelijat eivät erottaneet totta valheesta arvausta paremmin.

Toiset tutkimukset sen sijaan osoittavat, että parhaiten valheen tunnistaa toinen valehtelija.

Brittitutkimuksessa viime vuonna nuorisorikollisille näytettiin lyhyitä videopätkiä, joissa haastateltiin toisia rikoksesta epäiltyjä nuoria. Rikolliset tunnistivat haastatteluista valehtelijat 70 prosentin tarkkuudella, kontrolliryhmä sen sijaan erittäin huonosti.

Lue myös:

Valehtelen vaimolleni huvikseni – itsekin ihmettelen käytöstäni

Miksi teini valehtelee?

X