Näin vankeus koettelee vapaana syntyneiden norsujen elämää

Tuore Turun yliopiston tutkimus osoittaa, että luonnosta pyydystetyt norsut maksavat vapauden menetyksestä korkean hinnan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tuore Turun yliopiston tutkimus osoittaa, että luonnosta pyydystetyt norsut maksavat vapauden menetyksestä korkean hinnan.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Myanmarissa aasiannorsut on valjastettu metsätöihin.

Suurin osa metsänorsuista on syntynyt vankeudessa ja koulittu metsätöihin pienestä pitäen, mutta reserviin on jatkuvasti lisätty myös luonnosta pyydystettyjä yksilöitä.

Korkea hinta vapauden menetyksestä

Tuore Turun yliopiston tutkimus kuitenkin osoittaa, että luonnosta pyydystetyt norsut maksavat vapauden menetyksestä korkean hinnan. Ne elävät lyhyemmän elämän kuin vankeudessa syntyneet norsut.

Tutkimus perustuu ainutlaatuiseen onnenkantamoiseen. Myanmarin hallitus pitää kirjaa kaikista reserviinsä kuuluvista norsuista, ja näistä tiedoista ilmenee, ovatko ne syntyneet vankeudessa vai pyydystetty luonnosta.

Norsujen vertailu osoitti, että vankeus lyhentää vapaana syntyneiden norsujen elämää, mutta ei vankeudessa syntyneiden.

Syy elämän lyhentymiseen voi olla vangiksi jäämisen stressi. Syy ei nimittäin ollut yhteydessä tapaan, jolla norsut oli vangittu, ja muutoin vapaana ja vankeudessa syntyneet elivät samanlaista elämää ja söivät samaa ruokaa.

Vapaudessa elävät jätettävä rauhaan

Kuoleman riski oli suurin ensimmäisinä vuosina vankeuteen joutumisen jälkeen, mikä voi johtua siitä, että vapaina syntyneitä norsuja ehkä koulitaan töihin tavanomaista ankarammilla menetelmillä.

Tutkijoiden mukaan olisi tärkeää löytää keinoja lisätä vankeudessa syntyneiden norsujen määrää, jotta vapaudessa syntyneet voisi jättää vapauteen.

X