Myyräkuumevaara! – Myyrien ulosteita ei saa imuroida

Ville Vanhala
Tiede & luonto 14.12.2016 07:11

Kysymys

Talven myötä osa jyrsijöistä saattaa livahtaa jopa asuinrakennuksiin. Pääseekö myyrä sisätiloihin?

Nököhammas

Vastaus

Talvisin myyrät elävät enimmäkseen hangen suojassa. Lumipeite suojaa myyriä pedoilta ja toimii eristeenä pakkasta vastaan. Myyrille on haitaksi, jos lumi sulaa ja jäätyy, koska silloin myyrien liikkuminen ja ravinnonhankinta vaikeutuvat.

Metsämyyrä on Suomen yleisin myyrälaji. Lisäksi maassamme elää pelto-, lapin- ja vesimyyrä.

”Metsämyyrä osaa hakeutua ulkorakennuksiin, vajoihin ja mökkeihin. Maaseudulla se saattaa pujahtaa myös asuttuihin rakennuksiin”, kertoo professori Heikki Henttonen Luonnonvarakeskuksesta.

Myyrät ovat sisätiloihin toisinaan pujahtavien metsähiirten tavoin erinomaisia kiipeilijöitä. Jyrsijät voivat kiivetä seinää myöten ylös ja siirtyä kattorakenteiden kautta sisälle.

”Sisätiloihin päässeistä jyrsijöistä on hankkiuduttava heti eroon. Jos talossa on myyrä, talon asukkaat altistuvat myyräkuumeelle”, Henttonen kertoo.

Myyräkuume tarttuu myyrien ulosteista ja virtsaläikistä. Myyrän jätöksiä ei pidä imuroida, koska virus leviää imurin ilmavirran pölyhiukkasten mukana laajemmalle asuntoon.

”Myyrän jätökset tulee poistaa sisätiloista pyyhkimällä ne esimerkiksi märällä kankaalla. Myyräkuumevirus säilyy huoneen lämmössä noin parisen viikkoa.”

Keskustelu