Varo silakkaa, jonka pituus on yli 17 senttiä – myös nylkemistä kannattaa harkita

Mitä suurempi kala, sen enemmän kertymiä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Syötävä silakka saisi olla korkeintaan 17 senttimetriä pitkä.

Mitä suurempi kala, sen enemmän kertymiä.
Teksti:
Ville Vanhala

kysymys

Itämeren silakasta on löydetty terveydelle haitallisia kertymiä. Onko silakka silti kelpo ruokakala?

Kalamies

Vastaus

Itämerestä, ja etenkin Pohjanlahdesta ja Suomenlahdelta kalastettua silakkaa syömällä voi altistua tavanomaista suuremmille määrille terveydelle haitallisia dioksiineja ja PCB-yhdisteitä.

Itämeren silakkaan kerääntyneet, terveydelle vaaralliset pitoisuudet ovat jopa ylittäneet EU:n elintarvikkeissa salliman rajan.

”Kertymät ovat sitä suurempia, mitä vanhempia ja suurempia kalat ovat”, kertoo tiedottaja Tapio Gustafsson Kalatalouden keskusliitosta.

Elintarviketurvallisuusviraston kalan syöntisuosituksissa terveydelle haitallisen Itämeren silakan mitaksi on määritelty 17 senttimetrin pituus. Lapsille, nuorille ja hedelmällisessä iässä oleville sen kokoisten ja suurempien silakoiden syömistä suositellaan ainoastaan kerran tai kahdesti kuukaudessa. Samat suositukset pätevät Itämerestä pyydettyyn loheen ja taimeneen.

”Silakka saa dioksiineja ja PCB-yhdisteitä elimistöönsä ravintonaan käyttämästä eläinplanktonista.”

Syksyllä talveen ja kevään pariutumisen valmistautuva silakka on rasvaisimmillaan. Terveydelle haitalliset aineet kerääntyvät nimenomaan silakan nahan ja lihan väliin kasvavaan rasvakerrokseen.

”Jos silakan nylkee ennen syömistä, nahan mukana poistuu myös osa rasvasta ja terveydelle haitallisten pitoisuuksien määrä kalassa vähenee.”

X