Vuosisatoja hiertänyt mysteeri avautuu: Saiko ihminen lepran eurooppalaisilta oravilta?

Tutkijoiden aineistona oli 90 lepran runtelemaa luurankoa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lepraan kuolleen ihmisen pääkallo löydettiin Odensen hautausmaalta Tanskasta.

Tutkijoiden aineistona oli 90 lepran runtelemaa luurankoa.
Teksti:
Jani Kaaro

Lepra eli spitaali on ihmiskunnan ikiaikainen sairaus. Lepraan sopivia kuvauksia tunnetaan Kiinan, Intian ja Kreikan muinaisesta kirjallisuudesta.

Mutta mistä lepra ihmiseen tarttui ja missä tämä tapahtui? Kysymyksiin ei toistaiseksi olet ollut vastausta. Uusi tutkimus kuitenkin viittaa siihen, että lepra olisi siirynyt ihmiseen eurooppalaisista oravista.

Lepran tiedetään esiintyneen Euroopassa jo 1100–1300-luvuilla, mutta suurimmat epidemiat koettiin 1500-luvulla.

Lepraa aiheuttavasta bakteerista (Mycobacterium leprae) esiintyy maailmalla useita kantoja, ja aiempien tutkimusten perusteella on tiedetty, että keskiajan Euroopassa näistä esiintyi kaksi.

Nyt Max Planck -instituutissa tehdyssä tutkimuksessa on kuitenkin paljastunut, että keskiajan Euroopassa kiersi bakteerista paljon moninaisempia kantoja kuin tähän asti tiedetyt kaksi.

Luurangot laajalta alueelta Euroopasta

Tutkijoiden aineistona oli 90 lepran runtelemaa luurankoa, joista tutkijat onnistuivat eristämään 10 leprabakteerin genomia.

Näiden analysointi osoitti, että leprabakteerin kaikki tunnetut kannat esiintyivät rinnakkain keskiajan Euroopassa.

Luurangot olivat peräisin laajalta maantieteellistä alueelta, esimerkiksi Unkarista, Tanskasta ja Englannista. Ne olivat peräisin ajalta 400–1400 jälkeen ajanlaskun.

Suuri yllätys oli myös se, että yksittäiseltä hautausmaalta saattoi löytyä bakteerista useita eri kantoja. Esimerkiksi tanskalaiselta keskiaikaiselta hautausmaalta löydettiin kolme eri bakteerikantaa.

Löydöt eivät todista, että lepra sai alkunsa Euroopassa, mutta bakteerikantojen moninaisuus viittaa siihen, että bakteeri on täällä paljon keskiaikaa vanhempaa perua.

Lepra levisi oravannahkakaupan kautta?

Mielenkiintoinen löytö oli myös se, että englantilaiselta hautausmaalta löytyneellä lepran uhrilla oli bakteerista täsmälleen sama kanta kuin tiedetään esiintyvän tänä päivänä oravilla.

Tämä herättää kysymyksen siitä, olivatko oravat lepran alkuperäinen lähde.

Jos näin on, silloin lepra olisi voinut levitä Euroopassa oravannahkakaupan myötä.

X