Yllättävä tutkimus: Lääkäreiden sukupuolella on vaikutusta potilaan hoitotulokseen

Mikäli Yhdysvalloissa mieslääkärit pääsisivät samaan hoitotulokseen kuin naislääkärit, siellä tapahtuisi vuosittain 32 000 kuolemaa vähemmän.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mikäli Yhdysvalloissa mieslääkärit pääsisivät samaan hoitotulokseen kuin naislääkärit, siellä tapahtuisi vuosittain 32 000 kuolemaa vähemmän.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Kun ihminen saa sydänkohtauksen ja pääsee sairaalahoitoon, hoitotuloksen ei kuvittelisi riippuvan lääkärin sukupuolesta. Miksi riippuisi? Kaikki lääkärithän pyrkivät hoitamaan kaikkia potilaitaan parhaan taitonsa mukaisesti.

Hoitotuloksissa on selvä ero

Yhdysvalloissa miesten ja naisten hoitotuloksissa sydänkohtauksen jälkeen on kuitenkin selvä ero, ja tuore tutkimus viittaa siihen, että lääkärin sukupuolella on jotakin tekemistä asian kanssa.

Yli puolen miljoonan sydänkohtauksen aineistossa havaittiin, että jos sydänkohtausta hoiti naislääkäri, sekä miehet että naiset selvisivät paremmin.

Jos miestä hoiti naislääkäri, selviytymisprosentti oli 88,1 prosenttia, mutta jos naista hoiti mieslääkäri, selviytymisprosentti putosi 86,6 prosenttiin.

Naislääkärit hoitavat hommansa paremmin

Mielenkiintoinen havainto oli sekin, että jos sairaalassa oli paljon naislääkäreitä, mieslääkäreidenkin hoitotulokset paranivat hieman.

Mihin tahansa naislääkärien paremmat hoitotulokset siis perustuvatkin, he osaavat tartuttaa sen muihin kollegoihinsa.

Tulokset ovat linjassa pari vuotta sitten julkaistun tutkimuksen kanssa, jossa verrattiin mies- ja naislääkäreiden hoitotuloksia vielä suuremmalla aineistolla.

Siinä laskettiin, että jos mieslääkärit pääsisivät samaan hoitotulokseen kuin naislääkärit, Yhdysvalloissa olisi vuosittain 32 000 kuolemaa vähemmän.

X