Lapsentekoon vasta nelikymppisenä – voiko gynekologi luvata hedelmällistä aikaa 45-vuotiaaksi asti?

Lapsentekoa lykkäävät naiset saattavat yllättyä, jos raskaaksi tuleminen ei enää myöhemmällä iällä onnistukaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Gynekologeilla ei ole mitään suositusta sen suhteen, miten asiakkaita muistutetaan hedelmällisyyden heikkenemisestä iän myötä.

Lapsentekoa lykkäävät naiset saattavat yllättyä, jos raskaaksi tuleminen ei enää myöhemmällä iällä onnistukaan.
Teksti: Milla Ollikainen

Yli 40-vuotias lapseton helsinkiläisnainen kävi eron jälkeen gynekologilla. Tutkimuksen jälkeen gynekologi ilmoitti, ettei lapsenteon suhteen ole mitään hätää – aikaa olisi vielä 45-vuotiaaksi asti.

”Tällainen neuvo edustaa kyllä ääripäätä. En menisi noin sanomaan, eikä menisi 99,9 prosenttia gynekologeista”, kommentoi Suomen Gynekologiyhdistyksen puheenjohtaja, KYS:in ylilääkäri Juha Räsänen.

”Kenellekään ei voi sanoa, että sulla on viisi vuotta aikaa, ei semmoista voi mennä lupaamaan.”

Väestöliiton lapsettomuusklinikalla näyttäytyy toisenlainen todellisuus. Helsingin klinikan ylilääkäri Anne-Maria Suikkari kertoo, että moni vastaanotolle päätynyt nainen on ihmetellyt hämmentyneenä, miksi lasta ei tule, vaikka gynekologi on aiemmin sanonut kaiken olevan kunnossa.

”Ei tietysti kaikki naiset näin sano, mutta tosi moni. Sitähän ei tietenkään tiedä, mitä gynekologi on todellisuudessa sanonut ja miten nainen on sen ymmärtänyt.”

Syntyvyys laskussa

Syntyvyys laskee Suomessa tänä vuonna 1800-luvun tasolle, arvioi tutkimusprofessori Mika Gissler keskiviikkona Helsingin Uutisissa. Syntyneiden määrä on laskenut jo useita vuosia peräkkäin.

Osa naisista ei halua lapsia lainkaan, mutta osa lykkää lasten hankintaa niin pitkään, että lopulta voi olla liian myöhäistä. Naisen hedelmällisyyden tiedetään heikkenevän voimakkaasti 35 ikävuoden jälkeen.

Biologiset tosiasiat unohdetaan

Gynekologeilla ei ole mitään suositusta sen suhteen, miten asiakkaita muistutetaan hedelmällisyyden heikkenemisestä iän myötä.

”Ei sellaista yleisohjetta ole olemassa. Nämä ovat vähän hankalia ja henkilökohtaisia asioita, jokaisella on elämän eri vaiheissa omat prioriteetit”, Räsänen sanoo.

Räsäsen mukaan gynekologeja toki huolestuttaa ensisynnyttäjien keski-iän nouseminen. Naiset ovat nykyään kuitenkin niin kouluttautuneita ja valistuneita, että tietoa hedelmällisyydestä pitäisi ainakin olla tarpeeksi.

”Mutta varmaan on myös naisia, jotka kuvittelevat, ettei se minua koske. Tänä päivänä ihmiset ovat niin äärettömän itsenäisiä ja ehkä joskus vähän itsekkäitäkin, niin että se biologinen tosiasia saattaa unohtua”, Räsänen sanoo.

X