Golf kävi kalliiksi: Hovioikeus tuomitsi itäsuomalaisen golfarin maksamaan kymmeniätuhansia euroja

Golfvaikuttajan mielestä ala kaipaa luovuutta ja uusia ideoita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ruoho voi olla vihreämpää pelaajalle, jolla ei ole omaa golfosaketta.

Golfvaikuttajan mielestä ala kaipaa luovuutta ja uusia ideoita.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikael Vehkaoja

Vuoden alku on monelle golfin pelaajalle ikävää aikaa: Luottokortin limitti näyttää joulun jälkeen punaista, mutta tammikuussa lankeaa maksuun golf-osakkeen vastike. Maksettavaa tulee 600–1500 euroa riippuen siitä, minkä kentän omistusosuudesta puhutaan.

Jos osakkeita on paljon, hinta voi olla korkeampikin. Suomessa on yksityishenkilöitä, jotka maksavat vuosittain golf-harrastuksestaan satojen tuhansien eurojen vastikkeet.

Golf oli kallis harrastus, kun se rantautui Suomeen 1980-luvun juppikulttuurin aallonharjalla. Moni osti kenttäyhtiön osakkeen saadakseen sitä vastaan edullisia pelivuoroja. Yksityinen pääoma mahdollisti kenttien rakentamisen ja hoitokulut. Koska osakkeita oli rajallisesti, kauppoihin liittyi myös rikastumisen mahdollisuus.

2000-luvulla golfin statusasema on kuitenkin muuttunut. Tuulipukukansa on ottanut lajin omakseen, ja pelaamisesta on tullut helppoa myös ilman osaketta. Osakemarkkinat ovat kylmentyneet.

Pahimmillaan vanha osake on omistajalle myrkyllistä jätettä. Vastike on maksettava vuodesta toiseen, vaikkei pelaaminen enää kiinnostaisi. Edes kuolema ei pelasta: Kuolinpesään livahtanut golf-osake edellyttää sekin vastikkeen maksamista. Koska arvotonta paperia ei voi myydä eteenpäin, pesänjakajalla ei ole muuta keinoa kuin kaivaa kuvetta.

Pakon edessä osa golfaajista on myynyt osakkeensa venäläiselle ja virolaiselle bulvaaniyhtiölle nimelliseen hintaan. Jotkut ovat jopa maksaneet siitä, että bulvaani on kirjannut tappiollisen golf-osakkeen nimiinsä.

Kun kaupat on tehty, vastikkeen maksu on loppunut. Osakkeen uuteen omistajaan ei ole saatu yhteyttä.

Tällaiset järjestelyt ovat ajaneet golf-kenttiä uusiin vaikeuksiin. Kun osakkaiden määrä harvenee, jäljelle jääneiden maksutaakka kasvaa.

Ennakkopäätös

Viime syksynä Itä-Suomen hovioikeus antoi päätöksen, jolla voi olla golf-kansalle pitkäaikaisia seurauksia.

Pornaisissa toimiva Kotojärvi Golf oli riitautunut osakkaidensa kanssa. Taustalla oli pitkään jatkuneita erimielisyyksiä päätäntävallasta ja taloudenpidosta. Suurosakkaat määräsivät tahdin, eikä pienosakkailla ollut mahdollisuutta vaikuttaa golf-yhtiön päätösiin.

Vuonna 2013 Kotojärvellä nostettiin kentän hoitovastiketta 750 eurosta 830 euroon. Se oli viimeinen pisara. Parisataa pienosakasta ryhtyi maksuboikottiin ja jätti hoitovastikkeensa maksamatta.

Golf-yhtiö lähti perimään saataviaan. Riita eteni Lahden käräjäoikeuteen, missä niskurit tuomittiin maksamaan rästissä olevat vastikkeet.
Viime marraskuussa Itä-Suomen hovioikeus antoi asiasta tuomion, joka koski yhtä vastaajaa – ainoata Kotojärven riidan pienosakasta, joka asui Itä-Suomen alueella.

Hovioikeus piti käräjäoikeuden päätöksen voimassa. Vastaaja joutui maksamaan kaikki rästissä olevat vastikkeet sekä oikeudenkäyntikulut. Sen golf-reissun hinnaksi tuli 30 000 euroa.

Koirat golfaamaan

Suomen Golfkenttien Yhdistys ry:n (SGKY) toimitusjohtaja Lassi Kiviniemi vahvistaa, että golf-kerhojen osakkeet ovat kokeneet inflaation.

”Arvottomat osakkeet koskevat pääsääntöisesti kenttiä, joissa on vanhoja, 90-luvulta peräisin olevia yhtiöjärjestyksiä. Maailma on muuttunut ympärillä. Näistä yhtiöistä on tullut yhtiöjärjestystensä vankeja.”

Kiviniemen mukaan vastikemaksun ongelmat koskevat kuitenkin vain murto-osaa kentistä.

”Suomessa on noin 140 kenttäyhtiötä. Esimerkiksi Etelä-Suomessa on paljon kenttiä, joiden tilanne on erittäin hyvä.”

Golf-osakkeista on joka tapauksessa tulossa alalle haaste tulevina vuosina. Osakkeenomistajien keski-ikä on 61 vuotta, eikä uusia ostajia ole näköpiirissä.

Lassi Kiviniemi peräänkuuluttaa alalle luovuutta ja uudenlaista ajattelua. Hän unelmoi kentistä, joille voisi ottaa koiran mukaan, kuten Englannissa. Lähempänäkin on toimivia esimerkkejä. Hyvinkään Golfin lanseeraamassa mallissa vastike on jaettu kuukausimaksuihin. Hintaan kuuluu kuntosalipalveluita. Jäsenille järjestetään myös retkiä teatteriin ja jääkiekko-otteluihin.

X