Täältä Fennovoima hankkinee uraaninsa

Matti Rämö
Tutkitut 9.10.2014 15:23

Fennovoiman Pyhäjoelle suunnittelema ydinvoimala saanee uraaninsa siperialaiselta kovan onnen laitokselta. Majakin ydinpolttoaineen käsittelylaitos kuuluu Venäjän valtiolliselle ydinvoimayhtiölle Rosatomille. Venäläisyhtiö omistaa myös kolmanneksen Pyhäjoen voimalasta.

Suunnitelmien mukaan venäläisyritys paitsi rakentaa uuden voimalan reaktorin, se vastaa myös kymmenen ensimmäisen toimintavuoden polttoainehuollosta. Siinä hyödynnetään nimenomaan jälleenkäsiteltyä uraania, jollaista jalostetaan Majakissa.

”Polttoaineen valmistuspaikat tarkentuvat vasta myöhemmin. On myös mahdollista, että Fennovoiman uraani tulee Majakin kierrätyslaitokselta”, Fennovoiman sidosryhmäpäällikkö Tuomo Huttunen sanoo.

Hän ei kuitenkaan nimeä toista vaihtoehtoa.

”Majak on Rosatomin keskeinen ydinpolttoaineen uudelleenkäsittelylaitos”, Suomen säteilyturvakeskuksen laadunvalvonnasta vastaava päällikkö Risto Sairanen kertoo.

Etelä-Siperiassa sijaitsevassa Majakissa on vuosikymmenten aikana sattunut useita ekologisia katastrofeja. 1940- ja 50-lukujen taitteessa laitosta ympäröivään Tetsha-jokeen laskettiin huomattavia määriä laimentamatonta radioaktiivista nestettä.  Vuonna 1957 laitoksella tapahtui historian toiseksi pahin ydinonnettomuus.

Vuonna 1976 Majakissa otettiin käyttöön käytetyn ydinpolttoaineen jalostamiseen soveltuva yksikkö. Vuoteen 2007 mennessä laitos oli ottanut ulkomailta vastaan kaikkiaan yli 1 500 tonnia käytettyä ydinpolttoainetta. Noin viidesosa siitä on peräisin Suomesta.

Loviisan venäläisvalmisteiset voimalat olivat Majakin suurimpia asiakkaita kunnes Suomessa tehty lainmuutos kielsi ydinjätekuljetukset vuoden 1995 lopussa.

Fennovoiman Huttunen ei näe ongelmaa uudelleenkäsitellyn ydinpolttoaineen käytössä.

”On ekologista rikastaa jo käytettyä uraania. Silloin ei tarvitse louhia uutta”, Huttunen sanoo.

”Pääsemme myös arvioimaan huolella harkitsemiemme polttoainelaitosten toimintaa ja varmistamaan, että se vastaa Fennovoiman eettisiä standardeja.”

Sveitsiläisellä energiayhtiöllä Axpolla on toisenlaisia kokemuksia.

Vuonna 2011 Rosatomin kanssa uudelleenjalostetun ydinpolttoaineen toimituksista sopineen Axpon edustajat halusivat tutustua Majakiin yhdessä Sveitsin ydinvoimaviranomaisten kanssa.

Vuosien pyörittelyn jälkeenkään laitoksen ovet eivät kuitenkaan avautuneet. Tänä vuonna Axpo ilmoitti, ettei tilaakaan uraania Majakista.

Seura vieraili Majakin ympäristön kylissä, joissa asukkaiden syöpäkuolleisuus ja epämuodostumat ovat poikkeuksellisen runsaita. Venäjän säteilyturvaviranomaisen Gosatomnazdorin vuonna 2003 julkaiseman raportin perusteella Tetshan ydinjätteillä kuormittaminen ei suinkaan ole historiaa.

Vuonna 2002 mitattu radioaktiivisen stronzium-90-aineen pitoisuus oli 1.6 kertaa suurempi kuin vuotta aikaisemmin.

Suurempi luku ylitti normaalitason kolminkertaisesti.

Lue koko reportaasi Seurasta 41/2014.

Keskustelu

Loistavaa tutkivaa journalismai Seura-lehdeltä!

Onko kuvassa Jan Jätevuori 😉

Hei, todella kiinnostavan oloinen juttu joka kytkeytyy vahvasti tärkeisiin aiheisiin lisäydinvoiman rakentamisesta kaivoskolonialismin kautta Nato-kumppanuussopimukseen.. Voisittekohan tehdä kulttuuriteon, ja julkaista koko kirjoituksen ilmaiseksi netissä?

Näyttää ihan Tikankujan naapurilta. Ettei niillä olisi autotallissa loppusijoituspaikkaa?

Kiitos Seuralle erinomaisesta tutkivasta journalismista – tämä lisää tietoisuuttamme uraanin koko hankintakierron ympäristö- ja terveysvaikutuksista ja laajentaa näkemystämme muuallekin kuin vain kotimaan kamaran vaikutuksiin. Ne, jotka edelleen puolustelevat ydinvoimaloita ympäristöargumenteilla, voisivat kyllä paremmin perehtyä uraanikierron kokonaisuuteen Venäjällä sekä Fennovoiman ydinjätteen (edelleen täysin ratkaisemattoman) loppusijoituksen ympäristöriskeihin.

Tämä todellakin kannattaisi julkaista kokonaan netissä ilmaiseksi. Uskon, että tätä jaettaisiin somessa tuhansia kertoja ja Seura saisi positiivista näkyvyyttä asian nostamisesta esille.

Hyvä Seura, tosi hienoa että tutkitte tätä täysin mätää yhteistyötä Rosatomin kanssa! Suomi ei tarvitse mitään uusia y:voimaloita, ne eivät anna suomalaisille kesto-työpaikkoja, loppusijoitus on ratkaisematon ongelma kaikkialla maailmassa, ja vaikka väitetään että Olkiluodon Onkalo olisi turvallinen, se on pelkkää toiveajattelua, puhumattakaan siitä että Pyhäjoelta jätteet menisivät Mayakille, mikä on täysimittainen skandaali, – eikö nyt järki pelaa ollenkaan päättäjien päässä? Vai ovatko tehneet lehmänkaupat venäläisten kanssa, ett jos he saavat jalansijan EU:maassa niin ei suljeta lentoreittejä Finnairilta? Ja Brysselkin antaa tälle hulluudelle siunauksensa!

Käsittääkseni Suomen ydinvoimalaki kieltää nykyisin käytetyn ydinpolttoaineen tuonnin ja viennin maasta, joten Fennovoiman jätteet pitää säilöä tänne Suomen maaperään, muuta vaihtoehtoa ei ole. Näitä korkean radioaktiivisuuden (kapselointi) loppusijoituspaikkoja ei maailmassa vieläkään ole yhdessäkään maassa käytössä, joten on täysin arvoitus mitä niissä tapahtuu esim. sadan vuoden kuluttua (vaikka tutkijat vakuuttaa niiden kestävän) Mikään materia ei voi kauan kestää ”nuklidien” jatkuvaa seinämien pommitusta, vaan kapselit hajoaa enemmin tai myöhemmin, samalla jos peruskallioon tulee halkeamia plutonium ja muu korkea-aktiivinen jäten on nopeasti pohjavesissä. Plutoniumin puoliintumisaika on 24 000 vuotta, joten kyllä puhutaan niin valtavista riskeistä kaikelle elämälle, että sitä askelta ei olisi ihmiskunnan koskaan pitänyt ottaa. Suomessa tuotetaan jo 80 tonnia radioaktiivista jätettä, joten Fennovoima ei paljon tätä asiaa enää pahenna, mutta silti ydinvoimasta pitäisi luopua kokonaan kuten Saksassa on tehty. Myös Loviisan voimalat ostaa polttoaineen Venäjän Majakista, ainakin ovat ostaneet jo yli 30- vuotta.

Parasta tietoa saa suoraan asiantuntijoilta, ei viihdelehtien sivuilta. Sveitsin Axpo on kirjoittanut ihan asiallisesti päätöksestään ja sen ehdoista sveitsiläiseen uutislehteen. Samassa lehdessä on juttua myös Suomen jäteasiasta, josta Sveitsi on kiinnostunut. Mielenkiintoinen juttu, miksiköhän ei kiinnosta suomalaisia.
http://www.nzz.ch/wissenschaft/technik/das-hunderttausend-jahre-projekt-1.18280211
Loviisan nykytiedot hallitsevilta asiantuntijoilta saa puolestaan varmaan tietoa, mistä Loviisa nyt polttoaineensa hankkii ja Fennovoiman+muiden länsietiikkaan tukeutuvien laitosten tulevien sopimusneuvottelijoiden reunaehdoista on myös varmaan jo kriteerit olemassa. Länsimaissa on eettiset säännöt polttoaineiden ostoa koskien.
Venäjällä neuvostoajan ihminen ei aina halua noudattaa ohjeita (missään laitoksessa), koska se ei kuulunut neuvostoaikaiseen kulttuuriin. Ympäristön kunnioitus ei myöskään kuulunut neuvostokulttuuriin. Nuoret venäläiset ovat asia erikseen.
Myös Rosatomin sivuihin on hyödyllistä tutustua. Tuota kautta näkee minkälaisia innovaatioprojekteja on meneillään ja rivien välistä kyllä näkee senkin, miten neuvostojälkeiseen aikaan suhtautuu.
Mitä tulee tähän Seuran juttuun, tämä ei ole tutkivaa journalisia, vaan asenteellinen yksipuolinen kirjoitelma. Seura-lehden tilaukseni minä lopetin muutama kuukausi sitten juuri huonon journalismin vuoksi (=liikaa viihdejournalismia). Vaihdoin Suomen Kuvalehteen ja mm. kansinvälisiin mahdollisimman riippumattomiin päivälehtiin.

Hyvä, että joku uskaltaa tutkia ja julkaista. Fennovoiman toiminta ydPinpommivalmistaja Rosatomin kanssa on maanpetturuutta ja eettisestikin täysin kestämätöntä, mutta hallitus ja mm. Sipilä kannattavat tätä. Samalla saadaan estettyä kotimaisen bioenergian kehitysmahdollisuudet ja jäädään venäjän etupiiriin.

Hyvä, että joku uskaltaa tutkia ja julkaista. Fennovoiman toiminta ydinpommivalmistaja Rosatomin kanssa on maanpetturuutta ja eettisestikin täysin kestämätöntä, mutta hallitus ja mm. Sipilä kannattavat tätä. Samalla estetään kotimaisen bioenergian kehitysmahdollisuudet ja joudutaan venäjän etupiiriin.

Seura on ihan ostettavissa oleva lehti, joka R-kioskilta saa. Miksi ihmeessä se ryhtyisi julkaiseman juttunsa kokonaisuudessaan ilmaisiksi täällä ? Aikakausilehdet elävät mainoksilla, ja tilauksilla. Kun jutut olisi luettavissa täältä, kukaan ei tilaisi, ei ostaisi. Eikä näinollen kukaan mainostaisi. Luulet ettei Seura lehti haluaa tälläiseen lopettaa toimintaansa.

Fennooviman Tuomo Huttunen sanoo ””Pääsemme myös arvioimaan huolella harkitsemiemme polttoainelaitosten toimintaa ja varmistamaan, että se vastaa Fennovoiman eettisiä standardeja.”. Kommentti on vähintäänkin mielenkiintoinen, koska Fennovoimalla ei ole olemassakaan mainittuja eettisiä standardeja. Tiedän tämän, koska olen itse Fennovoimassa töissä.

Yrityksen eettiset standardit voi kiteyttää yrityksen entisen ydinturvallisuusjohtaja Kai Salmisen lauseeseen ”Fennovoimasta pitää tehdä nopeasti niin iso ruumis, ettei päättäjillä ole varaa keskeyttää hanketta.” Tässä on hyvin onnistuttu lähtemällä Rosatimin kelkkaa on poliitikot saatu peloteltua antamaan kaikki tarvittavat luvat yritykselle vaikka sen toiminta ei lainsäädäntöä täytäkään – tai tule koskaan täyttämään.

Sinne vaan ryssien riesaksi kaikki aiheeseen liittyvät murheet! Mitä me täällä surraan rajantakaisia ongelmia, eipä ne venakotkaan muita ajattele.