Vieraileeko Putin kesäisin Turun saaristossa?

Nainen huomasi bensa-asemalla Turun saaristossa tutun näköisen miehen. Vladimir Putin siinä seisoi maasturinsa vieressä. Kerrotaankin, että hän vierailisi kesäisin saaristossa, ehkä jopa kesämökillään

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Korppoossa pääsee tunnettukin ihminen nauttimaan rauhasta.

Nainen huomasi bensa-asemalla Turun saaristossa tutun näköisen miehen. Vladimir Putin siinä seisoi maasturinsa vieressä. Kerrotaankin, että hän vierailisi kesäisin saaristossa, ehkä jopa kesämökillään
Teksti: Vesa Mäkinen

Helsingissä on ollut monta kuukautta harmaata. Välillä on tihruttanut vettä, välillä räntää.

Mutta matkalla Turun saaristoon Korppooseen aurinko paistaa, toki.

Meillä on Korppoossa tehtävä. Se ei ole aivan helppo.

Meidän pitäisi löytää tietoja Venäjän presidentistä, Vladimir Putinista. Kerrotaan nimittäin, että hän olisi vieraillut kesäisin saaristossa, ehkä jopa kesämökillään.

Yllättävä tehtävä

Edellisellä viikolla toimituksessa oli käyty puhelinkeskustelu naisen, silminnäkijän kanssa. Silminnäkijä on lehtemme väelle tuttu, luotettavaksi tiedetty henkilö.

Elokuussa 2012 hän oli nähnyt saaristossa yllättävän näyn.

”Näin bensa-asemalla miehen. Se oli Putin”, Johanna, 48, kertoi nyt puhelimessa.

Johannan mies oli tankannut, ja Johanna sattunut katsahtamaan ulos autosta. Hän oli hetken ajan nähnyt Vladimir Putinin. Tämä oli ollut paitahihasillaan toisen, pidemmän miehen seurassa. He seisoskelivat venäjän rekisterikilvissä olleen mustan citymaasturin vieressä.

Johannan mukaan Putin oli vaikuttanut sen verran kiinnostuneelta ympäristöstään, että heidän katseensakin olivat kohdanneet.

”Ei mitään sellaista, että salaa olisivat olleet.”

Me lähdemme etsimään huoltoasemaa ja Putinin jälkiä sen liepeiltä.

Mies mustissa

Korppooseen matkustetaan Saariston Rengastietä. Se on noin 200 kilometrin pituinen reitti, joka kiertää Turun eteläpuolelta pohjoispuolelle saariston kautta.

Ajoneuvot ja ihmiset kuljetetaan saarelta toiselle losseilla ja lautoilla.

Lauttarannan kahvilassa mainitsen ohimennen tehtävästämme. Tiedetäänkö täällä, onko Vladimir Putinilla täällä jossain kesämökki?

Myyjän ja asiakkaiden kulmat kohoavat.

Mahdottomana tietoa ei kukaan pidä. Venäläiset eivät ole outo näky täällä. Harva paikallisista kuitenkaan haluaa puhua asiasta omalla nimellään.

Kun lossi on tulossa, kahvilaan rientää mies. Hän ei ole isokokoinen: ehkä hieman yli 170-senttiä pitkä ja hoikka. Tummat housut, tumma puvuntakki, tummasankaiset aurinkolasit, mustat hiukset.

”Lompakko jäi!” mies huikkaa hymyillen tuntemattomille ja käännähtää kannoillaan.

Miehen puheessa kuuluu hienoinen vieras korostus.

Liittyisikö mies tehtäväämme?

Venäläisten saaret

Venäjällä on melkein maapallon ympärysmitan verran merenrantaa. Ranta on Moskovasta melkoisen matkan päässä. Barentsinmeren, Itä-Siperian meren ja Beringinmeren uima- ja kalavedet ovat myös hyisemmät kuin Golf-virran lämmittämän Itämeren pohjukassa.

Täällä Putin on saanut rauhassa katsella autonsa ikkunasta Suomenlahden maisemaa, jos on täällä ollut. Ja miksipä ei olisi voinut olla?

”Yksi venäläinen osti täältä kuutisen vuotta sitten seitsemän–kahdeksan saarta”, tietää eräs kyläläinen kertoa.

Lossin kannelle automme viereen on pysäköity bussi. Matkustajia siinä ei ole.

Taustapeilistä näkyy taas tummiin pukeutunut mustahiuksinen aurinkolasimies.

Bensa-asema löytyy

Nauvon keskussa etsimme huoltoasemia. Löytyy Seo. Ei käy, etsimme Nestettä.

Se löytyy rannasta. Venebensis. Ei tämäkään.

Viereisen hotellin ovesta astelee autiolle pihalle neljä miestä.

He ovat tummissa puvuissa, kahdella on päässään aurinkolasit. Henkivartijoita?

Ei.

”Linja-autonkuljettajakurssin loppukoe”, sanoo joukon johtaja, Ami Haataja.

Kuljettajakandidaatit vaikuttavat hyväntuulisilta saariston kauniissa maisemissa. Ratissa ollut Hazar Ayaab Ameen ojentaa kätensä. Hän kertoo olevansa kotoisin Pohjois-Irakista.

Miehet lähtevät palailemaan bussilleen, me palaamme Nauvon keskustaan.

Sieltä löytyy ihminen, joka tietää vielä yhden huoltoaseman, hyvin pienen yhden mittarin kylmäaseman.

Se on siellä, mihin mekin Putinina täältä menisimme. Aivan saaren kärjessä Korppoossa.

Tutuilla kiinteistöjä

Matkalla Korppooseen kuulee venäläisistä monenlaista kertomusta. Heidän kerrotaan omistavan peräti kymmeniä saaria seudulla. Se ei sikäli ole ihme, sillä Turun saaristoon kuuluu noin 20 000 saarta ja luotoa.

Kun venäläisistä puhutaan, sävy on enimäkseen neutraali. Eräs kyläläinen mainitsee, että jotkut ovat nyreissään.

”Siellä ovat ne vanhat ajatukset edelleen. Ja kyllä täällä mustahuppuisia ihmisiä pyörii”, sanoo yksi.

Toinen huomauttaa, että venäläiset ovat ostaneet maita strategisten kohteiden läheltä. Se asia on puhuttanut viime viikkoina eduskuntaakin.

Kolmas tuumaa ylpeänä kotiseudustaan, että kyllä nämä saaret ja rannat venäläisille raharikkaille kelpaavat ilman strategioitakin.

”Sen tässä on oppinut, että mikään ei ole mahdotonta nykyään.”

Pari paikallista tietää mainita, että venäläisten saarilla laituritkin on mitoitettu varsin isoille veneille. Sellaiselle laiturille kelpaisi Putininkin astua.

Varsinkin kun alueella viihtyvät myös hänen tuttavansa. Helsingin Sanomat kertoi vuonna 2013, että esimerkiksi vuonna 2006 Putinin entinen lehdistöneuvonantaja Mihail Lesin osti kahden miljoonan euron arvoisen kartanon Turun saaristosta.

Korppoon luoteisreuna lähestyy. Eteemme avautuu merenranta ja laiturit. Tie päättyy pihaan, jota ympäröi kahvila ja muutama muu rakennus.

Ja bensapumppu.

Hyvät kalavedet

Piha on autio täälläkin. Monikymmenpaikkaiset laiturit ovat tyhjät. Vene putputtaa hiljaa ohi.

Läheisestä venevajasta kuuluu kilkatus.

Vajasta vastaan juoksee Sassa, trimmattu tumma villakoira. Ensin se nuuhkii, sitten haukahtelee ja lopulta ryntää pöpelikköön.

Sitten venevajasta astuu ulos ulkoiluvaatteissa oleva nainen. Micaela Jansson on laskemassa venettään vesille. Apuna on naapurin mies.

Jos Jansson olisi tiennyt syksyllä tulevan talven säästä, hän olisi kalastanut vuoden ympäri.

Kalamies Putinilla todella olisi näillä vesillä tekemistä.

Kuten muutkin korppoolaiset, Jansson ensin huvittuu ajatuksesta, että Putin mökkeilisi näissä maisemissa. Olisihan Putinin käynnistä sana levinnyt. Sitten hän miettii uudemman kerran.

”Onhan se mahdollista, en minä kaikkea tiedä. Kauppa menee kiinni elokuun ensimmäisellä viikolla. Ravintolassakin on siihen aikaan hiljaisempaa.”

Kaikenlaisia vieraita

Muutaman kilometrin päässä pihassa näkyy parkissa oleva linja-auto ja vanha komea Massey-Ferguson-traktori.

Isäntä lähtee juuri kiiltävällä punaisella Massikallaan pihasta. Hän pysäyttää traktorin linja-autopysäkille.

Björn Hagströmiäkin asiamme huvittaa. Hän ei silti tyrmää meitä.

Isännän ilme on vihjaava. Tai sitten se on vain suomenruotsalaisen leikkisä. Hän on myös bussikuski. On nähnyt tien päällä paljon.

”Tämä on semmoista seutua, että varsinkin kesällä täällä liikkuu kaikennäköisiä. Itsekään ei tiedä kaikkea. Näkee vain, kun vilahtaa ohi.”

Ehkä Putinkin on käynyt, ehkä ei.

Katariina kävi täällä

Seura soitti Vladimir Putinin turkulaiselle tuttavalle, viestintäasiantuntija Anders Blomille tiedustellakseen Putinin mahdollisesta mökkeilystä.

”En tiedä, enkä voi kommentoida”, Blom toteaa. Tasavallan presidentin kansliassa asiasta ei tiedetty. Seuran tavoittamat Turun saaristossa asuvat venäläistaustaiset ihmiset eivät halua tulla liitetyksi asiaan.

Eikä se etsimämme huoltoasemakaan lopulta ollut oikea.

Helsinkiin palattuamme kävi ilmi, että Johanna oli nähnyt Putinin hieman lähempänä mannerta Paraisilla, tulossa Korppoon suunnasta. Mutta eipä yksinäinen bensamittari meille olisi osannut mitään kertoa, vaikka sen olisimme löytäneet.

Johanna ei muista tarkkaa päivämäärää, jolloin uskoo nähneensä presidentin.

”Se oli tosi lämmin viikonloppu. Ei ihan kuun alussa. Sunnuntai-iltana seitsemän aikaan.”

Ilmatieteen laitoksen mukaan läheisellä Kemiönsaarella mitattiin kuukauden lämpöhuippu 25,9 astetta. torstaina 16. elokuuta.

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan on kaksi erityistä, mutta vähemmän yllättävää syytä, miksi varakkaat venäläiset Suomeen kaipaavat: rauha ja luonto.

Jos Putin tuolloin oli Turun saaristossa, hän ehkä latautui siellä suureen tapahtumaan. Venäjän jäsenyys Maailman kauppajärjestö WTO:ssa astui voimaan seuraavan viikon keskiviikkona.

Putin on joka tapauksessa käynyt Suomessa useita kertoja, virallisemmin ja epävirallisemmin. Pelkästään presidenttikausiensa aikana hän on käynyt valtiovierailulla Suomessa neljä kertaa. Hän on ollut tasavallan presidenttien Tarja Halosen ja Sauli Niinistön vieraina sekä Mänty- niemessä että Naantalin Kultaran- nassa. Jospa hän on vaikka vieraillessaan tykästynyt Turun seudun ilmastoon?

Ja miksei Putin olisi käynyt Suomessa: sehän on Venäjän merkkihenkilöillä ollut tapana jo pitkään. Katariina Suuri kävi Suomessa virkistäytymäs-sä jo vuonna 1772. Tuolloin matkailukohteena oli Imatra ja sen kuulu Vuoksi.

Keisarinnan aloittama trendi on kestänyt jo kaksi ja puoli vuosisataa.

X