Ville Niinistö sai ylinopeussakkoja pyytämäänsä vähemmän

Ville Niinistö sanoo pyytäneensä poliisia määräämään ylinopeussakot hänen nykyisten tulojensa perusteella. Poliisista se ei ollut tarpeellista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Pyynnöstäni huolimatta poliisi määräsi sakon rekistereidensä viimeisimmän vuositulon perusteella, koska ei pitänyt eroa niin merkittävänä", Ville Niinistö kertoo. Kuva: Arto Wiikari/Kuvaryhmä/SKOY.

Ville Niinistö sanoo pyytäneensä poliisia määräämään ylinopeussakot hänen nykyisten tulojensa perusteella. Poliisista se ei ollut tarpeellista.
Teksti:
Mirka Heinonen

Kun ministeri Ville Niinistö (vihr) jäi kiinni kovasta ylinopeudesta viime maaliskuussa, hänen sakkonsa määräytyivät vuoden 2011 verotuksen perusteella. Niinistön tulot olivat kuitenkin kasvaneet tuon jälkeen merkittävästi.

Kerromme asiasta uusimmassa Seurassa (20/2013). Voit lukea jutun myös tästä linkistä.

Niinistö ei kommentoinut asiaa Seuran juttua varten, mutta sen ilmestyttyä ministeri lähestyi sähköpostitse.

Kerroin poliisille arvion nykytuloistani ja pyysin erikseen, että sakko määrätään niiden perusteella. Tästä pyynnöstäni huolimatta poliisi määräsi sakon rekistereidensä viimeisimmän vuositulon perusteella, koska ei pitänyt eroa niin merkittävänä, Niinistö kirjoitti.

Onko tällainen mahdollista, ylikonstaapeli Jussi Pohjonen Liikkuvasta poliisista? Miksi ylinopeutta ajanut ei saa sakkoja nykyisten tulojensa mukaan, jos hän kertoo tulojen kasvaneen?

”Sakot määräytyvät viimeisimpien verotietojen eli vuoden 2011 verotuksen perusteella, jos tuloissa ei ole tapahtunut oleellista muutosta.”

Mikä on oleellinen muutos? 

”Oleellista on, jos tulot kasvavat tai vähenevät 20–25 prosenttia viimeksi toimitetun verotuksen jälkeen.”

Lasketaan. Vuonna 2011 Niinistön käteen jäävät tulot, joiden perusteella sakot määrätään, olivat 5 850 euroa kuussa. Nykyään käteen jäävät tulot ovat 7 200 euroa kuussa. Tulot ovat siis kasvaneet 23 prosenttia.

”Se menee tuohon 20–25 prosentin marginaaliin.”

Niinistön nettotulot olivat kasvaneet 1 350 eurolla kuukaudessa. Eikö se ole oleellisen paljon?

”Euromääräisesti summa on aika iso, mutta oleellinen muutos arvioidaan tulojen prosentuaalisena muutoksena.”

Lasketaanko tulojen prosentuaalinen muutos todella siellä tienposkessa vai onko kyseessä arvio?

”Voisin kuvitella, että tällaisessa tilanteessa, jossa osallisena on julkisuuden henkilö ja asia mitä todennäköisimmin nousee esille, on laskettu tarkasti.”

X