Ampumaharrastajat kätkivät polttopulloja metsään – näin syytteiltä välttynyt äärioikeistoryhmä treenasi sisällissodan varalta

Poliisin tutkima äärioikeistoryhmä puhui pahaa poliitikoista ja maahanmuuttajista, harjoitteli toiminnallista ammuntaa ja rakenteli polttopulloja - mutta välttyi silti rikosvalmistelusyytteiltä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Toiminnallista ammuntaa ja polttopullotouhuja harrastivat muun muassa turva-alan ammattilaiset.

Poliisin tutkima äärioikeistoryhmä puhui pahaa poliitikoista ja maahanmuuttajista, harjoitteli toiminnallista ammuntaa ja rakenteli polttopulloja - mutta välttyi silti rikosvalmistelusyytteiltä.
(Päivitetty: )
Teksti: Petri Jääskeläinen, Petri Korhonen

Poliisin viime syksystä asti tutkima, aseellisella kumouksella sekä poliitikkojen ja maahanmuuttajien vaientamisella fantasioinut äärioikeistoryhmä välttyy ainakin rikosvalmistelusyytteiltä.

Muu tutkinta esimerkiksi ryhmäläisten ampuma-aserikoksista tai mahdollisista virkarikoksista jatkuu yhä.

Keskusrikospoliisi ja Länsi-Suomen aluesyyttäjä kertoivat viime viikolla, etteivät ryhmäläisiin kohdistuneet epäilyt riitä syytteen nostamiseen ”törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelun osalta”.

Seuran nyt poliisilta pyytämistä tutkinnan lopettamis- ja rajoittamispäätöksistä saa kuvan siitä, millaista ryhmän jäsenten touhu näyttää olleen.

Sekä suljetussa keskusteluryhmässä että kasvokkain tavannut äärioikeistoryhmä viestitteli rasistisesti sekä valmistautui jopa sisällissotaan tai jonkinlaiseen epämääräiseen vallankumouksen tarpeeseen.

”Yhteiskuntarauhaa kyseenalaistavaksi” luonnehditun keskustelun kohteina ovat tutkintamateriaalin mukaan olleet ”suvakit, poliitikot, somalialaiset, muslimit, romanit ja kommunistit”. Poliisi kaivoi ryhmän keskustelut esiin epäillyiltä takavarikoiduista puhelimista ja laitteista.

Iskukohteiksi ei kuitenkaan nimetty yksittäisiä henkilöitä, joten konkreettisista aikeista näiden kimppuun käymiseen ei ollut syyttäjän mielestä näyttöjä.

”Pelkästään pahat ajatukset, kuten rikoksen tekemisestä keskusteleminen, ei ole rangaistavaa. Ryhmän välinen viestintä on ollut keskinäistä, eikä sitä ole levitetty suuren yleisön tietoon. Törkeän rikoksen valmistelun tulee olla konkreettisempaa ja jollain tavalla yksilöityä. Pelkästään yleinen valmius tehdä henkirikos tai toteuttaa törkeä pahoinpitely ei ole rangaistava teko”, syyttäjän lausunnossa todetaan.

Toiminta ei kuitenkaan ole jäänyt pelkän puheen tasolle.

Äärioikeistoryhmä harjoitteli toiminnallista ammuntaa

Ryhmä on toiminut esitutkinnan perusteella hyvin hierarkisesti. Sille kirjattiin muun muassa omat säännöt, kunkin jäsenen omat vastuualueet ja aseelliset harjoittelumetodit, jotka vietiin ”normaalia harrastuneisuutta pidemmälle”.

Tavoitteena oli harjoitella ryhmän erikseen määrittelemiä väkivaltaisia kriisitilanteita varten ja oppia käyttämään yhteiskunnallista kaaosta hyväkseen. Osa ryhmän jäsenistä rakensi muun muassa 19 polttopulloa ja kätki ne maastoon.

Ryhmän jäsenissä on toiminnallisten ampumalajien (sovelletun reserviläisammunnan sekä IPSC-lajien) aktiiviharrastajia, ja ryhmän kiinnostusta aseisiin kuvataan poliisin papereissa ”poikkeukselliseksi”.

Kaikki keskusteluiden osallistujat ovat kiistäneet tutkinnassa rikossyytökset. He kertoivat, että kyseessä olisi vain epäasialliseksi mennyt keskustelu.

Tutkintamateriaaleissa kerrotaan, että jäsenillä on ollut perusteet pitää hallussaan ampuma-aseita, mutta tarkempi yksilöinti tästä on salattu julkisista asiakirjoista. Kyseeseen voi tulla esimerkiksi metsästys tai todistettu urheiluammunnan harrastaminen.

Viranomaiset eivät voi mitenkään todistaa, että ampuma-aseet olisi hankittu erikseen nimenomaan kumousaikeita tai rikollista toimintaa varten.

Se, ovatko ryhmän jäsenet nyt ilmitulleen käytöksensä ja suunnitelmiensa takia soveliaita vastedes pitämään hallussaan tehokkaita ampuma-aseita, on eri asia, eikä liity nyt päätettyyn tutkintaan.

Samanlaisia ammunnasta kiinnostuneita äärioikeiston ihailijoita on muuallakin Suomessa.

Järjestyksenvalvoja rakenteli polttopulloja?

Ryhmän jäsenissä on sekä turva-alan että poliisin työntekijöitä, ja muun muassa ammatillisen asteen oppilaitoksissa opettajina työskennelleitä ihmisiä. Ainakin jotkut näyttävät olleen mukana esimerkiksi reserviläistoiminnassa.

Eräs tyypillinen – ja keskeinen – ryhmän jäsen on pienessä Uudenmaan kaupungissa asuva turvallisuusalan ammattilainen. Seuran tietojen mukaan hän on toiminut paikallisen practical-ampumaseuran puheenjohtajana sekä Suomen Sisun Uudenmaan piirissä. Hän on ollut myös kuntansa perussuomalaisten hallituksessa, muttei puolueen paikallisosaston mukaan osallistu järjestötoimintaan aktiivisesti.

Esitutkinnan mukaan mies kirjoitti ryhmässä, ylläpiti ryhmähenkeä sekä osallistui polttopullojen rakentamiseen ja suunnitteluun. Tutkinnassa hänkin kiisti valmistelleensa laittomuuksia.

Hänellä ja toisella esitutkinnan kohteista on ollut yhteistä turva-alan yritystoimintaa aina kevääseen 2020 saakka. Kaksikko tarjosi muun muassa järjestyksenvalvontaa ja turvallisuussuunnitelmia.

Seura on tavoitellut häntä ja muita ryhmän jäseniksi esitutkinnassa mainittuja ihmisiä, mutta he eivät ole vastanneet yhteydenottoihimme.

Juttua muokattu 9.3. klo 11:45. Vaihdettu ilmaisu ”esitutkintamateriaali” oikeaan muotoon ”tutkinnan rajoittamis- ja lopettamispäätös”.

X