Rakkaudella amerikkalainen huijari – Seuran toimittaja selvitti, miten romanssihuijari toimii netissä romanssin varjolla

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Sosiaalisesta mediasta tai deittisivustolta voi löytää aidon rakkauden. Siksi ne ovat otollisia paikkoja myös romanssihuijareille. Selvitimme, miten huijari toimii netissä rakkauden varjolla.

Amerikkalainen huijari on kuin unelmien poikamies. Polisiin ylitarkastaja Christian Jämsén kehottaa ottamaan aina selvää asioista, jos jokin tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, se useimmiten on.

Seuran toimittaja seurasi rakkausvarkaita muutaman viikon ja selvitti, kuinka romanssihuijari toimii:

21. maaliskuuta

Rakas päiväkirja, kohtasin tänään miehen, jonka seurasta nautin. Hänen nimensä on Robyn Brian.

Robin nauraa jutuilleni. Hänellä on pieni tytär kuten itsellänikin. Voi luoja, miten komea hän on. Lentäjä, New Yorkista! Sydämeni tanssii swingiä, kun hän kehuu minua kauniiksi. Kuulen, kuinka kuka tahansa mies olisi onnekas saadessaan kaltaiseni naisen rinnalleen. Kehoni läpi käy lämmin tunne, poskille nousee hymy.

Robyn: Minäkin olen eronnut. Minulla on myös viisivuotias tytär.

Katriina: Minullakin on pieni tytär!

R: Vau, meillä on niin paljon yhteistä. Mikä hänen nimensä on?

Robyn on kiinnostunut kaikesta, mistä minäkin. Pian hän pyytää sähköpostiosoitettani. Haluaa siirtyä viestittelemään Google Hangouts -palvelun kautta. Tiedän, mihin tämä on menossa.

Robyn Brianin kuvat huijari oli varastanut Alfonso Patron nimiseltä lentäjältä. Huijaukset oli kohdennettu Venäjälle ja löytyivät vain Yandex-hakukoneella, mutta eivät Googlella.

Robyn Brianin kuvat huijari oli varastanut Alfonso Patron nimiseltä lentäjältä. Huijaukset oli kohdennettu Venäjälle ja löytyivät vain Yandex-hakukoneella, mutta eivät Googlella.

Robyn ei ole ensimmäinen komistus, johon netissä törmään.  Muutama viikko sitten aloitin viestittelyn Jonah Essersin kanssa. Hänkin on hyvä mies, YK:n palveluksessa lääkärinä. Kaikista maailmankolkista hän on valinnut kohdemaakseen Somalian, koska siellä on niin paljon kärsimystä. Terroristijoukot kylvävät kauhua ja elämät tuhotaan, hän kertoi.

Myös Jonah on komea. Ei yhtä paljon minun makuuni kuin Robyn, mutta viehättävä kaikilla nykykulttuurin mittapuilla: sopivasti lihaksikas, symmetriset kasvot ja status kunnossa. Omistaa talon Texasissa. Hyvä saalis kenelle tahansa sinkkunaiselle.

Romantiikka melkein tihkuu ihohuokosista: hän rakastaa ruoanlaittoa, rannalla kävelyä ja kynttiläillallisia. Miehen suosikkielokuva on Titanic ja hän tanssii. Tällaisen keskustelun kävimme joku aika sitten:

Jonah: Hei, mitä puuhailet? Kuinka päiväsi on mennyt?

K: Hyvin kiitos. Istun juuri kotona ja kuuntelen musiikkia.

J: Kiva! Tiedätkö, ennen kuin kohtasin sinut, en tiennyt, miltä tuntuu hymyillä ilman syytä.

Harmi minun kannaltani, että Robynia ja Jonahia ei ole olemassa. Viestejä kirjoitellaan minulle ehkä Ghanasta tai Nigeriasta. Näiden valeprofiilien takana olevat ihmiset ovat ammattimaisia romanssihuijareita.

Minä taas aion pitää kirjaa heidän tavastaan toimia, jotta mahdollisimman moni ihminen tunnistaisi samanlaiset huijausyritykset.

Lue myös: Romanssihuijausten uhreja käytetään rahanpesuun – Bulvaanitilit yleistyneet petoksissa

23. maaliskuuta

Sain tänään valokuvan, joka sai polveni notkahtamaan. Miehellä on jäänsiniset silmät ja leveää hartialinjaa peittää armeijakuosinen pusakka. Olen kuunnellut imartelua, juttujeni myötäilyä ja kauniita sanoja nyt noin kuukauden ajan.

Moni kuulemani asia saa toivomaan, että näiden miesten jutut todella pitäisivät paikkaansa. Tällä kertaa valokuvassa on kuitenkin monta asiaa pielessä.

Kuvan lähetti mies, joka väittää olevansa amerikkalainen Jame John. Taustastaan huolimatta hänen englantinsa on kömpelöä. Hän väittää työskentelevänsä Iranissa Tabrizin kaupungissa rauhanturvaajana, Yhdysvaltojen asevoimien palveluksessa.

Jostain syystä miehen univormun hihassa on kuitenkin Saksan lippu. Kuvittelin myös Iranin luonnon erilaiseksi. Oikeastaan koko tarina yhdysvaltalaissotilaasta turvaamassa rauhaa Iranissa on älytön. Maat ovat arkkivihollisia, eikä edes YK:lla ole aktiivisia rauhanturvatehtäviä Iranissa.

Samanlaisia virheitä tekee myös Jonah Essers, joka pelkää Talibania Somaliassa. Maassa vaikuttaa terroristijärjestö nimeltä al-Shabaab, Taliban taas toimii lähinnä Afganistanissa.

Faktavirheet ovat ilmiselvä varoitusmerkki, mutta kaikki ihmiset eivät erota ulkomaisia valeupseereita oikeista.

Mikä muu huijarin tarinassa voisi olla syy ravistaa itsensä hereille?

Faktavirheet ovat ilmiselvä varoitusmerkki, mutta kaikki ihmiset eivät erota ulkomaisia valeupseereita oikeista.

Ainakin varhaiset rakkaudentunnustukset ja surullinen taustatarina. Nämä elementit toistuvat huijausprofiileissa käytännössä aina. Huijarit vaikuttavat olevan ammatissaan vähän kuin myyjiä. Toiset ovat erittäin taitavia, toiset kompastelevat enemmän.

Kolmesta rakastajastani kahdella vanhemmat olivat kuolleet, mutta toista piinasi lisäksi hullu ex-vaimo, joka yritti tappaa hänet ja anastaa hänen omaisuutensa.

Olisin saattanut langeta naureskelemaan koko kuviolle, ellei kolmas nettirakastajani olisi osoittanut, että huijari kykenee operoimaan myös uskottavasti. Miehistäni Robyn oli kohdannut vaimon uskottomuuden ja alkoholismin, mutta kukaan ei ollut kuollut.

Hänen ensimmäisiä rakkaudentunnustuksiaan sain odottaa yli kaksi viikkoa. Miehellä oli käytössään jopa tietokoneohjelma, jonka avulla hän kykeni puhumaan kanssani videoyhteyden kautta niin, että näytöllä näkyivät hänen valehahmonsa kasvot. Edes videokuvaan ei valitettavasti voi luottaa.

3. huhtikuuta

Tänä aamuna ruudulleni lävähti paljas, treenattu yläkroppa ja onnittelukyltti: Hyvää syntymäpäivää!

K: Kiva. Ei tänään ole minun syntymäpäiväni.

J: Tänään on minun syntymäpäiväni. Osta minulle lahja!

Sain kuvalliset ohjeet, kuinka voin hankkia hänelle lahjakortin verkkokauppa Amazonista. Surkeimman huijarini kanssa tilanne on jatkuvasti absurdi.

Huijarien keinot lypsää rahaa ovat yllättäneet. Juttuprojektia aloittaessani kuvittelin, että raha liikkuisi lähinnä rahanvälityspalveluiden, kuten Western Unionin ja MoneyGramin sekä ulkomaisten pankkitilien kautta.

Minulta on kuitenkin pyydetty rahaa myös suoraan suomalaiselle pankkitilille. Tilin suomalainen omistaja kertoi, ettei tiedä miksi hänen tilinumeroaan jaetaan tällaiseen tarkoitukseen.

Jonahin tarina seuraa klassista romanssihuijauksen kaavaa. Hän tahtoo luokseni Suomeen. Somaliassa hän on hengenvaarassa. Vain lentoliput puuttuvat, ja niiden hankkimiseen hän tarvitsee tietenkin apuani – rahaa lippuja välittävän yhdyshenkilön tilille.

amerikkalainen huijari netissä

Jame John luotti kaikista valerakastajista eniten kiinteään ulkomuotoon. Huijari lähetti säännöllisesti saksalaisen fitnessmallin kuvia Google Hangouts -palvelussa. © Katriina Lundelin

Vastaavanlainen paljon käytetty rahareikä on esimerkiksi ulkomaiseen tulliin juuttunut arkaluontoinen lähetys, jonka pieni käsittelymaksu pitäisi maksaa. Ruotsalainen romanssihuijauksen uhri Lena kertoi dokumentissa Miljoonien rakkauspetos, että ensimmäisen kerran jälkeen kynnys rahan lähettämiseen laski. Siksi ensimmäiset summat saattavat olla pieniä, mutta kasvaa tulevaisuudessa.

Lenakin päätyi ottamaan euroissa viisinumeroisen summan lainaa huijarilleen ja menetti asuntonsa. Jonah ehdottelee jatkuvasti minullekin velan ottamista.

14. huhtikuuta

Rakas päiväkirja, minua kiukuttaa. Latasin huijareideni valokuvat käänteiseen kuvahakuun eri hakukoneisiin, kuten Yandexiin, Googleen ja TinEye:hin.

Ensimmäiset haut tein jo petkuttajien ottaessa yhteyttä, mutta nyt päätin katsoa tuloksia tarkemmin. Valokuvilla löytyi useita väärennettyjä identiteettejä deittisivustoilta, Twitteristä ja Instagramista.

Löysin myös kuvien alkuperäiset omistajat. Jonah käyttää Bradley Schaefferin kuvia. Kyseessä on tosi-tv-lääkäri TLC:n sarjasta Tohtori jalkapaise. Jame on oikeasti baijerilainen fitnessmalli Jan A. Man. Ilmankos ”jenkkisotilaan” hihassa oli Saksan lippu.

Jonah Essersinä esiintynyt huijari käytti TCL:n Tohtori Jalkapaiseen kuvia huijaamiseen. Huijari pyöritti myös useita rinnakkaisia tilejä Instagramissa, koska ilmiantojen seurauksena ylläpito poistaa huijaustilejä palvelusta. 

Jonah Essersinä esiintynyt huijari käytti TCL:n Tohtori Jalkapaiseen kuvia huijaamiseen. Huijari pyöritti myös useita rinnakkaisia tilejä Instagramissa, koska ilmiantojen seurauksena ylläpito poistaa huijaustilejä palvelusta.

Eräs toimiva testi on pyytää nettiromeota lähettämään kuva jostain hassuttelevasta eleestä, kuten nenänpään koskettamisesta etusormella. Tällainen kuvankäsittely netistä varastetulle vieraan ihmisen valokuvalle vaatisi jo aika edistyneen ohjelmiston käyttöä. Huijari joutuu keksimään selityksiä, miksi kuvaa ei tule.

Suurin kiukkuni aihe on miesten asenne. Olen kertonut olevani pulassa, jos lähetän heille kaikki käteisvarani. Väitin olevani yksinhuoltaja, jonka talous kaatuu ja asunto menee alta. Silti mankuminen jatkuu.

Jonah: Pelko ei mahdu rakkauteen. Siirrä rahat. Minä maksan varmasti takaisin, kun tulen sinne ja ryhdyn isäksi tyttärellesi.

Minua, huijattavaa tai niitä, joiden valokuvia huijarit varastavat, ei selvästi nähdä ihmisinä.

Katso, miten Seuran toimittajan keskustelu eteni romanssihuijarin kanssa

Lue myös: Thaimaan kalliit naimakaupat – Näin suomalaismiehet rakennuttivat taloja – ja tulivat puolisoidensa huijaamiksi

X