Bisnestä koulukiusaamisella? Mihin Kouluturvaa-lehteä julkaiseva yhtiö käyttää rahansa?

Kouluturvaa-lehteä myydään kalliilla hinnalla koulukiusaamisen vastaisen työn nimissä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kouluturvaa-lehteä myydään puhelimitse. Lehteä päätoimittaa V###n puhelinmyyjät -ohjelmastakin tuttu Miksu (Mihail) Kulechov, joka kertoo olleensa koulukiusattu.

Kouluturvaa-lehteä myydään kalliilla hinnalla koulukiusaamisen vastaisen työn nimissä.
(Päivitetty: )
Teksti: Tuomas MacGilleon

Suomen Kuvalehti uutisoi 12.6., kuinka Kouluturva-lehti on poikinut lähes 500 valitusta kuluttaja-asiamiehelle. Kuluttajariitalautakuntaan on päätynyt 13 tapausta. Seura julkaisi aiheeseen liittyvä jutun jo kaksi vuotta sitten.

Koulukiusaamiseen keskittyvän Kouluturvaa-lehden ensimmäinen numero ilmestyi tänä keväänä. Lehden hinta on korkea: neljän numeron vuosikertaa myydään 79 eurolla.

Kaupantekoa helpottavat lehden ja Kouluturvaa.fi -sivuston hyväntekeväisyysjärjestöjä mukaileva imago: se luo vaikutelman, että lehden tilaamalla tukee kiusaamisen vastaista työtä. Lehteä kustantavan Suomen KT Kustannus Oy:n verkkosivuilla kuitenkin kerrotaan, ettei ”se harjoita hyväntekeväisyyttä”.

Mihin tuotot menevät?

”TIETOA JA TUKEA”

Kouluturvaa.fi -sivustolla luvataan jakaa kiusaamiseen liittyvää tietoa, ylläpitää tukipuhelinta, tarjota ilmaisia luentoja kouluille sekä järjestää vertaistukea ja sovittelua.

Suomen KT Kustannuksen vastuuhenkilö Antti Alastalo, 49, kiistää, että yhtiö rahastaisi hyvällä asialla.

”Tämä on normaalia kustannustoimintaa. Sitten on mukana toiminta-ajatus, jonka avulla pyritään auttamaan.”

Alastalo kertoo vastaavansa tukipuhelimeen itse ja ohjaavansa puheluita eteenpäin psykologille. Luentoja ja muuta tukitoimintaa järjestetään hänen mukaansa tulevaisuudessa.

Alastalo ei kerro, kuinka paljon tilaustuloista kohdistuu kiusaamisen vastaiseen toimintaan.

”Aloitimme toiminnan vasta reilu kuukausi sitten. Liiketoiminnasta pitää saada kannattavaa, että toimintaa voidaan laajentaa.”

Alastalon menneisyydestä löytyy lukuisia rikossyytteitä eri vuosikymmeniltä, myös talousrikoksista. ”Osaan tuomioista olen syytön. Ja annetut tuomiot olen kärsinyt. Nyt olisi kiva rakentaa parempaa tulevaisuutta meille kaikille ja etenkin lapsille.”

KOPIOITU MALLI

Kouluturvaa muistuttaa Koulurauhaa-lehteä, joka ei myöskään kerro, paljonko tuotoista ohjataan kiusaamisen vastaiseen työhön.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on saanut useita ilmoituksia Kouluturvan harhaanjohtavasta markkinoinnista ja Koulurauhan tilauksen kestoon liittyvistä epäselvyyksistä ja tilausten lopettamisvaikeuksista.

KKV:n mukaan lehtien tulisi kertoa avoimesti tuottojen käytöstä.

”Avoimuutta tarvitaan, kun ei kaupata vain lehteä, vaan annetaan ymmärtää että siinä on eettinen tarkoitus. Kuluttajalle pitäisi kertoa, miten suuri osa rahasta menee aidosti tällaiseen toimintaan”, KKV:n lakimies Katri Väänänen sanoo.

 Juttua muokattu 12.6.2017 lisäämällä mm. linkki Suomen Kuvalehden artikkeliin.

X