Ilmiriita eläinsuojeluyhdistyksessä: miljoonaomaisuutta hallinnoivan HESY:n toiminnasta esitetään hurjia väitteitä

Jaa artikkeli
Eläinsuojelijat kissamaisessa tappelussa.
Helsinkiläiset eläinsuojelijat käyvät tuimaa keskinäistä taistelua. Kuvan kissat eivät liity tapaukseen. © COLOURBOX
Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY:llä ei ole toiminnanjohtajaa eikä puheenjohtajaa. "Minut savustettiin ulos", ex-toiminnanjohtaja kertoo.

Kissat.

Kissat ovat olleet ihmisen rakastettuja ystäviä jo reilun 9000 vuoden ajan. Ja tällä vuosikymmenellä netin kissavideot ovat tehneet noista pienistä karvaturreista jopa entistä rakastetumpia.

Kissat tuottavat rahaa myös Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY:lle, jonka päätoiminta-alueena on kodittomien eläinten auttaminen. Järjestö on tunnettu parhaiten Pakilassa sijaitsevasta kissatalostaan, mutta järjestö auttaa säännöllisesti myös esimerkiksi koiria, kaneja, marsuja ja lintuja.

Yhdistys on suosittu lahjoituskohde. Lahjoituksia tulee sekä keräyslippaiden kautta että perintöinä.

HESY:llä on eri lähteistä riippuen arvioitu olevan omaisuutta noin 5-6 miljoonan euron arvosta. Suurin osa euroista on kiinni esimerkiksi asunnoissa.

HESY: Syytöksiä ja vastasyytöksiä

Nettisivusto Creat.fi julkaisi torstaina jutun, jonka mukaan eläinsuojeluyhdistyksessä on kärsitty jo vuosien ajan erilaisista ongelmista, joihin sisältyy muun muassa erilaista työpaikkakiusaamista. Yhdistyksen varallisuuskaan ei näy eläinten saati työntekijöiden hyvinvoinnissa.

”Aiemmin en ole näitä asioita kommentoinut lehdistölle, mutta tämä uusin kirjoitus oli niin räikeä, että teen nyt poikkeuksen. Työilmapiirissä on ollut ongelmia edellisen puheenjohtajan Hannele Luukkaisen kaudella. Mutta vuonna 2014 aloittanut hallitus on ryhtynyt hoitamaan näitä ongelmia, ja mielestäni olemme onnistuneet siinä hyvin”, sanoo hallituksen varapuheenjohtaja Anne Roine Seuralle.

Varapuheenjohtaja kommentoi HESY:n tilannetta, sillä tällä hetkellä HESY:llä ei ole toiminnanjohtajaa eikä puheenjohtajaa. Toiminnanjohtaja ja puheenjohtaja erosivat syksyllä 2015. Samoihin aikoihin neljä eläintenhoitajaa irtisanoutui yhdistyksen palveluksesta.

Varapuheenjohtaja Anne Roine on ollut mukana yhdistyksen hallituksessa vuodesta 2014 saakka. Roineen mukaan ongelmat HESY:n ongelmat ovat hänen kaudellaan kulminoituneet hyvin pitkälle toiminnanjohtajaan, joka työskenteli vuonna 2015 noin puolentoista kuukauden ajan.

”Hallitukselle tulisyksyllä 2015 kirjelmiä, jotka koskivat toiminnanjohtajan jatkamista. Mutta soittoja ja kirjelmiä tuli kyllä molemmilta puolilta, puolesta ja vastaan. Silloin hallituksen oli pakko kokoontua ja pyytää toiminnanjohtajaa ja henkilökuntaa puhumaan kokoukseen.”

Kokouksen päätteeksi toiminnanjohtaja irtisanoutui.

”Todellisuudessahan minut savustettiin ulos. Ei ollut mahdollista jatkaa”, sanoo entinen toiminnanjohtaja Satu Lehtinen.

Roine lataa entisen toiminnanjohtajan niskaan täyslaidallisen haukkuja.

”Vieroksun toimintatapaa, jolla uusi toiminnanjohtaja aloitti tehtävässään. Yleensä uudessa työpaikassa on järkevää keskustella kaikkien työntekijöiden kanssa, tutustua heihin, selvittää mitä he tekevät ja miten tähän asti on toimittu. Uusi toiminnanjohtaja ei menetellyt näin. Hän oli ollut kolme päivä töissä, kun hän lopetti joidenkin työntekijöiden tervehtimisen.”

”Katsotaan, tuleeko kunnianloukkaussyyte”

Varapuheenjohtajan näkemyksen mukaan eläinsuojeluyhdistyksessä ei ollut akuutteja ongelmia ennen toiminnanjohtajan palkkaamista.

”Puolessatoista kuukaudessa koko talo oli sekaisin. Sitä ennen HESY:ssä oli työrauha. Toiminnanjohtajan tekeminen ei ollut arvojemme mukaista. HESY arvostaa erittäin paljon henkilökuntaansa”, Roine sanoo.

Varapuheenjohtaja syyttää yhdistyksen ongelmista lähinnä siis entistä, puolitoista kuukautta työskennellyttä toiminnanjohtajaa.

”Siellä näköjään täytyy aina keksiä joku muu jota voi syyttää. HESY:n ongelmathan ovat jatkuneet tosi pitkään, eivätkä todellakaan ole mitään uusia juttuja. Se mitä Roine sanoo, on valetta”, Lehtinen sanoo.

Varapuheenjohtaja Roineen mukaan ongelmia tuli, koska toiminnanjohtajan rekrytoinnissa epäonnistuttiin.

”Kyllä. Näin voi sanoa. Myönnän sen. Rekrytointi on vaikeimpia organisaation tehtäviä. Tässä kävi näin.”

Toistan Roineen väitteen Lehtiselle.

”Harmi, että hän lähtee linjalle, jossa esitetään valheellisia syytöksiä. En olisi ikinä sentään uskonut, että tämmöistäkin keksitään. Katsotaan, laitanko kunnianloukkaussyytteen. Ainakin lakimies on neuvonut ottamaan ihan suoraan poliisiin yhteyden”, Lehtinen sanoo.

Vuoden 2015 aikana HESY:n ongelmista puhuttiin julkisuudessa paljon. Niistä kirjoittivat esimerkiksi Vantaan Sanomat  ja Helsingin Uutiset.

Helsingin Uutisten mukaan HESY:n valtataistelu uhkasi jo eläintenkin hyvinvointia.

Juttuun liittyen Roine antaa nyt palaa myös HESY:n työntekijöiden suuntaan.

”Eläimet eivät missään vaiheessa olleet vaarassa. Karmeaa, että sellaistakin on julkisuudessa väitetty. Eläimet on aina hoidettu hyvin. Jos irtisanoutuneet eläintenhoitajat moittivat eläinten hoitoa, silloin he moittivat samalla omaa työtään”, Roine sanoo.

Creat-sivuston jutussa haastatelluista HESY:n työntekijöistä kukaan ei halunnut esiintyä nimellään, koska he pelkäävät yhdistyksen ”sisäpiirin” kostoa. Seurallekaan ei olla innostuneita kommentoimaan yhdistyksen tilannetta.

”Ahaa. Just. No… Valitettavasti en voi tätä tilannetta nyt kommentoida mitenkään”, sanoo puolestaan eräs yhdistyksen työntekijä, kun kerron hänelle, että varapuheenjohtajan mukaan ongelmat ovat johtuneet lähinnä entisestä toiminnanjohtajasta.

Uusi unelmien suojelukeskus

HESY järjestää torstaina 21.1. tiedotustilaisuuden.

”Infotilaisuus järjestetään siksi, että nyt kaikki jäsenemme saavat tulla ja kysyä mieltään askarruttavista asioista. Samalla informoidaan uuden eläinsuojelukeskuksen hankkeen etenemisestä”, Roine sanoo.

Uuden eläinsuojelukeskuksen tiloista on keskusteltu jo vuosien ajan, koska keskuksen rakentamiseen uppoaisi yhdistyksen paljon puhuttua varallisuutta.

Nyt asiaa edistämään on palkattu projektipäällikkö. Vielä loppuvuodesta 2015 hanke ei ollut Lehtisen mukaan edistynyt mitenkään.

”Tontti on katsottuna Vantaalta ja olemme tehneet siitä ehdollisen tarjouksen. Projektipäällikkönä on alan rakennusmestari, joka neuvottelee rakennusluvista, maanpohjatutkimuksista ja muista.”

Uuden eläinsuojelukeskuksen tarve on herättänyt HESY:n johtajistossa, työntekijöissä ja jäsenistössä runsaasti intohimoja puolesta ja vastaan. Tarpeen puolesta puhuu erityisesti se, että Creat-sivuston jutun mukaan Aluehallintovirasto on pitänyt nykyisiä toimitiloja ongelmana työturvallisuudelle.

HESY:n seuraava vuosikokous on huhtikuussa. Silloin yhdistykselle valitaan uusi puheenjohtaja.

X