Hunajamarinoitu broileri on laman-ajan tuote - mutta kuka marinadin oikeastaan keksi?

Joku keksi jo yli 20 vuotta sitten litkun, joka peittää kanan ominaismaun ja muuttaa kaiken saman makuiseksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hunajamarinadi mullisti aikoinaan arkiruoan. Myyntiin tuote tuli helmikuussa 1992.

Joku keksi jo yli 20 vuotta sitten litkun, joka peittää kanan ominaismaun ja muuttaa kaiken saman makuiseksi.
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

”Kuka keksi hunajamarinadin? Mä haluaisin löytää hänet, joka on valloittanut meidän keittiön”, puhelin visertää viestipalvelimeen kysymyksen.

Kysyjä ei ole yksin.

Sama ihmettely marinadin keksijästä toistuu jo Helsingin Sanomien seitsemän vuoden takaisessa artikkelissa ”Kuka keksikään hunajamarinoidun broilerin taisi osua kultasuoneen”.

Myös keskustelupalstoilla samasta aiheesta keskustellaan taajaan: Kuka oikein muutti tapamme syödä?

Valmismarinadi herättää niin paljon tunteita, että sitä nimitetään jopa kansallismausteeksi. Juuri Suomessa niin nauta, possu kuin kalakin peitetään valmismarinadiin.

Kenen ansiosta me suomalaiset oikein rakastuimme hunajakastikkeeseen?

Laman tuliainen

Suomessa syötiin pääasiassa kotiruokaa 1950-luvulle asti, kunnes naiset valloittivat työelämän.

”Kuusikymmentäluvulta asti Suomessa on ihailtu valmista ja modernia, joten perusruoka-aineet ovat unohtuneet”, ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi sanoo.

Laman aikaan suomalaiset kuluttajat tulivat entistä kustannustietoisemmiksi ja halvat puolivalmisteet – kuten marinoidut broilerisuikaleet – ilmestyivät kaupan hyllylle ja yleistyivät vauhdilla.

Valmismarinoidun lihan hinta on saatu hilatuksi maustamattomia suikaleita alemmas, koska jopa kolmannes paketista koostuu lihaa halvemmista ainesosista, kuten vedestä ja öljystä.

”Pikkuhiljaa ihmisten ruoanlaittotaidot ovat heikentyneet samalla, kun on kaivattu nopeutta ja kätevyyttä. Maustamisen ajatellaan olevan vaikeaa, mutta se on helppoa ja hauskaa”, Syväniemi sanoo.

Hän suosittelee opettelemaan taas maustamaan.

Vaarallista fosfaattia

Kaupoissa käy parhaiten kaupaksi itse tehdyn näköinen valmisruoka, jossa viimeinen silaus tehdään itse.

Valmismarinoitu broileri on tämänkin takia osunut kultasuoneen: lihahan pitää edelleen itse käristää pannulla ja hauduttaa kypsäksi.

Ruokakulttuuriasiamies Syväniemi kertoo käyttäneensä itsekin valmismarinadeja, kun lapset olivat pieniä. Kymmenen vuotta sitten oli pakko lopettaa, kun lisäaineet alkoivat aiheuttaa hänelle iho- ja vatsaoireita.

Lisäeineet ovatkin valmismarinadien akilleenkantapää. Isoin huoli on syntynyt aromivahvenne natriumglutamaatista, jonka on pelätty aiheuttavan sairauksia. Se on poistettu kokonaan osasta hunajamarinadeista, mutta esimerkiksi Pirkan marinadissa sitä on vielä jäljellä hiivauute-nimellä.

”Natriumglutamaatti on sallittu lisäaine. Liha-ala on alkanut poistaa sitä, mutta se ei johdu turvallisuudesta, vaan kuluttajien huolestumisesta”, Eviran ylitarkastaja Kirsi-Helena Kanninen sanoo.

Muutenkin Kanninen rauhoittelee kuluttajia.

”Kaikki sallitut lisäaineet ovat turvallisia. Lisäaineyliherkkyyttä esiintyy, mutta se on ruoka-aineallergiaa harvinaisempaa.”

Sen sijaan joistakin marinadilihoista löytyy isoina määrinä haitallisiakin aineita, nimittäin fosfaatteja. Ne tunnistaa e-koodista E450. Fosfaatteja nimitetään tuotepakkauksissa sakeuttamis-, stabilointi ja emulgointiaineiksi.

Helsingin yliopiston tutkijan Christel Lamberg-Allardtin löydökset ovat antaneet viitteitä fosfaattien liikasaannin olevan yhteydessä osteoporoosin syntyyn. Myös munuaissairaille, diabetes-potilaille, sydän- ja verisuonipotilaille fosfaattien liikasaannista voi olla haittaa.

Raakalihatuotteista kielletään fosfaatit ja nitraatit kokonaan vuoden vaihteeseen mennessä.

Missä keksijä on?

Ruokakulttuuriasiamies Syväniemi uskoo hunajamarinoidun broilerin keksijän löytyvän Atriasta tai Saarioiselta, mutta soitto kummankin einesyrityksen viestintään menee lomakaudella vastaajaan.

Kokeilen onneani vielä soittamalla pienempään lihataloon Snellmannille. Onko hunajamarinoitu broileri teidän keksintönne?

”Kyllä me oltiin varmasti ensimmäisten joukossa”, Snellmannin markkinointijohtaja Peter Fagerholm arvelee.

Hän kertoo vuosien takaisista keskusteluista, jolloin Suomessa ei vielä maustettu hunajalla, toisin kuin Yhdysvalloissa.

Markkinointijohtaja lupaa soittaa takaisin, jos löytää tiedon keksijästä. Puhelua ei kuitenkaan kuulu.

Vastarinta tuonut tulosta

Tuorein tilasto marinoidun broilerin määrästä löytyy vuodelta 2009. Sen mukaan peräti neljä viidesosaa kanasta myytiin valmiiksi marinoituna. Yli puolet marinadista oli hunajaista.

Valmismarinadin huippuvuosina marinoimatonta broileria oli vaikea löytää edes isoimmista automarketeista. Jos mausta ei tykännyt, lihat piti pestä.

Viime vuosina suomalaiset ovat alkaneet saada tarpeekseen. Vuonna 2008 perustetussa valmismarinoitujen lihojen vastaisessa adressissa on yli 14 000 allekirjoitusta.

”Kyllähän se on aika tylsää, jos käyttää vain valmismarinoituja. Eihän silloin tiedä esimerkiksi, miltä liha oikeasti maistuu”, Anni-Mari Syväniemi sanoo.

Tällä hetkellä marinoimattomat tuorelihat kasvattavat eniten suosiotaan kaikista lihatuotteista.

Isoimman lihatalon HKScanin broilerituotanto näyttää kehityskulun: vuonna 2009 kanasta marinoitiin noin 80 prosenttia, tällä hetkellä enää noin 66 prosenttia. Vuonna 2013 yhtiön myymän hunajamarinoidun broilerin osuus oli noin 34 prosenttia marinoiduista broilerituotteista.

Pilaantunutta peiteltiin

Vahvasti maustettu marinadi peittää lihan alkuperäisen hajun ja maun, jonka takia marinoidun lihan pilaantumista ei huomaa yhtä helposti kuin paljaassa lihassa.

Kaupunkitarinat pelottelevat lihakauppiaiden huijaavan parasta ennen -päiväyksiä marinadeilla. 1990-luvulla vähittäistavarakaupassa työskennellyt Syväniemi vahvistaa huhut.

”1990-luvulla törmäsi vielä siihen, että päiväyksen alkaessa mennä kiinni koipireisipakkaus avattiin, marinoitiin ja myytiin irtomyynnistä. Nyt tuoteturvallisuuskysymykset ovat niin kovia, että hullu pitää olla, että lähtee vielä puljaamaan”, hän sanoo.

”Puljaus” vaikutti tulevan ruokakulttuuriasiamiehen omiin ostosvalintoihin.

”Valmiiksi pakattua lihaa parjataan kovasti, mutta fanitin sitä kovasti, kun se tuli myymälöihin.”

Nykyisellään valmismarinoitu liha on turvallisuudeltaan samantasoista kuin paljas liha.

Helsingin kaupungin ympäristökeskus julkaisi vuonna 2010 tarkastuksen, jossa todettiin, että noin kymmenessä prosentissa marinoidusta lihasta oli joko tauteja aiheuttavia bakteereja tai liha oli muuten laadultaan heikko. Samat tulokset saatiin sekä teollisuudessa että kaupassa marinoiduista lihoista. Tarkastettuja lihapakkauksia oli yhteensä 60.

”Löydetyt bakteerit kuolevat kuumennuksessa. Vaaratilanne syntyy esimerkiksi siitä, että laittaa grillatut lihat samaan astiaan, jossa niitä on säilytetty raakana”, ympäristökeskuksen johtava terveystarkastaja Leea Kultanen sanoo.

Vatsataudin voi välttää huolehtimalla käsien ja astioiden pesusta.

Vihdoin osuma

Käyn lähikaupoissa katsomassa hunajamarinoitujen broileripakkausten tuotemerkkejä. Monet ovat kauppojen omia merkkejä, mutta nekin valmistetaan isoissa lihataloissa.

Samalla Saarioisten markkinointi- ja viestintäpäällikkö Anu Lehtinen vastaa soittopyyntööni.

”Meillä on sellainen mielikuva, että HK on tuonut hunajamarinoidut broilerit markkinoille 1990-luvun alussa”, hän kertoo.

Silmäilen HKScanin yrityshistoriaa varmistukseksi. Löydän kun löydänkin sieltä maininnan Kariniemen hunajamarinoitujen broilereiden keksimisestä.

Karinimen Oy on nykyisin osa HKScan-konsernia. Työskenteleekö keksijä yhä siellä?

Jokapäiväinen broilerimme

Vuonna 1992 Kariniemen tuotekehityksestä vastannut Vesa Saarenmaa vastaa puhelimeen HKScanin siipikarjatoimipisteestä Eurasta.

”Kyllä jäljet johtavat tänne. Minä sen keksin”, hän myöntää naurahtaen.

Tuotekehittelytiimiin kuuluivat Saarenmaan lisäksi tuotekehittäjä Mari Laihonen ja markkinointijohtaja Kari Lampinen. Saarenmaa alkoi vuonna 1991 kehitellä tuotetta, joka lisäisi broilerin kulutusta lapsiperheissä.

”Oli tarkoitus tehdä helppo, nopea, valmiiksi maustettu tuote, joka on tarpeeksi miedon makuinen lapsille.”

Siihen aikaan broileria myytiin paljon pakastettuna, josta kokattiin uuniruokaa viikonloppuisin.

Saarenmaa alkoi kehitellä suikaleisiin marinadikastiketta tuodakseen arkiruokaan eri makuja. Loppukehittelyyn asti pääsivät mandariini, valkosipuli ja hunaja.

”Ensin yritimme muuttaa neonkeltaista väriä, mutta emme onnistuneet siinä muuttamatta makua.”

Kurkumasta peräisin oleva väri jäi. Siitä muodostui osa hunajamarinadin tavaramerkkiä. Myyntiin tuote tuli heti helmikuussa 1992.

”Hunajamarinadi mullisti arkiruoan. Nyt broileria voidaan syödä viikon jokaisena päivänä.”

Hunajamarinadin keksijä syö itse edelleen omaa liemisuikalettaan mielellään. Saarenmaa kertoo, että Kariniemi vastaa kuluttajien palautteeseen, ja vähentää koko ajan lisäaineita. Fosfaatit poistuvat syyskuussa.

”Nyt lanseeraamme syyskuussa hunajalla pintamaustetun broilerin.”

Se on nykymakuun päivitettyä hunajakanaa.

Artikkeli on julkaistu alun perin Seurassa 33/2014.

Keksijän bravuuri

PAISTA hunajamarinoidut broilerisuikaleet pannulla.

LISÄÄ marinadiin hiukan maissitärkkelystä imemään nestettä. Anna muhia hetken. Keitä sillä aikaa nuudelit puolikypsiksi ja silppua lihan joukkoon värikkäitä vihanneksia, kuten purjoa ja kesäkurpitsaa, paprikaa ja sipuleita ohuina suikaleina.

PYÖRÄYTÄ vihannekset öljyssä, jotta niihin tulee rapea pinta ja ne ottavat hiukan väriä. Lisää nuudelit. Sekoita mukaan maustepippuria ja soijakastiketta makusi mukaan.

X