Klassisen musiikin juntti: näin kuuntelet Sibeliusta

Tunnetko Jean Sibeliuksen vain Finlandia-hymnistä ja sadan markan setelistä? Kapellimestari Atso Almila antaa neljä vinkkiä, joiden avulla maallikkokin uskaltautuu luukuttamaan klassista musiikkia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tunnetko Jean Sibeliuksen vain Finlandia-hymnistä ja sadan markan setelistä? Kapellimestari Atso Almila antaa neljä vinkkiä, joiden avulla maallikkokin uskaltautuu luukuttamaan klassista musiikkia.
(Päivitetty: )
Teksti:
Johanna Jantunen

Sibeliusta tulvii ovista ja ikkunoista säveltäjän syntymän 150-vuotisjuhlavuonna, mutta et oikein osaa tarttua klassiseen musiikkiin? Sibelius-Akatemian kapellimestari- ja orkesterikoulutuksen professori Atso Almila antaa vinkit, joiden avulla klassisesta musiikista saa otteen.

 1. Tutustu tarinoihin

Atso Almila kehottaa etsimään tarinoita, joita sävellysten taustalla usein on.

”Jos tietää, minkälaista elämää säveltäjä eli ja mitä hän on ajatellut sävellystä tehdessään, kappaleet avautuvat aivan eri tavalla”, Almila vinkkaa.

Esimerkiksi isänmaallisena pidetystä Karelia-sarjasta löytyy paljon tarinoita Viipurin seudun historiasta satojen vuosien takaa.

”Finlandiankin alkuperäinen nimi on ollut Suomi herää. Nimi on ollut salainen vihje vaaran vuosista”, Almila kertoo.

Takavuosina tietoa sävellyksistä sai hakea lp-levyjen kansista. Nykyään tietoa löytyy helposti internetistä, esimerkiksi täältä.

2. Vaihda levyä

Klassinen musiikki saattaa tuntua aluksi hieman etäiseltä ja vaikealta.

”Ei kannata kuitenkaan lukkiutua yhteen käsitykseen, jos on aikoinaan laittanut väärän levyn soimaan”, Almila neuvoo.

Klassisen musiikin kirjo on laaja, ja tyylilajeja löytyy sooloesityksistä kamarimusiikkiin ja lauluun. Almila kertoo räppäristä, joka on kiinnostunut Beethovenista ja metallimiehistä, joiden suosikki tuntuu olevan Wagner.

Eri musiikkityylien väliltä voi löytyä yllättäviäkin yhteneväisyyksiä.

3. Vertaile tyylejä

Jos omasta hyllystä ei löydy Sibeliuksen levyjä, kannattaa käyttää hyödyksi nettiä. Youtubesta löytyy paljon erilaisia tulkintoja ja soittotapoja, joita voi halutessaan vertailla.

Almila kehottaa lähtemään liikkeelle vaikka Sibeliuksen viulukonsertosta, joka on hänen mukaansa ”monelle ihan huippu”. Paras vaihtoehto olisi tietysti mennä oikeaan konserttiin, joita Sibeliuksen juhlavuonna järjestetään runsaasti.

4. Kuuntele elokuvia

Klassista musiikkia voi myös tulla kuunnelleeksi huomaamattaan. Esimerkiksi Stanley Kubrickin elokuvissa Avaruusseikkailu 2011 ja Hohto musiikkia on käytetty taitavasti hyödyksi.

 

Lue lisää: Seuran arkistosta: Sibelius ja sikari

X