Kohauttaisiko Toimi Kankaanniemi muualla? Briteissä skandaaliksi liian laimea, Venäjällä ok, kunhan vaimoa ei jätetä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Toimi Kankaanniemi palasi eduskuntaan sairauslomalta 26. toukokuuta. © Jussi Nukari/LK
Kuinka seksiskandaali vaikuttaa poliitikon uraan eri maissa? Erot ovat valtavat.

Jos Toimi Kankaanniemi ja Ilkka Kanerva asuisivat Ruotsissa, kummankin poliittinen ura olisi todennäköisesti tyssännyt seksuaaliseen skandaaliin.

Italiassa asia olisi ollut aivan toisin.

Poliittinen kulttuuri ei ole erillään kansakunnan muusta kulttuurista. Samassa liemessä rypeneet poliitikot voivat olla joko häpeäpilkkuja tai alfauroksia, riippuen kotimaastaan.

Ruotsi: kansallinen itsetutkiskelu

Ruotsissa Kankaanniemen tai Kanervan seksikohut olisivat olleet ennakkotapauksia. Poliitikot eivät ole siellä joutuneet seksiskandaaleihin.

”Niitä on ollut ehkä paikallispolitiikassa, mutta ei valtakunnan tasolla”, kertoo Tukholman yliopiston professori Anu Koivunen. Hän on tutkinut muun muassa poliittista julkisuutta Suomessa ja Ruotsissa.

Kankaanniemi kirjoittaa blogissaan nousevansa uudestaan. Kanerva taas jatkaa edelleen 40-vuotista kansanedustajan uraansa. Koivusen mukaan Ruotsissa sama ei onnistuisi.

”Yleensä politiikan parrasvalot on jätettävä kohun jälkeen”, Koivunen sanoo.

”Ruotsissa on vaikea ajatella suomalaista ilmiötä, että kohu on ikään kuin rangaistus ja sen jälkeen kansanjoukot äänestävät takaisin eduskuntaan.”

Mona Sahlin on poikkeus. Hän palasi kolme vuotta luottokorttisotkujensa jälkeen ministeriksi, vaikka pääministerihaaveet olivat kariutuneet.

”Varjo seurasi häntä pitkään, ja se seurasi häntä vielä sosoalidemokraattien puheenjohtajanakin”, Koivunen sanoo. Sahlin nousi uudestaan puolueensa puheenjohtajaksi vasta kymmenen vuotta kohun jälkeen.

Koivusen mukaan Ruotsissa kankaanniemimäinen seksiskandaali aiheuttaisi kansallisen itsetutkiskelun. ”Varmaankin Ruotsissa keskusteltaisiin paljon häirinnästä ja siitä, että millaiset eettiset koodit on käytössä.”

Italia: ei heilauttaisi

Etelämpänä poliitikot saavat sekoilla seksuaalisesti vapaammin. Näkyvin esimerkki poliittisesta seksuaalihurjastelijasta on Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi.

Italian-tuntija, Helsingin entinen apulaiskaupunginjohtaja Pekka Korpinen sanoo, että seksiskandaalit eivät ole koskaan horjuttaneet Berlusconia, vaikka ne ovat huomattavasti rajumpia kuin suomalaisten poliitikkojen.

Berlusconia jopa syytettiin seksin ostamisesta alaikäiseltä. Lisäksi hän järjesti kotonaan eroottissävyisiä juhlia, joita epäiltiin prostituutioksi.

”Hän itse kutsui sitä burleskiksi. Siellä oli talo täynnä maksettuja naisia, jotka tanssivat alasti”, Korpinen kertoo.

”Berlusconilla on kaikkia variaatioita näistä skandaaleista, eivätkä ne hänen kannatustaan ole heiluttaneet.”

Berlusconin suosio on nyttemmin hiipunut, mutta syynä olivat taloudelliset epäselvyydet.

Korpisen mukaan samoin suhtaudutaan seksiskandaaleihin muissakin latinomaissa.

”Ranskassa nykyisen presidentin François Hollandin suosio on heikko, mutta ei se siitä johdu, että hänellä on tällaisia seikkailuja naismaailmassa”, Korpinen sanoo.

”Käsittääkseni Ranskassa näitä on pidetty pikemminkin ansioina kuin rangaistavina.”

Venäjä: noloa, muttei haittaa

Venäjällä päättäjien seksikohuja ei yleensä pääsisi edes syntymään ilman hallinnon suostumusta, sanoo Venäjän-tuntija Jukka Mallinen.

”Tiedotusvälineet ovat siellä niin vallanpitäjien näpeissä.”

Seksikohut ovatkin hänen mukaansa liittyneet hallituksen vastustajien mustamaalaamiseen, minkä vuoksi kansalaiset eivät ole ottaneet niitä vakavasti.

Venäjän ex-presidenttiä Boris Jeltsiniä jahdannut yleinen syyttäjä Juri Skuratov joutui eroamaan, kun julkisuuteen tuli videonauha, jolla Skuratov lempi kahden alastoman nuoren naisen kanssa.

”Myös Russki Newsweek -lehden päätoimittaja Mihail Fischmanille oli järjestetty niin sanottu hunaja-ansa. Se oli noloa, muttei vienyt opposition uskoa häneen.”

Miehen on kuitenkin visusti varottava antamasta mielikuvaa, että hän jättäisi vanhan vaimonsa nuoren rakastajattaren takia. Siitä naiset raivostuisivat.

Mallinen toteaa, että Vladimir Putininkin ero pitkäaikaisesta vaimostaan oli mitä ilmeisimmin suunniteltu tarkkaan, jottei tällaista mielikuvaa tulisi.

Vanhemman miehen heilastelu nuorten naisten kanssa ei Mallisen mukaan ole Venäjällä kovin paheksuttavaa, vaikka mies olisi naimisissa. Tärkeintä on, että mies muistaa vaikuttaa herrasmieheltä.

Mallinen mainitsee esimerkkinä helmikuussa murhatun oppostitiopoliitikon Boris Nemtsovin.

Iso-Britannia: pelkkä pikkuskandaali

Isossa-Britanniassa seksisählääjät voivat usein huokaista helpotuksesta. Pikkuskandaalit eivät yleensä kiinnosta tiedotusvälineitä.

”Siellä on ollut vuosikymmenten mittaan vakavampia skandaaleja, alaikäisiin sekaantumisia ja sellaisia. Luulen, että tämän luokan juttu ei ylittäisi uutiskynnystä Britanniassa, kun siellä on kovempaa kamaa koko ajan tarjolla”, sanoo kirjailija ja toimittaja Lasse Lehtinen.

Lehtinen työskenteli Lontoossa Suomen suurlähetystön lehdistöneuvoksena 1980-luvulla.

”Jos olisi kyse kuninkaallisista tai pääministeristä, sitten se ehkä ylittäisi uutiskynnyksen.”

Pääministerikin pääsisi Lehtisen mukaan aika vähällä.

”Tabloidissahan se olisi joka tapauksessa, ja erilaiset talk-show-isännät vääntäisivät vitsejä ja niin edelleen. Mutta minun on vaikea kuvitella, että pelkistä viesteistä pääministeri joutuisi eroamaan.”

Saksa: Hysteerinen mutta kuiva kohu

Saksassa sen sijaan Kankaanniemen ja Kanervan viestittelyihin olisi reagoitu voimakkaasti.

”Saksassa ollaan ihan hysteerisiä tällaisissa asioissa”, sanoo saksalaissyntyinen mediahahmo Roman Schatz.

”Poliitikon seksuaalisuus on siellä edelleen kamalan kiinnostava asia, vaikka sen pitäisi olla yksityisasia, ainakin silloin kun se pysyy lain rajoissa.”

Schatz uskoo, että kohu Kankaanniemen ympärillä ei Saksassa olisi sinänsä rajumpi kuin Suomessa.

”Se olisi kuivempi ja intellektuellimpi.”

Kankaanniemen viesteistä on noussut esille erityisesti lause nussittuna nukkuisit paremmin. Schatz arvelee, että kyseisestä fraasista tulee Suomessa samanlainen lentävä lause kuin Matti Nykäsen tokaisusta ainahan se on mielessä, mutta hypätään nyt ensin.

Saksassa tällainen ei olisi mahdollista.

X