Muistatko vielä Koivuniemen kohulahkon? Sen yritystoiminta kukoistaa yhä – Kela ostaa kulttiyhtiöltä jopa terapiapalveluita

Kohutun Koivuniemen lahkon liiketoiminta menestyy edelleen. Vuosikymmenen takaiset uskonlahkon ex-jäsenten kertomat kauhutarinat on unohdettu, ja valtiokin ostaa sen tuottamia palveluita edullisen hinnan takia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Valtio ei ole luopunut Koivuniemen yrityksen palveluista.

Kohutun Koivuniemen lahkon liiketoiminta menestyy edelleen. Vuosikymmenen takaiset uskonlahkon ex-jäsenten kertomat kauhutarinat on unohdettu, ja valtiokin ostaa sen tuottamia palveluita edullisen hinnan takia.
Teksti:
Petri Jääskeläinen

Takavuosina kohua herättänyt Tapani Koivuniemen lahko ja sen yritystoiminta ovat yhä voimissaan. Uskonlahko nousi laajaan julkisuuteen jo runsas vuosikymmen takaperin, kun sen liepeiltä paljastui erikoista toimintaa ja oudon kulttimaisia piirteitä.

Yleisradion MOT-ohjelma ja Helsingin Sanomat Kuukausiliitteessään paljastivat tuolloin, miten lahko ja siihen liittyvä yritys toimivat. Entisten jäsenten mukaan heidät pakotettiin laihduttamaan kehonsa alhaisiin painoindekseihin, ja työskentelemään jopa 300 tuntia kuukaudessa. Lisäksi kertomuksissa toistuivat seksuaalinen painostus ja ruumiillinen kuritus.

Helsingin Sanomille kirjoittamassaan vastineessa Tapani Koivuniemi kiisti kaikki entisten jäsenten esittämät väitteet. Kohu laantui vähitellen, ja muutamat valtion laitokset ovat näihin päiviin asti jatkaneet Koivuniemen yrityksen asiakkaina.

Lahko toimii kohuista huolimatta

Koivuniemen lahko pyörittää yritystä nimeltään Kustannusosakeyhtiö Koivuniemi. Nimestään huolimatta se tarjoaa enemmän kaikkea muuta kuin kustannustoimintaa. Uskonlahkon entiset jäsenet väittävät, että yrityksen kaikki työntekijät kuuluvat lahkoon.

Vuonna 2009 MOT -ohjelman jaksossa kerrottiin, että lahkon oppien mukaan yrityksen tarkoituksena oli rahoittaa voitoillaan hengellisen sanoman levittämistä. Entiset jäsenet ihmettelivät, miksei rahaa oikeasti liiennyt lähetystyöhön niin paljon kuin piti.

Kohujen jälkeen on tapahtunut paljon. Koivuniemen yritystä tutkittiin vuonna 2011, eikä työsuojelutarkastuksessa havaittu sen toiminnassa mitään teknistä moitittavaa. Toiminnan mahdolliseen uskonnollisuuteen ei tarkastuksessa otettu kantaa.

Koivuniemen lahkosta irtaantuneet ihmiset ihmettelivät ratkaisua. Jäsenten keskustelufoorumilla arvailtiin, etttä toiminta pysty tarkastuksen jälkeen jatkumaan aivan entisellä tavalla.

Myöhemmin lahkon toimintaa on käsitelty kriittisesti esimerkiksi Raija Pellin ja Terho Miettisen Harhaanjohtajat-kirjassa vuonna 2017. Kirjaan haastateltu lähde esitti monia samoja väitteitä kuin mitä vuosikymmenen alussa esitettiin.

Kela välittää Koivuniemen puheterapiaa: ”Emme voi huomioida vanhoja uutisia”

Eräs Koivuniemen yrityksen tarjoamista palveluista on puheterapia. Kelan Keskinen ja Eteläinen vakuutuspiiri ovat tehneet siitä sopimuksen vuosille 2019-2021. Eteläisessä vakuutuspiirissä sopimus on ollut voimassa myös vuosina 2015-2018.

”Palvelutarjoajia valitessaan Kela noudattaa hankintalakia, eikä muuta eettistä harkintaa ole tehty. Vanhoja uutisia ei ole voitu huomioida hankinnoissa”, sanoo Kelan Keskisen vakuutuspiirin johtaja Liisa Ojala.

Ojalan mukaan Kela voi reklamoida palvelusta ja sopimus voidaan purkaa, jos palveluntuottajasta saadaan negatiivista asiakaspalautetta tai palveluntuottaja rikkoo sopimusehtoja. Kyseisen palveluntuottajan kanssa tällaisia ongelmia ei hänen mukaansa ole ollut.

Kela käyttää myös oppilaitosten koulutuksia koskevien tietojen, niin sanottujen linjatietojen, ilmoittamiseen Koivuniemeltä hankittua palvelua. Palvelu on etuuspalveluiden tulosyksikön ryhmäpäällikön Anne-Maj Gladin mukaan vanha, jo vuodelta 2005.

”Palvelu on kutistunut hyvin pieneen käyttöön, ja tämän vuoden alusta lähtien sieltä on lähinnä tullut vain toisen asteen oppilaitosten koulutusta koskevia tietoja.”, Glad sanoo.

Palvelusta ei Gladin mukaan ole tullut valituksia, eikä kymmenen vuoden takaisia uutisia ole huomioitu näissäkään hankinnoissa.

Osa Koivuniemen sopimuksista on päättymässä

Tulli ylläpitää edelleen autoverotusta varten Koivuniemeltä hankittua Tyvi-järjestelmää, mutta sen käyttö loppuu tämän vuoden aikana. Autoverotus on jo vuodesta 2017 lähtien hoidettu Verohallinnon kautta, joka aikoo korvata Koivuniemen järjestelmän omallaan.

Tulli hankki Koivuniemen yritykseltä myös sanomavälitteisen liikenteen operaattoripalveluita.

”Koivuniemen kanssa solmittu sopimus operaattorivälitteisestä sanoma-asioinnin hoitamisesta on jo vanha, eikä eettistä arviointia ole tuolloin tehty”, sanoo Tullin tietohallintojohtaja Anu Autio.

Aution mukaan operaattorivälitteinen sanoma-asiointi on loppumassa lähiaikoina, minkä vuoksi Tulli ei ole ole tehnyt sopimuspäivityksiä kyseiselle osa-alueelle.

Verohallinto käyttää veroilmoituksissa edelleen Koivuniemen yritystä yhtenä Tyvi-operaattoreista. Tyvi on poistuva palvelukanava, jonka toiminnoista osa on jo päättynyt. Niiltä osin sopimus Koivuniemen kanssa on myös päättynyt. Jäänteenä Tyvi-palvelusta on ajoneuvotietojen siirtoa koskeva sopimus, jonka Verohallinto sai Tullilta.

Verohallinnon viestintäjohtaja Kati Kalliomäki sanoo, että hinta ja laadulliset kriteerit ovat yleensä tärkeimpiä syitä ostaa tiettyä palvelua, ja hankinnat on tehty hankintalainsäädäntöä noudattaen. Hän ei ota suoraan kantaa siihen, ovatko mediassa esitetyt tiedot vaikuttaneet päätöksiä koskevaan eettiseen harkintaan.

”Verohallinnon hankinnoissa huomioidaan yhteiskuntavastuulliset asiat ja edellytetään, että palveluntarjoajat ovat täyttäneet yhteiskunnalliset velvoitteensa ja noudattavat muun muassa työsuojelua, työoloja ja työehtoja koskevia lakisääteisiä velvoitteita”, Kalliomäki sanoo.

Pieni lahko pärjää taloudellisesti hyvin

Pelli ja Miettinen esittivät Harhaanjohtajat-kirjassaan, että Koivuniemi saa valtiollisia toimijoita asiakkaikseen alhaisista työvoimakustannuksista seuraavien edullisten tarjoushintojen ja hyvän työnjäljen vuoksi.

Vuonna 2010 Turun Sanomat uutisoi, että osa ministeriöistä ja valtion laitoksista päätti lopettaa yhteistyön Koivuniemen kanssa. Tuolloin Kelasta ja Tullista todettiin, etteivät ne harkinneetkaan lopettamista. Nyt osa Koivuniemeltä hankituista palveluista poistuu käytöstä niiden vanhenemisen vuoksi.

Kohuista huolimatta Koivuniemen yritys on pärjännyt hyvin. Yritys teki viime vuonna 5,3 miljoonan liikevaihdolla 1,5 miljoonan euron nettotuloksen. Lähivuosinakin sen liikevaihto on pysynyt varsin tasaisena.

Aivan lähiaikoina Koivuniemen lahkosta ei tiedetä irtaantuneen jäseniä. Uskontojen uhrien tuki -yhdistyksen toiminnanjohtajan Joni Valkilan mukaan, vaikka kyse on yhteisöstä, jossa on ongelmallisia piirteitä, yhteisön pienen koon vuoksi yhteydenottoja ei voi olla ylipäätään kovin montaa.

”Kyseessä on hyvin pieni ryhmä, joten irtautuneiden jäsenten määrätkin ovat pieniä. Jotkut heistä ovat ottaneet meihin yhteyttä eri kanavia pitkin, mutten voi sanoa tarkkoja lukuja tai onko yhteydenottoja tullut viime aikoina”, Valkila sanoo.

Lue lisää: Kunnanjohtajaksi skientologien testien kautta – näin uskonlahkon yrityksiä käytetään yhä Pohjanmaalla julkisissa rekrytoinneissa

X