Koronahuijarien uusin bisnes – Väärennetty suomalainenkin koronapassi löytyy jo myynnistä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
EU-kelpoisen rokotepassin voi myös tulostaa paperille. Suomalainen sähköinen väärennös näyttää aidolta. © Kuvakaappaus verkosta
Koronankieltäjille ja rokotevastustajille yritetään nyt Suomessakin myydä erilaisia valetodistuksia. Verkosta saatu väärennetty koronapassi voi näyttää aidolta esimerkiksi yömyöhään ravintolan ovella, mutta QR-skannausta se ei välttämättä läpäise.

Väärennettyjen koronapassien eli rokote- ja koronatodistusten myynti on kiihtynyt syksyn aikana. Kun suomalaiset ravintolat ja tapahtumat ottivat sen käyttöön, passien kysyntä alkoi kasvaa.

Aikaisemmin todistehuijausten markkinat olivat lähinnä pimeässä verkossa. Nyt ne ovat laajentuneet pikaviestinpalveluihin, kuten Telegramiin ja Wickriin, joista väärennöksiä voi tilata kuvina tai tiedostoina. Hintapyynnöt ovat olleet 400-500 euroa.

Myös suomalaisissa rokotevastustajien keskusteluryhmissä on viime päivinä mainostettu avoimesti, mistä väärennettyjä koronapasseja saa.

Suomalaisten myyjien todellista henkilöllisyyttä on vaikea todentaa. Eräs passeja kaupittelevista ihmisistä vaikuttaa sosiaalisen median tiliensä perusteella olevan suomalainen äärioikeistoaktiivi.

Hän on alkanut myydä erilaisia rokotustodistusväärennöksiä tiettävästi lokakuun puolenvälin jälkeen.

Viimeisin hänen myyntiin ilmoittamansa tuote on todistus kolmannen Pfizer Biontech -rokotteen ottamisesta.

Jokainen väärä koronapassi ei välttämättä toimi

Väärennettyjen koronapassien kaupassa ei ole koskaan takeita, että tuotteiden koodit ja numerot toimisivat. Ravintolan ovella hätäisesti päällisin puolin vilkaistuna todistus voi mennä läpi, mutta matka voi tyssätä ensimmäiseen QR-koodin skannaamiseen.

Tällä hetkellä vaikuttaa kuitenkin siltä, että osa valepasseista voi olla toimivia.

Eräs viime päivinä kohua herättänyt tapaus on Adolf Hitlerin nimiin tehty, Ranskassa myönnetty koronapassi. Asiasta Suomessa ensimmäisenä kertoneen Ilta-Sanomien mukaan valetodistuksen QR-koodi toimii Suomessa edelleen.

THL kertoi torstaina Iltalehdelle, että todistuksia olisi väärentänyt ihminen joka on työskennellyt  jonkin maan terveydenhuollossa.

Suomalaisissa verkkokeskusteluissa huhuttiin koronapassin digitaalisen allekirjoituksen vuotamista jo aiemmin tässä kuussa. Tuolloin levisi väite yhden saksalaisen allekirjoituksen päätymisestä vapaaseen jakeluun.

Nyt Suomessa verkossa myytävien rokotetodistusten allekirjoitustekniikasta ei ole varmaa tietoa.

Viranomaiset kertovat päivittävänsä koodienlukusovelluksia usein, että väärennökset löytyisivät mahdollisimman nopeasti.

Keski-Euroopassa todistusväärennösten tehtailu on yleistä. © Kuvakaappaus verkosta

 

”Kansalaisten” massapostitus herätti kansanedustajat – kotimaiset aktivistit liikkeellä

Koronapassin käyttöönotto on herättänyt Suomessa paljon vastustusta. Viime viikkoina useat tiedotusvälineet ovat uutisoineet kansanedustajiin kohdistetuista sähköpostikampanjoista, joissa päätöksen sanotaan jopa rikkovan perustuslakia.

(Tämä väite on kuitenkin perätön. Faktantarkistusryhmä Faktabaari selvitti äskettäin, miksi passi ei ole perustuslain vastainen. Selvityksen voi lukea tästä linkistä. )

Seura on perehtynyt sähköpostikampanjoihin. Teknisen ja sisältötarkastelun perusteella kyseessä ei ole mikään ulkomaisten trollitehtaiden operaatio.

Taustalta löytyvät monet rokotteiden vastustuksesta tutut suomalaisaktivistit, jotka ovat jo vuoden ajan jakaneet uskomuksia, valeita ja huhuja niin koronaviruksesta kuin rokotteiden väitetyistä vaaroistakin.

Sosiaalisen median ryhmissä kiertää valmiita viestipohjia, joita halukkaat lähettävät eteenpäin parhaimmillaan useista eri sähköpostiosoitteista.

Lisäksi keskustelupalstoilla kierrätetään valmista listaa kaikkien kansanedustajien yhteystiedoista, jotta roskapostitus sujuisi helpommin.

Vastaavaa kampanjointia ilmeni myös EU:n elvytyspakettia koskevan äänestyksen aikana viime keväänä. Ryhmät ja viestien lähettäjät ovat nyt hyvin pitkälti samoja kuin tuolloinkin.

Kovin ammattimaiselta agenttipuuhalta touhu ei edelleenkään näytä: toisinaan sähköpostien kopioituihin viestikenttiin on jäänyt elvytyspaketti-aiheisia otsikoita.

Ainoa selkeästi ulkomailta johdettu kampanja on ollut World Freedom Alliance -nimisen uutuusjärjestön organisoima tempaus, jossa yhdenmukaista sähköpostia lähetettiin eri maiden europarlamentaarikoille. Siihen osallistui myös suomalaisia.

”Maailman vapausliitto” on perustettu runsas vuosi sitten, ja sen toiminnassa korostuu rokotteilla pelottelu ja koronan vaarojen vähättely. Sen taustavaikuttajista ja rahoittajista ei ole saatavana varmaa tietoa.

Muutamat suomalaiset rokotevastaiset aktiivit kertovat toimivansa säännöllisessä yhteistyössä järjestön kanssa.

Jos QR-koodi on väärin, passia skannatessa alkaa vilkkua punaista. © THL

X