Kummallinen ja ainutlaatuinen kiista: Tuulivoimala ja Elisan telemasto tappelevat Paimiossa – kumpi voittaa?

Paimiossa on kehkeytynyt erikoinen kiista Elisan telemaston ja suunnitellun tuulipuiston välille. Kyse on siitä. pakottavatko tuulivoimalat purkamaan telemaston. Jos näin käy, suuri määrä ihmisiä jäisi katvealueelle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuvituskuva.

Paimiossa on kehkeytynyt erikoinen kiista Elisan telemaston ja suunnitellun tuulipuiston välille. Kyse on siitä. pakottavatko tuulivoimalat purkamaan telemaston. Jos näin käy, suuri määrä ihmisiä jäisi katvealueelle.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jani Kaaro

Paimiolaisten kannalta huonoimmassa vaihtoehdossa Elisa joutuisi purkamaan telemaston tuulipuiston tieltä, mikä jättäisi suuren määrän ihmisiä kännykän kuulumattomiin pitkiksi ajoiksi.

Kiistan osapuolia ovat Elisa, Paimion yhteismetsä, tuulivoimayhtiö CPC sekä Paimion kaupunki.

Elisa on tehnyt telemastosta maanvuokrasopimuksen Paimion yhteismetsän kanssa jo vuonna 1993, mistä asti masto on sijainnut nykyisellä paikallaan.

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin Paimion kaupunki kuitenkin kaavoitti telemaston välittömään läheisyyteen Huso-Pöylän tuulivoimatuotantoalueen. Kaavan mukaan lähin tuulivoimala on tulossa noin 160 metrin päähän telemastosta.

Tuulipuisto telemaston viereen

Miksi kaupunki kaavoitti tuulivoima-alueen näin lähelle telemastoa? Kysymykseen ei kukaan ole suostunut vastaamaan.

Kiista joka tapauksessa otti kierroksia syksyllä 2017, jolloin Elisan ja Paimion yhteismetsän maanvuokrasopimus tuli uusittavaksi. Matkaan tuli mutka, sillä Paimion yhteismetsä olikin solminut uuden vuokrasopimuksen tuulivoimayhtiö CPC:n kanssa.

CPC ei ollut mielissään siitä, että heidän tuleva tuulipuistonsa rajoittuu välittömästi Elisan telemastoon eikä Elisa ilahtunut siitä, että telemaston välittömään naapuriin oli tulossa tuulivoimala.

Titaanien taistelu

Paimion tapaus on Suomessa ensimmäinen, jossa tuulivoimalat ovat näin konkreettisesti törmäyskurssilla toisen yleishyödyllisen hankkeen kanssa.

Periaatteellisella tasolla kysymys ei ole vähäpätöinen: telemasto on osa huoltovarmuutta ja kansalaisten turvaa lisäävästä infrastruktuurista. Onhan ihmisten voitava soittaa hätäkeskukseen ja olla yhteydessä läheisiinsä. Näin telemasto palvelee hyvin konkreettisesti nimenomaisesti paikallisia ihmisiä.

Tuulivoimalat taas tuottavat energiaa, mutta eivät suoraan paimiolaisille, vaan yleisille sähkömarkkinoille.

Elisa on tehnyt Turun hallinto-oikeuteen valituksen, jossa se vaatii tuulivoima-alueelle myönnetyn rakennusluvan perumista. Ilmassa on siis ennakkoratkaisun makua kun päätetään, kumpi joutuu perääntymään.

Osapuolet ovat kommentoineet kiistaa erittäin vähäsanaisesti, joten tämän jutun tiedot perustuvat suurimmaksi osaksi kiistaa koskeviin asiapapereihin. Elisa ei asiaa kommentoinut Seuralle lainkaan.

Vuokraehdot närästävät

Elisalla on hyvät perusteet olla huolissaan siitä, että telemaston välittömään läheisyyteen nousee tuulivoimala. Jos lapa tai lapaan muodostunut jäälohkare irtoaa kovassa vauhdissa, se voi hyvinkin osua telemastoon ja rikkoa sen.

Kiista ei kuitenkaan kilpisty vain tähän, vaan Elisalle tarjottuihin uusiin vuokraehtoihin.

Elisan Paimion rakennusvalvonnalle toimittamasta valituksesta saa sen vaikutelman, että vuokrasopimuksen tahtipuikkoa heiluttelee CPC.

Esimerkiksi yhteismetsän Elisalle lähettämässä sähköpostissa 28.10.2019 Paimion yhteismetsän edustaja toteaa, että ”sopimus ja ehdot on hyväksytettävä CPC:llä” ja että ”Elisan on hyväksyttävä ehdot, jotka eivät ole yhtä edulliset kuin vanhassa sopimuksessa”.

Lisäksi yhteismetsän edustaja on Elisan mukaan todennut puhelimessa, että jos ehtoja ei hyväksytä, yhteismetsä antaa sopimuksen mennä umpeen ja Elisa häädetään kohteesta pois.

Eniten Elisaa näyttää hiertävän sopimuksen kohta, jonka mukaan CPC:llä olisi oikeus vaatia Elisan ja Paimion yhteismetsän välisen sopimuksen irtisanomista, jos telemasto tai Elisan toiminta aiheuttaa haittaa tuulipuiston rakentamiselle tai toiminnalle.

Elisan tulkinnan mukaan tämä tarkoittaa, että CPC voi pakottaa Elisan purkamaan telemaston syistä, joihin Elisa itse ei voi vaikuttaa.

Uusi sijainti?

Kun Elisan vuokrasopimus Paimion yhteismetsän kanssa ajautui ongelmiin, Elisa laittoi kaupungille uuden sijoituslupahakemuksen, jotta telemasto voitaisiin säilyttää nykyisellä paikallaan.

Paimion yhteismetsä vastusti sijoituslupaa vedoten alueelle tehtyyn tuulivoimakaavaan ja CPC:n kanssa laadittuihin vuokrasopimuksiin sekä CPC:n kielteiseen kantaan. Lisäksi valituksessa todetaan, että jos telemasto saa jäädä nykyiselle paikalleen, Paimion yhteismetsä vaatii täyttä korvausta yhteismetsälle koituneesta vahingosta.

Valituksessa yhteismetsä myös tarjoaa telemastolle vaihtoehtoisia sijoituspaikkoja yhteismetsän alueella.

Paimion yhteismetsän edustaja Juuso Rihko toteaa, että heidän puolestaan telemasto saa jäädä nykyiselle paikalleen, jos vuokraehdoista päästään sopimukseen.

Rihkon mukaan Elisa on asettanut ehtoja, jotka ovat ristiriidassa maanomistajan oikeuksien kanssa, mutta ei suostu täsmentämään, millä tavalla maanomistajien oikeudet oat vaarassa.

Hän myös kiistää, että yhteismetsä olisi koskaan uhannut Elisaa telemaston häätämisellä.

CPC:n toimitusjohtaja Erik Trast sanoo, että heidänkin puolestaan telemasto saa jäädä nykyiselle paikalleen, ”mutta emme vastaa tuulivoiman sille aiheuttamista mahdollisista häiriöistä”

Kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki sanoo, että he odottavat kaikessa rauhassa oikeuden ratkaisua. Hän on kuitenkin luottavainen, että paimiolaiset eivät joudu kommunikaatiokuoppaan.

Pitkät valitukset

Paimioon suunnitellulla tuulipuistolla on ollut pitkä ja monivaiheinen valitushistoria.

Paimion ympäristölautakunta kaatoi hankkeen vuonna 2014 ja vaati tuulivoimaloille ympäristölupaa. CPC valitti ympäristöluvasta Vaasan hallinto-oikeuteen ja voitti, eli hallinto-oikeuden mukaan ympäristölupaa ei tarvittu.

Kun kaava hyväksyttiin, siitä valitettiin hallinto-oikeuteen, mutta valitus hylättiin.

Kun tuulivoimaloille myönnettiin rakennuslupa, siitäkin valitettiin.

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi neljän voimalan luvat, mutta piti voimassa toiset neljä lupaa.

Nyt CPC koettaa saada kaikille tuulivoimaloille uudet luvat rakennusluvat niin sanotulla rakennusluvan vähäisen poikkeaman menettelyllä, ja myös tästä on tuore valitus.

CPC:n Trast totesi Turun Sanomissa, että valittaminen on liian helppoa ja ilmaista ja että mielipahaan perustuvat valitukset pitäisi karsia jo alkuvaiheessa.

Elisan valitus on siis kirsikkana kakun päällä pitkässä valitushistoriassa. Elisa ei aikoinaan ottanut kantaa tuulivoimakaavaan, vaikka sille lausuntopyyntö lähetettiin. Olisiko sillä ollut vaikutusta tuulivoimakaavaan? Sitä on tietenkin mahdotonta sanoa.

Paimiolaisten kännyköiden kuuluvuus on nyt hallinto-oikeuden käsissä.

Lue myös: Kilpailuta sähkösopimus! Näin vertailet sähkön hintaa ja erilaisia sopimuksia – Listasimme vinkit!

X