Lähes jokainen meistä tekee jonkin rikoksen – tutkijakin yllättyi

Jaa artikkeli
© Jari Lindström/LK
Tulevia rikoksentekijöitä voidaan tunnistaa ennalta ympäristö- ja perintötekijöistä, paljastaa tuore tutkimus.

Tulevat rikoksentekijät oireilevat lapsena, kertoo kriminologi Henrik Elonheimon ja viiden muun Turun yliopiston tutkijan yhteisjulkaisu.

Tutkimusryhmä liitti yhteen lastenpsykiatrian ja poliisin aineistoa. Tutkittavia seurattiin syntymästä lähtien koko lapsuus ja nuoruusvaihe aina 30-vuotiaaksi saakka.

”Tutkimuksessa seurattavana oli 3 000 tyttöä ja 3 000 poikaa eri puolilta Suomea. Kaikki olivat suomenkielisiä”, kertoo kriminologi Elonheimo.

Rikostiedot oli kirjattu ikävuosilta 15-30. Vähäiset rikokset kuten lievä ylinopeus tai ilman turvavyötä ajaminen jätettiin huomioimatta.

Merkkejä jo lapsuudessa

Rikosmerkintä löytyi lopulta 60 prosentilla miehistä ja joka neljännellä naisella.

”Rikoksentekijöitä oli lopulta yli 5 400. Olihan määrä hieman yllättävä, mutta miten rikos toisaalta mitataan ja määritellään? Kyselytutkimukset ovat paljastaneet jo aikaisemmin, että lähes jokainen on tehnyt jonkinasteisen rikoksen jossakin elämän vaiheessa”, Elonheimo sanoo.

Kun henkilön rikosura ja lastenpsykiatrien havainnot linkitettiin ristiin, havaittiin yhteisiä merkkejä riskistä joutua rikoskierteeseen.

Riskiä lisäsivät lapsuudessa havaitut käytöshäiriöt, levoton käyttäytyminen, rikkinäinen lapsuudenperhe tai vanhempien alhainen koulutus.

Elonheimo myös havaitsi, kuinka rikollisuuden määrä on sidoksissa lapsuuden ongelmiin. Monenkeskiset ongelmat yhdistyivät rikostehtailijoihin.

”Mitä enemmän oli rikoksia, sitä suurempi määrä löytyi erilaisia ongelmia lapsuudesta.”

 

X