”Mediasotaa!” Sputnik-sivusto arveluttaa Suomessa asuvia venäläisiä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kymmenillä kielillä uutisia julkaiseva Sputnik-sivusto on Kremlin ääni uusi maailmalla. © Kaisa Rautaheimo/OM-arkisto
Sivuston nopea laajeneminen herättää kysymyksiä.

Venäjän valtiollisen uutistoimiston Sputnik Newsin suomenkieliset verkkosivut avattiin viikko sitten. Sivusto sanoo kertovansa ”vaietuista asioista” ja näyttävänsä maailman, jossa ”jokaisella maalla on omat kansalliset etunsa”.

Moni suomalainen asiantuntija tuomitsi Sputnikin heti arveluttavaksi propagandaksi. Epäilyksiä herättää se, ettei Sputnik lupaa sitoutua suomalaisiin journalistin ohjeisiin eikä edes nimeä juttujensa kirjoittajia.

Mutta mitä Suomessa asuvat venäläiset ajattelevat Sputnikista?

Mediasotaa joka taholla

Suomen Venäjänkielisten Yhdistysten Liiton viestintäkoordinaattori Tatiana Pertseva ei itse lue Sputnkia, mutta sanoo tuntevansa sivuston.

Pertsevan mielestä kaikkien ihmisten tulisi hankkia uutisia ja tietoja monen eri kanavan kautta. Hän itse sanoo seuraavansa päivittäin sekä Ylen, Helsingin Sanomien että useiden venäläisten verkkosivujen uutisia.

”Vain siten pystyy muodostamaan kunnollisen kuvan siitä, mitä maailmalla todella tapahtuu. Ei venäläisen esimerkiksi kannata katsoa pelkästään valtiollista tv-kanavaa.”

Miltä juuri Sputnik Pertsevan silmin näyttää?

”En voi sanoa muuta kuin sen, että maailmassa on meneillään mediasota, jota käyvät kaikki osapuolet. Se on minun kommenttini.”

Eli onko Sputnik propagandaa?

”Missä nykyään ei ole propagandaa?”

Hämmästyttävä vauhti

Suomessa asuva venäläinen toimittaja ja kirjailija Oksana Chelyseva avustaa useita lehtiä sekä Suomessa että maailmalla. Chelyseva ei voi palata Venäjälle, koska joutuisi todennäköisesti vakaviin vaikeuksiin Putinin hallintoa kritisoivien kirjoitustensa vuoksi.

Venäjällä vuonna 2006 murhattu toimittaja Anna Politkovskaja oli Chelysevan ystävä ja työtoveri.

Chelysevan mielestä Sputnik on puolessa vuodessa laajentunut hämmästyttävää vauhtia. Sivusto tekee kohdennettuja uutisia kymmenille eri maille, kymmenillä eri kielillä.

Sputnikin maailmankuvaan voi perehtyä suomen lisäksi esimerkiksi japaniksi, espanjaksi ja ranskaksi.

Chelyseva suhtautuu kasvuun epäillen.

”Se ei tosin tarkoita, että Sputnikin uutisille olisi yhtä laajaa kysyntää.”

Toimittajan näkemys uutissivuston tavoitteista on selvä: Kreml pyrkii uutistoimiston kautta vaikuttamaan länsimaiden yleiseen mielipiteeseen.

”Kuten aina, tälläkin aikakaudella valtioiden väliset kiistat heijastuvat mediakentällä. Media on jälleen taistelukenttä.”

X