”Meitä ei ole missään vaiheessa syytetty huonosti voivista eläimistä” – pienviljelijät tuomittiin eläinsuojelurikoksesta

Jaa kaverilleTilaa Seura
Juhonsalot kasvattivat lihakarjaa ulkolaitumella. © Juha Sarkkinen/Otavamedia
Seura kertoi kaksi vuotta sitten pienviljelijöiden Aarne ja Anna-Liisa Juhonsalon ja eläinsuojelutarkastajien kiistoista. Nyt asiaa puidaan oikeudessa.

”Suomi on virkavalta, ei mikään tasavalta”, Anna-Liisa Juhonsalo puhisee.

”Kenelle me valitamme, jos viranomainen laittaa papereihin vääriä tietoja”, Aarne Juhonsalo jatkaa.

Anna-Liisa Juhonsalo tuomittiin helmikuun lopulla Ylivieska-Raahen käräjäoikeudessa 55 päiväsakkoon eläinsuojelurikoksesta. Pariskunnan karja on ollut viime vuodet hänen nimissään, sillä isäntä Aarne on jo eläkkeellä.

Seura vieraili Juhonsalojen tilalla Pohjois-Pohjanmaan Oulaisissa pari vuotta sitten (Lue vanha juttu tästä). Tilalla on kasvatettu lihakarjaa ulkolaitumella vuodesta 1985. Vuonna 2012 pariskunta kuitenkin joutui vaikeuksiin eläinsuojelusta huolehtivan läänineläinlääkärin kanssa.

Huomautettavaa löytyi esimerkiksi karjalle rakennetusta sateensuojasta, maaperän upottavuudesta, navetan valaistuksesta, eläinten ruokinnasta, sekä navetassa ja laitumella olleista esineistä, joita eläinlääkäri piti vaarallisina.

Seuran edellisen vierailun jälkeen Juhonsaloilta on ulosmitattu yli 6 000 euron suuruinen uhkasakko. Eläinlääkärit ovat vierailleet tilalla usein, kunnes pariskunta luopui karjanpidosta tammikuussa 2014.

Riitely läänineläinlääkärin kanssa huipentui helmikuussa kaksi päivää kestäneeseen oikeuskäsittelyyn, josta kirjattiin yli 50 sivua pöytäkirjamerkintöjä.

Syytteitä olosuhteista

”Meitä ei ole missään vaiheessa syytetty huonosti voivista eläimistä, vaan olosuhteista”, Anna-Liisa Juhonsalo kertoo.

Elintarviketarkastusvirasto Eviralla ei ole koskaan ollut huomautettavaa tilalta teuraaksi lähetettyjen nautojen kunnosta.

Puolustuksen todistajina käräjillä kuultiin esimerkiksi maaseutuasiamies Keijo Pylvästä ja kuljetusyrittäjä Hannu Pudasta, joka on sekä tuonut Juhonsalojen tilalle nuoria eläimiä, että kuljettanut sieltä teuraita teurastamolle.

Molemmat pitivät Juhonsalojen eläimiä terveinä ja hyvin hoidettuina. Pylväs sanoi oikeudessa myös kertoneensa Aarnen ja Anna-Liisan eläintenhoitotavasta lehtijutussa. Tämän seurauksena hän kertoi joutuneensa kolmen eläinlääkärin puhutteluun, jonka hän koki painostukseksi.

Geologin lausunto

Juhonsalot esittivät oikeudessa myös Geologian tutkimuskeskuksella teetättämänsä analyysin, jonka mukaan maaperä heidän tilallaan ei ole upottavaa.

Vastaväitteistä huolimatta käräjäoikeus piti tilalla tarkastuksia suorittaneiden läänineläinlääkärin ja valvontaeläinlääkärin havaintoja luotettavina. Oikeus piti myös sekä vastaajan, että eräiden todistajien lausuntoja asenteellisina eläinlääkäreiden ammattitaitoa vastaan.

”Käräjäoikeus toteaa, että sinällään Juhonsalolla on ollut mahdollisuus korjata esiin tuodut laiminlyönnit säädösten mukaisiksi annetussa määräajassa, mutta hän tietoisesti ja omaan näkemykseensä karjanpidosta ja karjan hyvinvoinnista tukeutuen on päättänyt niin olla tekemättä”, oikeuden pöytäkirjassa todetaan.

”Esitetty näyttö ei millään tavalla osoita, että Juhonsalo olisi kohdellut eläimiä julmasti. Eläimille on kuitenkin niissä olosuhteissa, joissa ne ovat tilalla joutuneet olemaan, aiheutunut tarpeetonta kärsimystä, kipua tai tuskaa”, oikeus toteaa.

”Kyse kunniasta”

Läänineläinlääkäri Hanna Lounelan mielestä tapauksen faktat ilmenevät hyvin oikeuden pöytäkirjoista. Hän ei pidä tuomiota ennakkotapauksena, jolla olisi yleisempää vaikutusta karjan ulkokasvatukseen.

”Yritämme tehdä valvontaa niin, että se on yhdenmukaista kaikille. Ulkokasvatusta voidaan tehdä hyvin monella tavalla”, Lounela sanoo.

Käräjähäviöstään huolimatta Juhonsalot eivät anna tuumaakaan periksi, vaan lyövät lisää löylyä.

Aarne Juhonsalo arvelee, että sääntöjen ja määräysten pilkuntarkka noudattaminen on mennyt eläinlääkäreillä maalaisjärjen edelle.

”Tuomari tuskin on ollut karjan kanssa tekemisissä ja eläinlääkäri ei tunne lehmien käyttäytymistä. Todellisuudentaju on hukassa”, hän kritisoi.

Anna-Liisa Juhonsalo pitää eläinlääkäreiden ohjeita niin tulkinnanvaraisina, että niitä on vaikea noudattaa.

”Ohjeet ovat leveitä ja pitkiä, eikä niitä ole paljon annettukaan. On esimerkiksi sanottu, ettei eläimiä saa ruokkia maasta. Tarjottimeltako ruoka pitää antaa?”

Aarne Juhonsalo puolestaan ihmettelee, miten yksi kolmesta laitumella olleesta karjasuojasta on jätetty niin tarkastusraporteissa kuin oikeuden päätöksessäkin kokonaan huomioimatta.

Seuraavaksi tapausta punnitaan hovioikeudessa.

X