Miten antaa ilmi terroristi – poliisin vihjepuhelin ei vastaa

Kööpenhaminan terrori-iskujen jälkeen sisäministeri Päivi Räsänen ja poliisiylijohtaja Mikko Paatero ilmoittivat, että meidän on syytä olla varpaillamme. Mitä se tarkoittaa?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kööpenhaminan terrori-iskujen jälkeen sisäministeri Päivi Räsänen ja poliisiylijohtaja Mikko Paatero ilmoittivat, että meidän on syytä olla varpaillamme. Mitä se tarkoittaa?
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikael Vehkaoja

Viime päivinä asiantuntuijat ovat varoitelleet, että terrorismin uhka on tosiasia Suomessa. On syytä varautua.

Selvä. Oletetaan, että saan tietää terroristeista, jotka suunnittelevat iskua.

Mitä teen?

Tietysti otan yhteyttä poliisiin. Ja rikosepäilyn luonne huomioonottaen mielellään nimettömänä.

Soitan kokeeksi Helsingin poliisilaitoksen vihjepuhelimeen, joka on auki virka-aikana.

Tuut tuut tuut…

Numero hälyttää pari minuuttia ja alkaa sitten tuutata varattua. Kukaan ei vastaa.

Kallista aikaa menee hukkaan, mutta minä en hätkähdä. Kokeilen verkkoa, siellähän se terrorismi nykyään on. Ehkä myös terrorismin torjujat ovat siirtyneet nettiin.

Poliisin nettisivuille on listattu liuta rikoksia: huumausaine- ja omaisuusrikokset, väkivalta… Terrorismia ei  löydy listalta.

Varmuuden vuoksi googletan vielä hakusanoilla raportoi terroristi. Tulokseksi tulee vanhoja uutisia ja Amnesty Internationalin pohdiskelua terrorismin ja ihmisoikeuksien suhteista.

En löydä paikkaa, jonne raportoida epäilyttävät tapahtumat. Terrorismin torjunta taitaa olla niin salaista toimintaa, ettei tavallisella kansalaisella ole sen kanssa mitään tekemistä.

Lakkaan olemasta varpaillani. Terroristitkin ehtivät jo kadota jonnekin.

kuva

Lontoolaisen internetkahvilan jokaisen koneen viereen oli syyskuussa 2014 liimattu tarra, jossa kehotettiin ilmiantamaan terroristi puhelimitse.

 

Ilmiantajien mallimaa

Isossa-Britanniassa terrorismiin suhtaudutaan jämäkämmin kuin Suomessa. Toki briteillä on pitkä ja synkkä historia terrorismissa. Viimeinen IRA:n autopommi räjähti Lontoossa elokuussa 2001, vain kuukausi ennen New Yorkin WTC-iskuja.

Ehkä siksi britit eivät ole vain ”varpaillaan”. Heidän varpaansa suorastaan sojottavat ylös, kuin ballerinalla.

Ilmiantaminen on tehty helpoksi.

Lontoon metrotunneleihin ja nettikahviloihin on liimattu tarroja, joissa ihmisiä kehotetaan ilmiantamaan toisensa.

”Parempi ilmiantaa turhaan kuin jättää epäily ilmoittamatta”, poliisin terrorismin vastaisen kuumalinjan mainostarroissa neuvotaan.

Ison-Britannian sisäministeriö pitää netissä yllä palvelua, jossa kuka tahansa voi ilmiantaa löytämäänsä terrorismisisältöä. Palvelun käyttö on kätevää, muutamalla klikkauksella saa tehtyä nimettömän ilmiannon.

Isossa-Britanniassa toimii myös yksityinen Crime Stoppers -organisaatio, jonka keräämien ilmiantojen perusteella pidätetään joka päivä 17 ihmistä. Crime Stoppers julkaisee rikollisten kuvia nettisivuillaan. Vihjeistä luvataan jopa yli tuhannen punnan löytöpalkkio. Järjestö takaa, että ilmiantaja pysyy nimettömänä.

Crime Stoppers rahoittaa toimintansa pääasiassa hyväntekeväisyydellä. Monet yritykset tukevat sen toimintaa.

Virkamies varpaillaan

Meillä Suomessa ”varpaillaan olo” tarkoittaa, että virkamies on varpaillaan. Jo 13 vuoden ajan viranomaiset ovat varautuneet uusiin uhkakuviin.

Poliisi nosti valmiuttaan Pariisin terrorismi-iskujen jälkeen.

”Se on automaattinen toimi tällaisessa tapauksessa”, poliisiylijohtaja Mikko Paatero kertoi Iltalehdelle.

Sisäministeri Päivi Räsänen on vaatinut lainsäätäjiltä parempia välineitä, joiden avulla verkossa toimiva terrorismi saadaan kuriin.

”Tarvitsemme poliisille lisää verkkotiedustelumahdollisuuksia ja kotietsinnän mahdollisuuksien laajentamista”, Räsänen sanoi Iltalehdelle.

Ison-Britannian viesti tuntuu olevan, ettei viranomainen kykene yksin estämään terrorismia. Siihen tarvitaan kansalaisten apua. Kattotason visioinnin lisäksi viranomaiset voisivat meilläkin keskittyä tylsään perustyöhön.

Vaikka vastata puhelimeen.

X