Näin diktaattorien lapset elävät: Luksusta, raiskauksia, kidutusta ja murhia

Udai kidutti epäonnistuneita urheilijoita, Gulnara elää lain yläpuolella.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pohjois-Korean johtajaa Kim Jong-unia naurattaa, kun hän seuraa vedenalaisten ohjusten testilaukaisuja. Kuva on julkaistu toukokuussa 2015, mutta sen kuvaushetkeä ei ole päivätty eikä kuvauspaikan sijaintia määritelty.

Udai kidutti epäonnistuneita urheilijoita, Gulnara elää lain yläpuolella.
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Diktaattorien lapset jatkavat usein isiensä luksuselämää hinnalla millä hyvänsä. He ovat syyllistyneet useimmiten samoihin raakuuksiin kuin vanhempansa.

Diktaattorien perillisistä puhutaan epävirallisesti prinsseinä, prinsessoina ja jopa kruununperillisinä – niin itsestään selvää on mahtisukujen diktatuureissa vallan periytyvyys ilman demokraattisia vaaleja.

Kimin perilliset

Kommunistisen Pohjois-Korean diktaattori Kim Il Sung muistetaan lähes 50 vuotta kestäneestä valtakaudestaan, jota leimasivat vastustajien kuolemantuomiot. Hän on edelleen palvottu ikoni – tosin kansa ei voi valita ihailunsa kohdetta, sillä maassa ei ole mielipiteenvapautta.

Sungin kuoleman jälkeen maata ovat hallinneet Sungin poika ja nyttemmin pojanpoika, mutta kuolemattomaksi korotettu Kim Il Sung on edelleen maan virallinen presidentti.

”Ikuisen” presidentin poika Jong-Il keskittyi 1990-luvulla ydinkokeisiin, samaan aikaan kun maassa kuoli ainakin miljoona ihmistä nälkään.

Maa kärsii edelleen talouskriisistä. Kuuden miljoonan ihmisen arvioitiin olevan ruoka-avun tarpeessa toissa vuonna, jolloin nykyinen valtion päämies Jong-un nimitettiin tehtäväänsä.

Monet ovat odottaneet hänestä uudistajaa, koska hän on opiskellut länsimaassa.

Vanhat temput jatkuvat silti. Vastikään hän tuomitutti ”maanpetturuudesta” aiemman tukijansa, 67-vuotiaan tätinsä miehen Jang Song Thaekin, joka teloitettiin välittömästi oikeudenkäynnin jälkeen.

Aasialaislehtien mukaan Jong-un syötätti sukulaismiehensä metsästyskoirille, mutta kyseessä on todennäköisesti uutisankka.

Kommunistisessa diktatuurissa tapahtuu silti uskomattomia asioita.

Jong-un rakennuttaa parhaillaan massiivista Masik Pass -hiihtokeskusta, vaikka kansalaisista häviävän pieni osa osaa hiihtää. Lomakeskusta luonnehditaan propagandatiedotteissa yhtä kauniiksi kuin suurta johtajaa itseään.

Hiihtosihteeri Kim Tae-yong mukaan miljoonien arvoinen rakennushanke ei ole vain eliitin tai turistien lomakohde, vaan todiste johtajan rakkaudesta maataan kohtaan.

Diktaattori oppi itse rakastamaan hiihtoa opiskellessaan Sveitsissä. Hiihtokeskus aukeaa myös ulkomaisille turisteille, jotta Pohjois-Koreasta saadaan annettua sivistyneempi kuva maailmalla.

Pohjois-Korean valtio on silti edelleen hyvin suljettu. Poliittiset vangit joutuvat elämään leireissä, joissa syntyneet lapset eivät välttämättä koskaan näe vapautta.

Mikä pahinta, nyt valtiota epäillään joukkomurhasta. Pohjois-Korean pahamaineinen vankileiri numero 22 näyttäisi tyhjentyneen loppuvuodesta, jolloin 20 000 vangin pelätään joutuneen murhatuiksi.

Jong-unin aikana on jatkettu myös sotilaallisia kokeita ja valtio on uhannut Yhdysvaltoja ydiniskulla.

Valta-aseman hinta: Useiden sukupolvien vankileirit, joiden olot ovat tappavan ankeat.

Prinsessa Gulnara: Talousrikoksia

Gulnara Karimova

Pahamainen seurapiirikaunotar Gulnara Karimova edustaa tässä Pariisin muotiviikoilla. Kuva: LK.

Keski-Aasiassa sijaitsevaa Uzbekistania hallitsee yksi maailman kovaotteisimmista johtajista, presidentti Islam Karimov.

Entisessä neuvostotasavallassa käydään kiristyviä valtataisteluita, koska presidentti on jo 75-vuotias. Presidentin vanhimman tyttären, prinsessa Gulnara Karimovan, 41, uskotaan perivän vallan.

Hänestä on tullut koko maan vihatuin ihminen, koska prinsessa käyttää valtaa luksuselämänsä ylläpitoon.

Karimovin suku pyörittää maan korruptoitunutta liike-elämää. Prinsessan omaisuuden arvioidaan olevan noin 600 miljoonaa dollaria.

Hänen talousrikosvyyhtensä ulottuvat Suomeen saakka, sillä Telia-Soneraa epäillään lahjonnasta Uzbekistanissa. Ruotsin yleisradioyhtiön mukaan Telia-Soneran verkkotoimiluvista ja numeroista maksamat 190 miljoonaa euroa päätyivät Gulnaralle.

Prinsessa maalaa itsestään kuvaa monilahjakkuutena. Suhteilla hankittujen tittelien lista onkin pitkä: laulaja, suunnittelija, politiikan tutkimuksen professori, elokuvatuottaja, apulaisulkoministeri ja mustan vyön karateka.

Prinsessa toimi YK-suurlähettiläänä Genevessä, mutta menetti diplomaattisen koskemattomuutensa rahanpesusyytösten takia heinäkuussa.

Gulnaraa on syytetty lain yläpuolella elämisestä, mutta viime päivinä hän on joutunut syyttäjän hampaisiin.

Prinsessan televisio- ja radiokanavansa pimenivät, ja riippumattomat verkkosivut ovat julkaisseet hänelle kiusallisia uutisia. Prinsessa on tällä hetkellä kotiarestissa eikä saa maastapoistumisviisumia.

Valta-aseman hinta: Vastustajien väkivaltaiset kidutukset.

Gaddafin pojat: Jatkaneet julmuuksia

Libyaa hirmuvaltaisesti johtaneella diktaattorilla Muammar Gaddafilla on kahdeksan lasta. Monet heistä ovat jatkaneet isänsä julmuuksia.

Gaddafin toiseksi vanhin lapsi Saif, 41, tunnetaan parhaiten Suomessa, koska hänen johtamansa järjestö neuvotteli vapaiksi Jolon saaren suomalaiset panttivangit.

Vaikka Saifia pidetään osittain uudistusmielisenä, hyväntekeväisyys oli pääasiassa silmänlumetta, jolla Libya yritti pestä terrorismin mustaamaa mainettaan.

Saif tukahdutti arabikevään mielenosoitukset väkivaltaisesti. Kansainvälinen rikostuomioistuin antoi Saifista pidätysmääräyksen kesäkuussa 2011, koska häntä syytettiin rikoksista ihmisyyttä vastaan – myös muita Gaddafin poikia on syytetty muun muassa sotaraiskauksista.

Saifia pidettiin todennäköisenä isänsä vallanperijänä, mutta hän joutui taistelemaan asemasta veljensä Moatassemin kanssa.

Luonteeltaan tuhlaileva Moatassem toimi isänsä turvallisuusneuvonantajana. Hänet on haudattu isänsä viereen.

Yksi Gaddafin pojista on nimetty enteellisesti Hannibaliksi.

Hannibal on joutunut vaikeuksiin poliisin kanssa Ranskassa ja Sveitsissä. Vuonna 2008 hän hajotti Sveitsissä hotellihuoneen ja pahoinpiteli hotellin työntekijää, jolloin hänet pidätettiin. Mies kuitenkin vapautettiin takuita vastaan sukunsa vaikutusvallan avulla.

Kolmanneksi vanhin sisaruksista muistetaan lähinnä korruptiosta. Al-Saadi on entinen ammattilaisjalkapalloilija, jonka ura ei olisi ollut mahdollinen ilman poliittisia suosituksia.

Al-Saadi käytännössä osti jalkapallojoukkueen, jossa pelasi. Kaiken kukkuraksi hän kärähti dopingista.
Tällä hetkellä Interpol on etsintäkuuluttanut Nigeristä turvapaikan saaneen Al-Saadin.

Valta-aseman hinta: Rikokset ihmisyyttä vastaan, esimerkiksi järjestelmällisiä tuhansien naisten sotaraiskauksia.

Husseinin prinssit: Murhia ja raiskauksia

Hussein

Saddam Husseinin pojat Qusay (vas.) ja Uday Hussein. Kuva: LK.

Irakin itsevaltiaalle Saddam Husseinille syntyi kolme poikaa ja kolme tytärtä.

Udai oli pojista vanhin. Hän menetti kuitenkin vallanperijän asemansa pikkuveljelleen vuonna 1988, koska murhasi isänsä palvelijan Kemal Hana Gegeon puukottamalla tätä sähköveitsellä illallispöydässä.

Esikoispoika Udaita on usein kuvattu mielipuoleksi.

Hänen epäillään tappaneen, kiduttaneen ja raiskanneen lukuisia ihmisiä Irakissa. Hän johti maansa olympiakomiteaa ja kidutti huonosti menestyneitä urheilijoita.

Udai myös osti salaa ydinaseissa käytettävää uraania Etelä-Afrikasta, minkä takia Yhdysvallat katkaisi välit Irakiin.

Toiseksi vanhin poika Qusai sai kruununprinssin aseman isoveljeltään, koska vaikutti tervepäisemmältä. Hän johti monia taistelukaarteja. Hänen väitetään antaneen määräyksen lukuisten shiiamuslimien surmaamiseen 1990-luvun kapinassa.

Vuonna 2003 Yhdysvaltain laskuvarjodivisioonan joukot ampuivat Udain ja Qusain. Veljeksistä maksettiin 30 miljoonan dollarin palkkio.

Valta-aseman hinta: Lukuisat murhat, kidutukset ja raiskaukset.

Ceausescun soturi: Juoppo naistenmies

Romanian presidentti Nicolae Ceausescu hallitsi Elena-vaimonsa kanssa kommunistista diktatuuria 25 vuotta. Pariskunnan ympärille muodostui vahva henkilökultti, johon kuului sukulaisia suosiva hallintojärjestelmä.

Köyhyyttä lietsovan yksipuoluejärjestelmän pohjanoteeraus olivat lastenkodit, joiden pienokaisia käytettiin jopa vakoojina.

Hallitsijapari tuomittiin sotaoikeudessa kuolemaan kansanmurhasta ja kansatalouden vaarantamisesta.
Ceausescujen kaikki kolme lasta pidätettiin, mutta vain Nicu-poikaa syytettiin muustakin kuin talousrikoksista. Nicu oli sisarussarjan nuorin, mutta isänsä lähin kumppani.

Isä halusi pojastaan ministerin. Yliopistoon mennessään Nicu ei tosin ollut jaksanut opetella edes lukemaan. Silti hänestä kuului puhua maan merkittävimpänä fyysikkona.

Nicua kuvaillaan juopoksi naistenmieheksi, joka kolaroi autoja, käytti kokaiinia, pelasi uhkapelejä ja raiskasi naisia. Hän viihtyi erityisen hyvin Saddam Husseinin mielipuolisen Udai-pojan seurassa ryyppäämässä.

Vallankumouksen jälkeen Nicu pidätettiin väkivaltaisesta kansannousun tukahduttamisesta, lasten pitämisestä panttivankeina ja valtion rahojen väärinkäytöstä. Hän istui 20 vuoden tuomiosta kuutisen vuotta vankilassa ja kuoli 45-vuotiaana maksakirroosiin.

Valta-aseman hinta: Noin 90 ihmisen kuolemaan johtanut kansannousun tukahduttaminen.

Juttu on julkaistu alun perin Seurassa 4/2014.

Lähteet: Helsingin Sanomat, Voima, Ilta-Sanomat, Guardian ja Yle.

 

X