Näin ostat laittoman aseen verkosta – ja joudut huijatuksi tavalla josta ei voi edes valittaa

Jaa artikkeli
Nettipalstoilla on lukuisia ilmoituksia, jotka vaikuttavat asehuijauksilta. © Kuvakaappaus myyntipalstalta
Aseharrastajien nettimyyntipalstoilla kaupataan helposti tuliaseiksi muutettavia startti- ja dekoaseita herkkäuskoisille. Kyseessä on useimmiten huijaus, mutta laittoman aseen tavoittelijat harvoin ilmoittautuvat petoksen uhreiksi.

Ampumaurheilijoiden ja metsästäjien suosimilla kirpputorisivustoilla on näkynyt jo jonkin aikaa erikoisia ilmoituksia, joilla tavoitellaan laittoman aseen hankkijoita.

Eniten näihin törmää kotimaisella nettiaseet.fi -myyntisivustolla.

Yleensä suomalaisella nimellä, usein naisena esiintyvä ihminen kertoo myyvänsä ”isältä perittyä” pistoolia, joka on kuulemma deaktivoitu vanhojen aselakien mukaisesti, ”tukkimalla vain piippu” tai poistamalla joku tärkeä osa.

Kiertoilmaisulla vihjataan, että ase on helppo reaktivoida eli muuttaa takaisin toimintakuntoiseksi ihan kotiseppäkonstein.

© Kuvakaappaus myyntipalstalta

Samat ilmoittajat myyvät myös starttiaseita, jotka ovat ”vanhan mallisia” eli patruunapesästä on suora avonainen yhteys piippuun. Jos tällaisen starttipistoolin piipun vain poraa auki, siinä voi periaatteessa laukaista oikean luodillisen patruunan.

Nykyisin starttiaseissa paukkupanoksen paine ja ääni suuntautuvat yleensä ylöspäin ylärungossa olevien reikien kautta. Tämä on tehty siksi, ettei starttareita voisi niin helposti muuttaa ampuma-aseiksi.

© Kuvakaappaus myyntipalstalta

Ennen vuotta 2011 starttipistooleja pystyi ostamaan ilman aselupaa. Nyt paukkupyssyt luokitellaan luvanvaraisiksi kaasuaseiksi.

Samoin deaktivoitu ase on vuodesta 2019 asti tarvinnut poliisin hyväksynnän. Ostajan pitää käydä esittämässä deko poliisille, joka tarkistaa onko vehje laillinen, eli virallisen asesepän pysyvästi toimintakunnottomaksi muuttama.

Näistä lupa-asioista myyjät eivät etukäteen kerro.

Eikä heidän tarvitsekaan: jokainen ilmoitukseen vastaava todennäköisesti tietää olevansa rikoksen teillä, etsiessään luvatonta asetta.

Laittoman aseen hankkija syyllistyisi aserikokseen – joten harva uskaltaa valittaa jos nettikauppias huijaa

Myyjät ilmoittavat usein keksityn nimen ja osoitteen, ja yhteydenpito kulkee myyntipalstan anonyymin viestikanavan kautta.

Seura on soittanut monille heidän nimikaimoilleen, ja kukaan ei ole tiennyt että heidän nimiään käytetään tällaiseen.

Myyntikuvatkin on voitu napata kansainvälisiltä asesivustoilta tai tehtaiden mainoksista.

Ilmoitusten jättäjän yhteystiedot ja nimi ovat usein tekaistuja. © Kuvakaappaus myyntipalstalta

Yleensä myyjät vaativat maksun etukäteen, ennen kuin sanovat lähettävänsä tuotteen postitse.

Palstalle jätettyjen kiukkuisten palautteiden perusteella paketti ei koskaan saavu, ja rahat katoavat huijarille.

© Kuvakaappaus myyntipalstalta

Kyseessä on tietysti petos, mutta siitä on paha ilmoittaa viranomaisille, jos itse on ollut aikeissa tehdä laittomuuksia.

Aseiksi muutettavilla esineillä on menekkiä

Palstalla näkyy ajoittain myös ilmoituksia, joissa yritetään ostaa starttiaseita tai muunneltavaksi sopivia deaktivoituja aseita.

Näillä on rikollispiireissä koko ajan runsaasti kysyntää, koska niitä on vaikea jäljittää entisiin omistajiinsa.

Poliisin mukaan rikoksissa käytetyissä laittomista aseista hyvin suuri osa on nykyään joko dekotuista, jäljitelmistä tai starttiaseista muutettuja ampumalaitteita.

Heikosta valumetallista tehdyt starttiaseet eivät kovin hyvin kestä oikean tuliaseen patruunan painetta, mutta yhden tai pari laukausta niillä pystynee hyvällä tuurilla ampumaan ennen kuin ase hajoaa.

Sekin riittää konnatarkoituksiin, etenkin pelotteluun.

Seura on kysynyt nettiaseet-sivuston ylläpidolta heidän kantaansa näihin ilmoituksiin, mutta vastausta ei ole tullut.

Poliisi on vahvistanut Seuran havainnot starttiasekaupasta: moni palstoilla myyntiin ilmoitettu esine olisi nykyisen aselain perusteella luvanvarainen kaasuase – eikä niihin saisi helpon muunneltavuuden takia todennäköisesti Suomessa aselupaa.

Jos myyjällä ei kuitenkaan oikeasti ole tällaisia esineitä hallussaan, tapausten tutkiminen ainakaan aserikoksina on käytännössä hyvin hankalaa.

© Kuvakaappaus myyntipalstalta

X