Näin romutuspalkkiolla rahastetaan: Autopurkamot myyvät varastoissaan lojuvia vanhoja autoja

Jaa artikkeli
Autoja romutetaan Kuusakosken palvelupisteessä Vantaalla kesäkuussa 2015. © Vesa Moilanen/LK
Uuden auton ostaja saa romutuspalkkion, vaikka romuauto olisi hänen nimissään vain hetken.

Osa autoromuttamoista myy varastoissaan lojuvien vanhojen autojen romutustodistuksia.

Todistuksella on arvoa, sillä henkilöautojen romutuspalkkiokokeilun ansiosta uuden, vähäpäästöisen auton ostaja saa 1 500 euron suuruisen romutuspalkkion, mikäli hän vie yli kymmenen vuotta vanhan autonsa romutettavaksi.

Tavoite on vauhdittaa autojen kierrätystä, poistaa maanteiltä turvattomia vanhoja autoja ja lisätä uusien vähäpäästöisten henkilöautojen myyntiä.

Romuttamot kuitenkin kauppaavat myös autoja, jotka on tuotu romutettavaksi jo aiemmin, ennen romutuspalkkion voimaantuloa.

Autoa ei tarvitse nähdä

Puhelinkierros romuttamoihin osoittaa, että osalle autopurkamoista on heti selvää, ettei asiakas etsi romuautoa käyttöönsä vaan haluaa vain romutustodistuksen, jotta saisi hyvityksen uuden auton hinnasta.

”Tarvitset siis romutustodistuksen”, vastataan heti helsinkiläisestä A & Autopurkaamo Valio-osasta, kun heiltä kysyy puhelimessa romuautoa.

”Tule tänne, vieressä on katsastuskonttori, jossa romuauto siirretään saman tien nimiisi. Rekisteröinti maksaa 10,50 euroa”, autopurkamosta kerrotaan.

Ostajan ei siis tarvitse kuin täyttää muutama lomake. Romuauto siirtyy paperilla hetkeksi ostajan omistukseen, eikä tämän tarvitse välttämättä edes nähdä autoa.

Hintahaitari 100–500 euroa

Romuautoilla on nyt kysyntää, ja se näkyy hinnoissa. Malmin Valio-osasta romuauton saa 150 eurolla.  Helsingin Varaosakellarissa romuautosta pyydetään 400 euroa.

”Jokunen rekisteröity auto on tuossa pihassa; Volkkari ja Opel Corsa. Niissä on jotain vikaa, joten niillä ei pysty ajamaan, mutta romutustodistuksenhan sinä vain tarvitset”, Varaosakellarista todetaan.

Mikäli romuauto on jo poistettu rekisteristä, siitä ei saa romutuspalkkiota.

”Melkein järjestään autot on romutettu, mutta joitakin on jätetty myyntiautoiksi ja rekisteriin. Niitä on myyty 100–500 euron hintaan”, todetaan Ale-Osa Oy:stä Hyvinkäältä.

”Katsele tien päältä”

Kaikkia autopurkamoita ei kiinnosta tehdä bisnestä romuautoilla, tai sitten romuautot on jo poistettu rekisteristä.

”Meillä ei ole myytävänä romuautoja”, todetaan Kiertokapula Oy:stä Hyvinkäältä.

”Meillä ei ole romuautoja myynnissä. Mutta katsele tien päältä tai jostakin pihasta vanha auto ja tuo se meille. Parilla sadalla eurolla saat romutustodistuksen”, neuvotaan Purkaamo Auto-osix Oy:stä Vaasasta.

”Myynnissä ei ole romuautoja, mutta romutustodistuksen saa kyllä, jos tuo romuauton meille”, vastataan helsinkiläisestä Sapoma Oy:stä.

Ei laitonta

Romutustodistusten myynti ei ole laitonta, kerrotaan Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista. Mutta ihan lain hengen mukaista se ei ole.

Romutustodistusten kauppaaminen ei tullut Trafille yllätyksenä.

”Eihän sitä ole kielletty, eikä sitä voi välttää. Tämä oli ennakkoon tiedossa, eikä kyse ole kuitenkaan merkittävistä määristä”, tietojohtaja Juha Kenraali Trafista sanoo.

”Joka tapauksessa tällä menettelyllä saamme käytöstä poistettuja autoja asianmukaisesti romutettua.”

Romuttamot eivät rikastu kaupanteossa kuin romuauton hinnan verran.

Valtio maksaa asiakkaalle uuden auton ostoon tarkoitetusta 1 500 euron romutuspalkkiosta 1 000 euroa ja autoala 500 euroa.

”Kyse on kokeilusta. Totta kai keräämme kaikki kokemukset talteen tulevaisuutta ajatellen”, Kenraali toteaa.

Uusien autojen myynti piristyi

Henkilöautojen romutustodistuksia kirjattiin ensimmäisen voimassaolokuukauden aikana heinäkuussa 6 434 kappaletta. Määrä on 22,5 prosenttia suurempi kuin viime vuonna vastaavana aikana.

Romutustodistuksilla oli 10. elokuuta mennessä tehty 1 130 uuden auton tilausta.

Autoala arvioi ennen kampanjan alkua, että romutuspalkkio siivittäisi tänä vuonna maanteille 3 000–5 000 uutta autoa.

”Mikäli romutuspalkkion hyödyntäminen jatkuu vilkkaana, näyttää siltä, että ennuste saattaa jopa ylittyä”, Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio arvioi.

Heinäkuussa rekisteröitiin kaikkiaan 8 721 uutta autoa, jossa kasvua oli edellisvuoden heinäkuusta lähes 9 prosenttia. Myynnin kasvua vauhditti myös autoverotuksen alennusten selviäminen.

X