Näin saat tietonsa salanneen parkkipaikkakolhijan kiinni

Jaa artikkeliTilaa Seura
© colourbox
Vaikka autosi kolhija salaisi tietonsa, voit selvittää tekijän itse – poliisilta et välttämättä saa apua.

Vantaalaisen perheen paluumatka mummolasta sai pääsiäismaanantaina ikävän käänteen Kuortin ABC-aseman parkkipaikalla. Perheen tuliterä auto oli ruokatauon aikana kolhittu ja naarmutettu.

Tekijää ei näkynyt missään. Hän oli paennut paikalta.

Kolhijan henkilöllisyys on kuitenkin mahdollista selvittää  – jopa siinä tapauksessa, että kolhija on salannut tietonsa. Näiden neuvojen avulla se onnistuu.

1. Ota rekisterinumero talteen

Vantaalaisperheen auton kolhiintumisella oli  silminnäkijöitä. Nämä olivat havahtuneet kovaan pamaukseen, joka syntyi siitä, kun parkkiruutuun peruuttava kuljettaja rysäytti  suoraan perheen auton perään.

Kun silminnäkijät huomasivat kuljettajan pakenevan paikalta, he yrittivät pysäyttää tätä, tuloksetta. He ehtivät kuitenkin saada kolhijan rekisteritunnuksen ylös.

Perheenäiti kiitteli vuolaasti todistajia, jotka olivat jääneet auton vierelle odottamaan perheen paluuta.

”Ajattelin, että homma on nyt hoidossa ja selvitän heti ensimmäisenä arkipäivänä kolhijan henkilöllisyyden rekisterinumeron perusteella.  Se oli kuitenkin virhe. Olisi pitänyt selvittää heti”, perheenäiti kertoo.

2. Toimi heti

Kun perheenäiti selvitteli seuraavana päivänä kolhijan henkilötietoja, hänelle ilmoitettiin, että auton omistajan osoitetiedot on pyydetty salaisiksi.

”Minulle ei tullut mieleenkään, että tiedot edes saa salaisiksi.”

Perheenäiti jäi miettimään, oliko kolaroija salannut tietonsa välittömästi törmäyksen jälkeen.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tietojohtaja Juha Kenraali kertoo,  että tämä on mahdollista: auton omistaja saa osoitetietojensa salauksen halutessaan voimaan välittömästi.

3. Soita jos viitsit

Perheenäiti sai kuitenkin numerotiedustelusta selville auton omistajan nimen rekisterinumeron perusteella. Ikävä kyllä samannimisiä ihmisiä on Suomessa kymmeniä.

Äiti aloitti soittorumban, mutta ymmärsi nopeasti,  että vaikka  saisikin tekijän puhelimen päähän, tämä tuskin paljastaisi itseään.

Kaiken lisäksi todistajien mukaan auton kolhija oli nuori nainen, ja auton omistajalla oli miehen nimi.

4. Harkitse rikosilmoitusta

Liikenteen turvallisuusvirastosta Trafista äiti sai neuvon, että ainut keino saada tekijä selville on tehdä  tapahtuneesta rikosilmoitus poliisiasemalle.

”Jo ajatus rikosilmoituksen teosta oli vastenmielinen, koska olisimme halunneet vain sopia asian tekijän kanssa nopeasti. Meille olisi siis riittänyt, että olisimme saaneet tekijän puhelinnumeron, mutta sitä meille ei annettu.”

Poliisiasemalla poliisit korostivat, ettei kuljettaja syyllistynyt rikokseen paetessaan paikalta. Korkein oikeus linjasi syksyllä, että perustuslaissa on turvattu oikeus olla ilmiantamatta itseään rikoksesta, jossa ei ole tullut henkilövahinkoja.

”Poliisit sanoivat, että toki rikosilmoituksen voi tehdä, mutta se ei noin pienen vahingon vuoksi kannata. Lopputulos olisi hidas ja epävarma. Tekijä todennäköisesti kiistäisi kaiken, asia menisi oikeuteen, ja käräjöinti tulisi kalliiksi.

Ajatus hitaasta, epävarmasta ja kalliista käräjöinnistä kauhistutti, joten perhe päätti olla tekemättä ilmoitusta.

5. Ratkaisu: selvitä kolaroijan vakuutusyhtiö

Jos autoa kolhitaan parkkipaikalla ja tekijä jää tuntemattomaksi, lasku kolhimisen korjauksesta lankeaa uhrille.

Vapaaehtoinen autovakuutus, ns. kaskovakuutus, voi korvata myös tuntemattoman osapuolen aiheuttamat vahingot, mutta omavastuu ja bonuksien menetys voivat tulla niin kalliiksi, ettei pienehköä vahinkoa kannata korvauttaa Kaskolla.

Perheenäitiä turhautti ajatus, että tekijä oli tavallaan tiedossa, mutta lasku auton korjauksesta lankeaisi silti perheelle vastuulle, ellei apuun kutsuttaisi poliisivoimia ja juristeja.

Mutta on kuin onkin olemassa keino päästä parkkipaikkakolhijan jäljille. Sen paljastaa Liikennevakuutuskeskuksen korvauspäällikkö Antti Tuulensuu.

”Vaikka auton haltija voi salata osoitetietonsa, hän ei voi salata vakuutusyhtiötä, josta on ottanut autolleen vakuutuksen, ” Tuulensuu vinkkaa.

Auton vakuutusyhtiön saa selville useilta ajoneuvotietoja välittäviltä palveluntarjoajilta rekisterinumeron perusteella.

Äiti voi siis lähettää kolhijan vakuutusyhtiöön vahinkoilmoituksen ja korvaushakemuksen, ja näin vahinko maksetaan tekijän vakuutuksesta.

Tuulensuu uskoo, että äiti on vahvoilla korvauksen hakemisessa, koska todistajienkin nimet ovat selvillä.

 

X