Näin uskonlahko värvää K-pop-nuoria Korea-päivänä – Anna kertoo saarnoista kielikursseilla ja kulttuuritapahtumissa

Korea-päiviä on vuosien ajan järjestänyt International Youth Fellowship -niminen järjestö, jonka taustalla on konservatiivinen uskonnollinen lahko Good News Mission. Suomalainen Anna kertoo, mitä IYF:n toiminnassa tapahtui.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Korea-päivää mainostavasta julisteesta ei käy ilmi, että tapahtuman järjestäjä IYF on kiinteä osa Good News Missionia.

Korea-päiviä on vuosien ajan järjestänyt International Youth Fellowship -niminen järjestö, jonka taustalla on konservatiivinen uskonnollinen lahko Good News Mission. Suomalainen Anna kertoo, mitä IYF:n toiminnassa tapahtui.
Teksti:
Petri Jääskeläinen
Anna sovittaa hanbokia Korea Campilla.

Anna sovittaa hanbokia Korea Campilla.

Kuluvana keväänä on ainakin Helsingin katukuvaan ilmestynyt julisteita, joissa mainostetaan nuorille suunnattua Korea-päivää. Osallistujia houkutellaan paikalle K-pop-tanssitunneilla, taekwondolla ja kielten opiskelulla.

Korea-päiviä on vuosien ajan järjestänyt International Youth Fellowship (IYF) -niminen järjestö. IYF:n taustalla on konservatiivinen uskonnollinen lahko nimeltään Good News Mission.

Anna osallistui IYF:n toimintaan ensi kertaa vuoden 2014 Korea Campin kautta. Sen mainostettiin keskittyvän korealaiseen kulttuuriin.

”Olin tuolloin 14-vuotias K-pop-fani ja innostunut tapaamaan samanhenkisiä ihmisiä. Tuossa vaiheessa toiminnassa ei ollut mitään uskonnollisia elementtejä”, Anna kertoo.

Anna ei esiinny Seuran jutussa nimellään, sillä IYF on pieni yhteisö ja sen jäsenet ovat häiriköineet häntä aiemminkin aiheesta puhumisen vuoksi. Anna osallistui IYF:n toimintaan muutamia vuosia.

IYF:n taustaorganisaatio on nimeltään Good News Mission

Pastori Ock Soo Park perusti IYF:n taustaorganisaation Good News Missionin 1970-luvulla Etelä-Koreassa.

Jo pian perustamisensa jälkeen liike keskittyi lähetystyöhön eri puolilla maailmaa, ja se tunnetaan varsinkin opiskelijoiden keskuudessa tekemästään värväystyöstä. Liike opettaa, etteivät tosiuskovat ole varsinaisesti lainkaan enää synnin alaisuudessa. Tämä tulkinta poikkeaa valtavirtaisesta kristinuskon opetuksesta.

Good News Mission saapui Suomeen 2000-luvun alkupuolella ja toimii pääkaupunkiseudulla. IYF on sen kulttuuritapahtumia järjestävä yhdistys.

Kirkon tutkimus- ja koulutusyksikön tutkimuskoordinaattorin Jussi Sohlbergin mukaan Good News Mission edustaa sellaista uskonnollista perinnettä, jota on Etelä-Koreassa melko paljon.

”Näissä liikkeissä korostetaan pyhitysteologiaa sekä liikkeen johtajan ja pastorien auktoriteettiasemaa. Samoin painotetaan uuden ilmoituksen merkitystä ja sitä, että liike edustaa ainoaa oikeaa oppia. Voimakas yhteisöllisyys on usein vetovoimainen tekijä”, Sohlberg sanoo.

Good News Mission on uskonnollinen lahko Koreasta

Yhteisön suomalaisilla Facebook-sivuilla on parisensataa seuraajaa, mikä antaa osviittaa liikkeen koosta Suomessa.

”Good News Mission kiistää olevansa lahko, mutta se pitää itseään ainoana oikean evankelikaalisuuden edustajana, sitä johdetaan autoritäärisesti ja siinä on muitakin lahkomaisuuteen viittaavia piirteitä”, Sohlberg sanoo.

Sohlberg nostaa Good News Missionin keskeisiin piirteisiin myös menestysteologisen otteen, joka käy ilmi esimerkiksi liikkeen pyhitykseen liittyvästä opetuksesta.

”Monissa eteläkorealaisissa uskonnollisissa liikkeissä arvostetaan menestyksen näkymistä. Voittoisan uskonelämän tulee heijastua ulkonaista habitusta myöten.”

Sohlberg kuvailee IYF:ia sisäänheittotoiminnaksi, jolla yhteisö hankkii uusia jäseniä. Se on kiinteä osa Good News Missionia, vaikka mainoksista asia ei käy selvästi ilmi.

”Tällaisille liikkeille on tyypillistä kalastella jäseniä muulla toiminnalla, mutta Suomessa uskonnollisuuden piilottaminen kristillisessä yhteisössä on poikkeuksellista. IYF on saanut kritiikkiä siitä, kun esimerkiksi kielikursseilla onkin alettu levittää uskonnollista opetusta.”

Uskonto pidettiin piilossa – jumalanpalvelus oli yllätys

Vuoden 2014 Korea Camp sujui Annan mukaan hyvin ja ryhmähenki oli tiivis. Ainoa erikoisempi osa tapahtumaa oli mielenluento, joka ei liittynyt mitenkään kulttuuriohjelmaan.

Mielenluennot ovat Annan mukaan parin tunnin uskonnollissävytteisiä motivaatiopuheita, joita piti Suomen IYF:n johtaja pastori Kim -niminen karismaattinen mies.

Anna kertoo, että halusi pysyä uusien ystäviensä kanssa yhteyksissä Korea Campin jälkeenkin. Yksi hänen ystävänsä kertoi, että IYF kokoontuu sunnuntaisin Vantaan Hiekkaharjussa. Vasta paikalle saavuttuaan Anna tajusi, että kyseessä oli jumalanpalvelus.

”En ollut uskonnollinen, mutta halusin kuulua joukkoon, joten päätin osallistua. Kokoontumisissa pastori saarnasi koreaksi ja joku suomalaisista käänsi puheen”, Anna sanoo.

”Hiljalleen aloin uskoa jumalanpalveluksissa kerrottuihin asioihin. Jumalanpalvelusten yhteydessä oli myös uskonnosta irrallista yhdessäoloa, kuten ruokailua, pelejä ja tanssimista. Ehkä siksi toimintaan oli niin helppoa ajautua mukaan.”

Anna korostaa, ettei kukaan pakottanut mukaan yhteisön toimintaan.

Sunnuntaijumalanpalveluksissa osallistujat jaettiin usein pienempiin ryhmiin. Anna kertoo, että ryhmässä jonkin pastorin vaimo alkoi saarnata jotain tiettyä Raamatun otetta, ja hänen oli tarkoitus opetella tämä ote.

”Omat tulkinnat eivät olleet tervetulleita, vaan kysymykset olivat aina johdattelevia. Niitä toistettiin niin kauan, kunnes vastasin halutulla tavalla. Nämä tilanteet olivat todella painostavia ja ilmapiiriltään täysin erilaisia verrattuna rentoon, iloiseen kanssakäymiseen kirkon jäsenten kesken.”

Kielletty romanssi vei eroon kirkosta

Vuoden 2015 aikana Anna alkoi tuntea olonsa epämukavaksi.

Erään Korea Camp -tapahtuman aikana pastori Kim alkoi ”mind lecture” -luentonsa aikana puhua jostain uskontoon liittyvästä. Se oli kiusallista osallistujille, sillä tapahtumaa mainostettiin vain korealaisen kulttuurin tapahtumana.

Seuraavaksi Anna kiinnitti huomiota lahkon jäsenten katoamiseen.

Eräs Koreasta Suomeen muuttanut parikymppinen mies katosi yhtäkkiä kokonaan kirkon toiminnasta, vaikka hän olikin aiemmin ollut yksi sen aktiivisimpia jäseniä.

Seurakunnan jäsenet väittivät miehen palanneen Koreaan, mutta yksi Annan ystävistä näki tämän kaupungilla kirkkoon kuulumattoman tyttöystävänsä kanssa.

Myös toinen nuori korealaismies katosi toiminnasta samalla tavalla aloitettuaan suhteen suomalaiseen naiseen. Hänet oli lähetetty toiseen maahan IYF:n pastorin talonvahdiksi.

Miesten ja naisten väliset suhteet avioliiton ulkopuolella olivat kirkolle ongelma.

”Kuulin, kuinka eräs kirkon naispuoleinen jäsen sanoi ystävälleni että ’naisen tulee säästellä itseään avioliittoa varten eikä mennä kukasta kukkaan’. Hän myös kertoi, ettei miehen ja naisen välillä voi olla pelkkää ystävyyttä”, Anna kertoo.

Annan mukaan vuoden 2014 Korea Campin aikana pastori Kim antoi kaikille myös koreankieliset nimet ja vitsaili, että hän voisi järjestää heille korealaiset aviomiehet. Anna ikätovereineen ei ollut tuolloin lähelläkään täysi-ikäisyyttä.

Kirkon julkinen kritisoiminen on kielletty

Anna ei ole kuulunut IYF:iin enää muutamaan vuoteen. Hän koki, ettei halunnut joustaa omista arvoistaan, jotka olivat ristiriidassa IYF:n kanssa. Outoudet kirkon toiminnassa saivat hänet tekemään lopullisen lähtöpäätöksensä.

”Sain lähdettyäni viestejä, joissa kyseltiin, miksen ole käynyt kirkossa hetkeen. En ollut yksi suosituista nuorista, joten pois ujuttautumiseni oli helpompaa.”

Juuri ennen Annan lähtöä lahko alkoi periä jäseniltään kuukausimaksuja. Hän kertoo, ettei tiedä, maksaako kirkko näistä tai muistakaan tuloistaan veroa. Lisäksi kirkon toiminnan julkinen kritisoiminen on kiellettyä ja IYF:n jäsenet reagoivat siihen välittömästi.

”Tietääkseni kukaan näistä monista ikätovereistani, jotka aloittivat kanssani kirkossa samaan aikaan ei ole enää toiminnassa mukana, eli jäsenten vaihtuvuus on suurta”, Anna sanoo.

Suomen IYF:n johtaja: ”Emme ole kultti”

Suomen IYF:n johtaja Yeseon Kim korostaa Seuralle, että IYF ja Good News Mission ovat erillisiä järjestöjä, vaikka osa henkilöistä – kuten hän itse – kuuluu molempiin.

”Good News Mission levittää Jeesus Kristuksen ilosanomaa, ja IYF on kristilliseen henkeen perustuva nuorisojärjestö, joka auttaa nuoria nukahtamaan onnellisuuteen ja heräämään toivoon. Korea-päivissä ei saarnata Kristuksen ilosanomaa, ja koska se ei ole Good News Missionin järjestämä, sitä ei mainita julisteissa.”

Yeseon Kimin mukaan Korea-päivässä on perinteisiä korealaisia vaatteita, pelejä, ruokaa taekwondoa ja mielenkoulutusta.

”Mielenkoulutuksessa kerromme, miten Korea onnistui 50 vuodessa muuttumaan nälänhädästä kärsivästä maasta nykyiseksi ja siitä, miten korealaisten mielet toimivat.”

Kysymykseen siitä, onko kyseessä lahko, Yeseon Kim vastaa kierrellen. Hän korostaa pitkään perustaja Ock Soo Parkin satoja esiintymisiä mediassa ja eri maiden päättäjien vieraana – kertomassa nuorten kouluttamisesta.

”Eikö jo tämä fakta itsessään osoita, ettei perustajamme, saati yhteisömme ole kultti tai mitenkään kummallinen?”

X